9 Eylül 2010 Perşembe

Paragatla Balık Avı

Paragat sepeti

Paragat nedir: 

Ana beden üzerine onlarca hatta yüzlerce iğneli köstek bağlayarak yapılan ve yemlenerek avlağa bırakılan bir av yöntemi olup biz amatörlerin kullanmadığı,daha çok ticari balıkçıların kullandığı bir yöntemdir

a)İnce Paragat :

Tekne ile yapılan bir avlanma yöntemidir, avlanması büyük ustalık gerektiren ve en önemlisi paragatın serileceği yeri doğru belirlemektir. Değişik türlerde paragat çeşitleri vardır bunlardan bir kaçı; , kırlangıç, kefal, levrek ve çipura paragatıdır, yakalanacak balığın cinsine göre değişmektedir, en zor olan bölümde paragatı atmak ve toparlamak.. köstek sayıları çoğaldıkça yemlemek, sermek ve toparlamak gerçekten çok zor oluyor, tabi deneyimli olunca ve yakalanacak balık hesap edildiğinde bütün zorluklar yok oluyor, Levrek paragatının bedeni 0.80mm kalınlıkta misinadan oluşmak üzere, paragatın köstek sayılarını isteğe göre ayarlamak mümkündür.. ama minimum 30 ile 50 arasındadır, genel olarak 200 , 300 arasında değişmektedir... köstek aralıkları 2.5 metre, iğneler 2/0 , 3/0 çelik düz iğneden oluşmaktadır, köstek boyları 1 metre ve 0.60mm misinadandır. Yine dediğim gibi köstek sayıları çoğaldıkça sermek ve atmak zor oluyor.. ilk deneyecek olanlar için başlangıç olarak 30 köstekli yapılmasını öneriyorum daha sonralar deneyim sahibi olunca köstek sayılarını yükseltirsiniz. Ben mesela Levrek ve çipura paragatı için 100 köstekli yapıyorum. Levrek ve çipura balıkları için mutlaka derin, kumluk ve çakıllı bölgeler seçilmelidir. Yemlemeye gelince levrek ve çipura paragatına midye çeşitleri, deniz tarağı,deniz,patlıcanı ve madya gibi sert ve ufak balıkların yemi tırtıklayıp yememesi için genelde bu tür yemler kullanılır. Levrek ve çipura paragatının  sabah 9 gibi atılması ve akşam 6 , 7 gibi toparlanması önerilirse de genelde ayın durumuna göre akşam güneş battıktan sonra atıp,sabah erkenden kaldırılır..Erken kaldırılmasındaki maksat denizdeki  bazı çeşitli canlıların (Matya,deniz kurtları,ahtapot,sübye,kalamar vs gibi)yakalanan balıkları yiyerek bozmamaları içindir.
Paragat toplama
Bunun yanında köstek kasası bağı dip oltasındaki bağ gibi değildir! kopan ve aşınan köstekleri yenilemek için ilk önce köstek kasası yapılır ve oluşturulan kasaya köstek bağlanır. yukarıda saydığım paragat çeşitlerinden sadece kefal hariç hepsi yaygın olarak kullanılmaktadır. Kefal paragatını kendimiz keşfettiğimiz için doğal olarak bilinmiyor kefal paragatını fazla derine atmaya gerek yoktur büyük kefaller genelde kıyıdan 40 , 50 metre uzaklıktadır daha derine atılırsa sonuç alınması imkansızdır. Kefaller fazla derinlere gitmeye korkarlar çünkü derin sularda onlara saldırmaya hazırlanmış bir sürü yırtıcı balık bulunmaktadır. Zıpkınla kovalarken sizden kaçarken nekadar derinlere gitsede sizden kurtulduğu an hemen kıyıya döner. Kefal paragatının bedeni 0.60mm misinadan oluşmaktadır. Köstek sayısı kefal için en fazla 10 ile 20 arasındadır, köstek aralıkları 3 , 4 metredir, iğne boyu isteğe göre çapraz veya düz olarak yapılabilir bizim tavsiyemiz düz , 5 veya 4 numara beyaz iğne. Çapraz iğnede kullanılabilir ama büyük kefaller çok direndiği için kurtulma ihtimali var.. bu yüzden düz iğne seçmenizi tavsiye ediyoruz. Paragatlarda kurşun kullanılmaz ama kefal paragatında mantar kullandığımız için, mantarların su yüzüne çıkmaması için her köstek arasına birer tane 50gr gezer kurşun takıyoruz. Kefal paragatının sabah 6 gibi atılması öğlen 12 veya 1 gibi yani atıldıktan 7 saat sonra toparlanması gerekmektedir. Çünkü kefal paragatına sadece kefaller saldıracak diye bir kural yok... sarpa, karagöz gibi balıklarında en sevdiği yemlerden biri ekmek olduğu için, bu yüzden paragata yakalanmaları büyük ihtimal vermektedir.

Resim-Paragat atılması

b)Kalın paragat:

Trança,lahos,orfoz,sinarit,levrek gibi büyük balıkların avlanmasında kullanılır.İğneleri ince paragatlara göre daha büyük ve kullanılan misina ve köstekleri daha kalın olur.Örneğin kalın paragatının bedeni 0.80mm kalınlıkta misinadan oluşmak üzere, paragatın köstek sayılarını isteğe göre ayarlamak mümkündür.. Genel olarak 200 , 300 arasında değişmektedir... köstek aralıkları 6 kulaç, iğneler 3/0-7/0 çelik düz iğneden oluşmaktadır, köstek boyları 1 metre ve 0.60mm misinadandır.
Şekil-Paraketa(Paragat)

Hiç yorum yok:

Ebedi takvim

Ebedi Takvim






 
 
 

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı