27 Ağustos 2011 Cumartesi

Domuz Balığı-Çütre (Balistes capriscus)


                                                                                                           
Familyası Latincesi İngilizcesi Mahalli Adı
Balistidae Balistes capriscus.
Domuz Balığı

Morfolojik Özellikleri:
Boyları 20 ila 40 cm. arasında değişiyor. Renkleri genellikle degişken olmakla beraber, en fazla sırt tarafları koyu menekşe, yanları mavimsi, yeşilimsi-gri, karın tarafları beyaza yakın açık yeşil-gri renkte oluyor. Yüzgeçleri üzerinde koyu renkli lekeler oluyor. Gövdesi oval yassı ve çok sert bir deri ile örtülüdür. Ağzı küçük ve kalın kırmızı dudaklarla çevrilidir.
Çok kalın olan derisi pense ile tulum çıkarıldıktan sonra filato çıkarılır.Eti gayet lezzetlidir.
Çütre balığının halk     arasındaki yaygın adı domuz balığıdır. Yakalandıktan sonra, çok uzun süre suyun dışında canlı kalır çütre balığı. Ölmemek için direnir. Bu direnmesini inatçılık kabul eden yurdum insanı ona ‘domuz’ ismini yakıştırmış. Ama Romalılar’ın kullandığı dikenli bir savaş aracını andırdığı için, çütre adını aldığı çok eski yıllardan beri bilinir.
TEHLİKE ANINDA...
Çütre balığının sırtındaki birinci büyük diken, tehlike anında kalkar ve elle indirilemez. Bununla birlikte tetik görevi gören üçüncü küçük dikene bastırıldığında, birinci dikenin kilit mekanizması açılır ve yüzgeç yana sarkar.
Kalın kırmızı dudakları olan çütre balığı, kumdaki yuvalarında koruma modundayken oldukça agresiftir ve yanına fazla yaklaşan dalgıçlara, dudakları arasından dişlerini göstermekten çekinmez.
Çütre balığının vücudu sert pullarla kaplıdır; temizlemek güçtür. Pişirmeden önce deriyi yüzmek gerekir.

Uzun yıllar deniz ürünlerinden uzak kalmış bir toplumuz. Yemeyi bırakın, adını duyunca irkildiğimiz isimleri balıklara koymak ayrı bir muamma. Domuz balığı, böcek, yılan balığı gibi! Domuz balığı olarak anılan çütreden Japonlar Kawahagi isimli suşi yapar ve çok beğenilir.


Maksimum uzunluğu 60 cm.
Ortalama uzunluğu 20-40 cm.
Maksimum ağırlığı 4  kg.
Ortalama ağırlığı 400-700 gr
Üreme zamanları
Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık

X X X X
Avlanma Yöntemleri :Ekonomik değeri olmadığından yurdumuzda avcılığı yapılmamaktadır.

Hiç yorum yok:

Ebedi takvim

Ebedi Takvim






 
 
 

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı