16 Ağustos 2011 Salı

Müren




                                                                                                           
Familyası Latincesi İngilizcesi Mahalli Adı
Muraena Helena Linnaeus -- Moray cel Murene Merina Balığı

Morfolojik Özellikleri

Boyları 2 m. hatta daha da fazla olabilir. Etçil ve yırtıcı bir balıktır. Ürkütüldüğü veya tahrik edildiğinde fazla saldırgan olup, çevresindeki insanlar için tehlikeli olur. Avlanmasının tehlikesi ve denizlerde az bulunuşu nedeniyle fazla ekonomik sayılmaz. Ancak, Eski Roma çağlarından beri etinin çok lezzetli oluşu bilinmektedir. Bütün denizlerimizin az derinliklerinde ve kuytu yerlerde yaşar. Üremeleri ilkbahardan başlayarak sonbahara kadar sürer. Müren: Ege ve akdeniz bölgesinde kayalık bölgelerde çok sık raslanır. Görüntüsünün ürkütücülüğünün yanında denizlerde sakin sakin durur. Ancak uzerine basılıp yada rahatsız edildiğinde keskin dişleriyle ısırdığı yerde büyük yara açar. Eti lezzetlidir.


Yılan balıkları grubundandır. Akdeniz, Ege ve Marmara'da yaşayan belli başlı türünün bilimsel adı Muraena Helena'dır. 120'ye yakın türü olan Müren balıklarının boyları, 15 santimetreden 3 metreye kadar değişir.

Tropik ve astropik denizlerde 45 metreye kadar olan derinliklerde, kaya kovuklarında, mercan resiflerinde ve mağaralarda yaşarlar. Müren balığının gövdesinin ön kısmı ve kafası, gövdenin diğer tarafına oranla daha iri ve geniştir.

Türlerin çoğunda, çenelerde sıra halinde çok sivri dişler vardır. Bazı türlerin damağında sivri bir diş bulunur.


Maksimum uzunluğu 150 cm.
Ortalama uzunluğu 80 cm.
Maksimum ağırlığı gr.
Ortalama ağırlığı gr.
Üreme zamanları
Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık

 x  x  x  x  x  x
Avlanma Yöntemleri :Ekonomik değeri olmadığından avcılığı yoktur

Hiç yorum yok:

Ebedi takvim

Ebedi Takvim






 
 
 

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı