25 Ağustos 2011 Perşembe

Elektrik Balığı(Torpedo marmorata)


                                                                                                           
Familyası Latincesi İngilizcesi Mahalli Adı
Torpedo Torpedo nobiliana Marbled electric ray Elektrikli vatoz,uyuşturanbalığı

Morfolojik Özellikleri:

Hypotremata öbeğinden elektrikbalığı (Torpedo) temel özelliği elektrik boşalımları yapabilmek olan köpekbalıklarının bir öbeğini oluşturur. Elektrikbalıkları, göğsün başa kaynaşmasından oluşan bir ön disk ve iki sırt yüzgeci taşıyan, zehirli iğne bulunmayan, etli kuyruğuyla deniz kedisine (kedibalığı) benzer, Elektrikli levhaların prizmatik sütunlar halinde sıralanmasından oluşan elektrik organları (değişikliğe uğramış kas dokusu), hayvana elektrik boşalmaları (170-220 volt) gerçekleştirme olanağı verir. Elektrikbalığı bu boşalmalar (insan için tehlikesizdir) sayesinde avlarını yutmadan önce felç eder. Elektrik balıkları gece dolaşır, tuzak kurarak avlanır. Kıyıda, kıta sahanlığında, birkaç yüz metre derinlikte kuma gömülür. Doğurarak ürer (her defasında 15 yavru). Kıyılarımızda üç türü vardır. Elektrikbalığı ya da uyuşturan balığı (Torpedo nobiliana). Lekeli elektrikbalığı ya da lekeli uyuşturanbalığı (Torpedo marmorata). Benekli elektrikbalığı ya da benekli uyuşturanbalığı (Torpedo torpedo).

Karadenizin dışında tüm denizlerimizde yaşayabilen kıyıların 4 kulaç sığlıklarına kadar yaklaşabilen,  yassı,  daire şeklinde bir dip balığıdır. Dört adet yüzgeci mevcuttur.


Elektrik Balığının yetişkinleri 80 cm. boyunda ve 3 kilogram ağırlığında olup,  derisinin rengi ise kahverenginin değişik tonlarındadır. İki yanında yer alan ve elektrot özelliği olan organlarıyla 50 - 200 volt gerilimli bir statik elektrik üretebilmektedir. Enerji ile dolu olduğu renginin kızarması ile anlaşılmaktadır....

Maksimum uzunluğu 150 cm.
Ortalama uzunluğu 80 cm.
Maksimum ağırlığı 3 kg
Ortalama ağırlığı gr.
Üreme zamanları
Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık

Avlanma Yöntemleri:

Hiç yorum yok:

Ebedi takvim

Ebedi Takvim






 
 
 

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı