31 Ağustos 2010 Salı

Yemli Sürtme ile Orkinos avı

Yemli sürtme ile orkinos avcılığında , sularımızda kullanılabilecek en Büyük TAKIM sözkonusudur . Yaklaşık 150m uzunluğunda Örme kahverengi 1,5 mm TROL sepet ipi ( katranlı ip) yaklaşık 50lt lik sıkıca kapanabilen BİR bidona , sıyrılmayacak BİR yerine , kazıkbağı ile bağlanarak sarılır . Boştaki ucuna 15cm boyunda Paslanmaz Çelik BİR " eşek fırdöndüsü " bağlanır , sözkonusu fırdöndüden sonra olası BİR durumda takımın tümü ile gitmemesi için sigorta olarak yaklasık 2 karış kadar " barsak 1.50 mm misinadan BİR arabeden bağlanır ve bu da aynı tip BİR fırdöndü  ile sonlanır. Fırdöndünün DİĞER gözüne ise 1.5 kulaç ( tekne bordası gözönüne alınarak ) kadar kırılmaya dirençli Kink reinstans" 500 # 210kg testli Çelik Beden , çift kıstırma çeliği veya cıvatalı Kelepçe ile eklenir.Cıvatalı Kelepçe Yem değiştirmelerinde kolaylık sağladığından tercih sebebidir . Çelik bedenin ucunaise Yem kullanımına Gore ( Torik veya Palamut ) 10 - 15cm dövme Çelik Halkalı BİR orkinos iğnesi halkasından çift kıstırma çeliği ile Kontra sıkılarak sabitlenir .


Avcılığı ; Taze torik veya Palamut balığı sidikliğin ön tarafından cok Hafif kesilerek ,iç organları balığın Formu bozulmadan galsama boşluğundan çıkartılır . Balık elde Iki Yana hareket ettirilerek omurgasının tamamen kırılması sağlanır (BU sırada balığın ezilmemesi cok önemlidir ). Bu işlem balığa sürtme sırasında kıvraklık verir ve balık yemi ağzına aldığında iğnenin tam oturmasını sağlar .

İğne , Çelik bedenin kılavuz olarak kullanılması ile balığın yan yüzgeçleri hizasından , Karin bölgesinde , Karin boşluğu bitimindeki SERT bölgenin hemen başlangıcından sokulur . İğne tamamen oturtularak balığın ağzı BİR PARÇA ibrişim ile iğne sapına sıkıca sarılarak , ağızla beraber sürtme sırasında ağızdan su girmeyecek şekilde dikilir ve Çelik Belen fırdöndüye sabitlenir .





Sidikliğin ön tarafındaki kesikten karin boşluğuna misket / mekik şeklinde olan kıstırmalardan 4-5 adet yerleştirilip Kesik Güzelce dikilir . Genellikle bu yöntemle Karada birkaç Yem hazırlanarak gazetede kağıdına sarılıp Islak tahta zemine konulup STOK olarak bekletilir ve gerektiğinde Yem değişimi de cıvatalı kelepçeden Çelik bedenle Birlikte yapılır .

Av mahaline gidilirken bidona sarılı ip ilk önce denize salınarak , plastik BİR leğene cok Düzgün BİR biçimde istiflenir . Bu işlem balık yakalandıktan sonra kaloma verilirken ipin rahatca akması içindir . Eger balık zaptedilemezse ipin sonundaki bidon denize salınarak , bidon takip edilip balığın yorulması / çatlaması beklenebilir .

Av mahaline gelindiğinde Yem denize salınarak son bir defa yüzüşü kontrol edilerek bırakılır,30-40 kulaç ip salınarak 1.5-2 mil süratle takım gezdirilir.
Bu sırada elin kolay ulaşılabileceği bir yerde keskin bir bıçak bulundurmakta fayda vardır,balık tutulduğunda yol isterken eğer ip dolanırsa hemen kesmak gerekir,yoksa çok ciddi yaralanmalara yolaçabilir.
Orkinos yemi aldığında hemen tasma vurulur ve iğnenin oturtulduğu hissedildiğinde balığın hareketlerine göre yorulması sağlanır.
 Balık yorulduğunda hem tekne ile üzerine gidilerek hem de balık çekilerek teknenin yanına getirilir.Teknenin yanına getirilen balığın galsama boşluğundan bir göndere bağlı ip geçirilerek ve kuyruğundan bağlanarak yedeğe alınır ve ava devam edilir.

Kaşık ile Sinarit Avı

Olta kısmı olarak0.90mm kalınlığında mat-beyaz misinadan bir kasnağa 100m.uzunluğunda gamı alınarak sarılır.
Misinanın uç kısmına çelik sarmal klipsli bir fırdöndü bağlanır.Klipsin kasasına,kasa bağı ile 5-6 kulaç uzunluğunda şeffaf 0.80mm misina eklenir.Misinanın boş ucuna avlanacak yer ve suların(Akıntının)durumuna göre 50-200gr lık bir oval kıstırma,misinanın içinden geçirilerek eklenir ve bir 2cm tercihen siyah fırdöndü ile sonlanır.
Sinarit kaşığı

Fırdöndünün diğer ucuna 5 kulaçlık 0.60mm şeffaf misina eklenir ve diğer ucuna da sinarit kaşığı,sarmal klipsli fırdöndü ile veya direkt olarak kaşığın halkasına bağlanır.
Avlanma sırasında önceden kısa bir(3cm)beden ve klipsli bir fırdöndü bağlanarak hazırlanmış olan 25gr dan 200gr ma kadar iskandiller kaşığın sürtülmesi istenilen derinliğe göre oltaya en yakın klipse eklenerek,30-35 kulaç salınarak yaklaşık 2-3 millik bir süratle gezdirilir.
Ortasu Oltası

30 Ağustos 2010 Pazartesi

Kıyı Sürtmesi ile Levrek avı

Kıyı sürtmesi ile levrek avı özellikle ilkbahar ve sonbaharda limanlık (sakin) havalarda kıyıya yakın bölgelerde uygulanır. kıyı sürtmesi takımı için 0.70mm, 100m, tercihen yeşil veya kirli sarı renkli misina gamı alınıp esnettirildikten* sonra sıkıca bağlanarak orta boy bir mantara sarılır.Misinanın boş ucuna tercihen siyah renkli bir 5-6cm fırdöndü bağlanır söz konusu fırdöndü akıntı durumuna göre ağırlık yapması bakımında daha da büyütülebilir/küçültülebilir. Fırdöndünün boş ucuna 0.60mm yarım kulaç civarı bir arabeden eklenir ve ucuna 1cm çelik tercihen siyah bir fırdöndü bağlanır. Fırdöndüden sonra 0.40mm, 6 kulaç beden eklenir (bedenin her av gününde yenilenmesi ve yenilenirken de gamının alınıp esnetilmesi gerekir) bedenin sonuna ise mutlaka düz (çapraz iğne yemi döndürür) dövme (forged) kısa pala beyaz, 5/0 iğne bağlanır.(Mustad Ref.92553)

Kıyı sürtmesi takımının tek yemi canlı karides (Teke) dir.(Altaki Resim1)
Resim 1

Canlı iri karidesin başının önünde yer alan sivri çıkıntı (rostrum) ve arka yelpaze kuyruğun orta parçası kopartılır, ilk karidesin mümkün olduğunca arka ortasından daldırılan iğne sırttan kabuk altından ilerletilerek baş taraftan çıkartılır (burada en önemli unsur iğneye uygun boyda karidesi seçmektir) ikinci karides ise sondan ikinci boğumundan iğneye takılır. İkinci canlı karidesin sıçrama hareketini yapabilmesi lazımdır.
Yemlenmiş iğne hemen suya veya livara bırakılır. Av mahalline gelindiğinde takım yavaşça koyverilir, kürek üstünde çok ağır yollu ve sakin-sessiz ilerlenirken, takım arada bir ileri-geri oynatılarak balık kıskandırılır (balığın yemi görmesi sağlanır. Yem kah yüzdürülerek, kah dibe çöktürülerek balık aranır. Balık iğneye takıldığında dikkat edilmesi gereken husus balık istedikçe kaloma vermek ancak takımı bollatmamaktır. Balık fırsat bulduğunda misinayı çok keskin olan galsama kapaklarının kenarı ile kesebilir.(kulak arkası yapar.)
Canlı teke iğneye takılışı
Canlı teke iğneye takılışı video
*misina gamı alınıp tamamen açıldıktan sonra bir ucundan sabit bir yere bağlanarak, çekme kuvvetinin yakınlarına kadar gerdirilir.

Dip Sürtmesi ile Lahoz avı




Lahoz
Lahos balığının dip sürtmesinde , 100m beyaz,  Yeşil renkli 0,70 mm kalınlıkta misina Olta olarak gamı alınıp Büyük boy BİR mantara sıkıca bağlandıktan sonra sarılır . Boş ucuna BİR adet 2cm boyunda 3lü fırdöndü aynı hat üzerinde olan gözlerden birine bağlanır . Aynı hattaki DİĞER göze ise Parlak ( şeffaf ) beyaz, bedenlik 0.40mm kalınlığında misina 6 Kulaç olacak şekilde bağlanır.

Bedenin uc tarafına  ise dövme Çelik Mustad  540H iğne balık büyüklüğüne göre 3/0-7/0 numaralar arasi bağlanır  . İğne önüne bedene ibrişim ile BİR Nr.4 çapari iğnesi Beden boyunca hareket edebilecek şekilde eklenir .




Aradaki Üçlü fırdöndünün 90 ° derecelik açılı gözüne de bir  kulaçlık 0.60mm bir  bedenle suların durumuna göre, 250- 800gr bir iskandil eklenir .
Lahos , avlanılacak .yerler kayalık bölgeler olduğundan takılmaması için kısa küt oval bir iskandil kullanmakta fayda vardır.
Avcılığı :
Avlanılacak mahale gelindiğinde yörede bol bulunan Kupez , ispari , lapin gibi balıklar veya ilerya,gümüş , kayabalığı gibi, veya akyem iğne sidiklikten geçecek şekilde oturtulup aynı uzunolta düzeneğindeki gibi öndeki Hareketli iğne yemin mümkün olduğunca önünden takılarak yemin çekme gücünü bu iğneden alması sağlanır .
Sabitlenen Yem denize salınır , akıntılı bölgelerde akıntıya Karşı Yem dalgalanacak şekilde motor üstünde durularak , Sakın bölgelerde ise iskandil ara sıra diber değecek şekilde ( rolanti yeterli değilse ara sıra bosa alıp iskandilin dibe değmesi beklenir ve iskandil dibe değince Tekrar hareket edilerek bu işlem sürekli tekrarlanır ) gezdirilerek avlanır .

Canlı Yemle Akya Avlamak

Olta kısmı olarak 1.20 mm kalınlığında "barsak" tabir edilen mat-beyaz, esneyebilir misinadan, büyük bir mantara veya tercihan 25x30 cm ahşap bir kasnağa 100m uzunluğunda gamı alınarak, sıkıca bağlanıp sarılır. Boştaki ucuna sağlam çelik bir üçlü fırdöndü bağlanır. Fırdöndünün aynı hat üzerindeki halkasına 1.00mm, 2 kulaç bir beden ve ucuna yine çelik 6mm bir fırdöndü bağlanır. Bağlanan fırdöndüden sonra 3 kulaç 0.80mm misinadan bir beden eklenir ve bu bedenin boştaki ucuna çelik sarmal klipsli bir fırdöndü vasıtası ile hazırlanmış olan çelik bedenli uzunolta bağlanır.


Çelik bedenli uzunolta: 90WNA,A7 naylon kaplı, 41kg testli çelik beden telinden 35cm bir parça kesilir bir ucuna kıstırma çeliği vasıtası ile bir kasa yapılır.


Diğer ucuna ise iki adet 6/0 Mustad 540H Qual. iğne birbirleri ile 45ºderecelik açı yapacak şekilde kıstırma çeliği ile sabitlenir. Bu iğneler ile fırdöndü arasına ise tek bir iğne diğer iki iğnenin orta noktasına doğru hizalanıp sabitlenir. Kasa tarafına ise bir Nr.6 siyah sinek iğne ibrişim ile sarılarak tel boyunca kayacak şekilde sabitlenir ve uzunolta oluşturulur.


Yemli akya avcılığında kullanılan yemlerin başında iri zargana gelmektedir, ancak ilerya, iri tirsi, kolyoz da kullanılabilir.Balık dışı yemler ise sübye, kalamar ve ahtapottur.

Avcılığında yem tam ortasından uzunoltanın ortadakı tek iğnesine geçirilir arkadaki iğneler balıklarda kuyruk tarafında gövdenin iki yanında kalırken, balık dışı yemlerde yem ile gizlenirler. En önde bulunan sinek iğnesi ile yemin en uç noktası (balıklarda ağız, gaga- diğerlerinde tepe noktası) sabitlenip çelik telin hafifçe gevşemesi sağlanır. Bunun sebebi yem gezdirilirken en uç noktadan çekilmesi ile yeme doğal bir hava vermektir. Yemin canlı olması yüzmede düzgün durmasını sağlar ve takım daha avcı olur.

Takım yavaşça 1-2 mil hızında hareketli tekneden salınır ve hafifçe çekilerek yüzüşü kontrol edilir, takım salınmaya devam edilerek 3lü fırdöndüye gelindiğinde alt göze suların durumuna göre 100-350gr bir iskandil eklenir ve yaklaşık 35 kulaç salınarak özellikle kıyıya yakın 5-6 kulaç derinlikte, dibi yer yer ayna olan kekamozluk veya eriştelik alanlarda, com başlarında, yar önlerinde ve özellikle batık civarlarında gezdirilerek avlanılır.


Yapay Yemle Avlama

Ağır takım vasıtası ile yapay yemle avcılıkta takım, "ağır takım vasıtası ile kaşıkla avcılığın" aynıdır, ancak balık şeklindeki yemler kullanıldığında yapay yemin ön tarafında bulunan batırma flapı yemin batmasına kafi geleceğinden kıstırma ve iskandillere gerek yoktur.

Aşağıda ağır takımda  Magnum Rapala'lar gösterilmiştir.


Yumuşak silikon yapay yemler kullanıldığında ise kıstırma ve iskandiller aynı şekilde uygulanır.

Özellikle Ağustos ayında yapılan sürtmelerde, ahtapot benzeri saçaklı içi boş sarı, kırmızı veya sarı-kırmızı silikon yemler büyük başarı göstermektedirler.

Kaşık ile Akya avı



Olta kısmı olarak 1.20mm kalınlığında" barsak " tabir edilen mat- beyaz, , esneyebilir misinadan , Büyük BİR mantara veya tercihan 25x30 cm Ahşap BİR kasnağa100m uzunluğunda gamı alınarak , sıkıca bağlanıp sarılır . Misinanın uc kısmına en az 60kg testli BİR blok veya Çelik sarmal klipsli fırdöndü bağlanır . Klipsin kasasına , kasa bağı ile 5-6 Kulaç uzunluğunda şeffaf 1.00mm misina eklenir . Misinanın Boş ucuna avlanılacak yer ve suların ( akıntının ) durumuna göre100gr lık BİR oval kıstırma , misinanın içinden geçirilmesi suretiyle eklenir ve BİR Çelik blok fırdöndü ile sonlanır . Fırdöndünün DİĞER ucuna 5 kulaçlık 0.90mm şeffaf misina eklenir ve DİĞER ucuna da ya 18cm tek iğne

Kaşık ya da fransız Söğüt yaprağı No: 5 BİR çift Kaşık Arka arkaya eklenerek yada klipsli fırdöndü da direkt olarak halkaya geçirilmiş Çelik fırdöndüye bağlanır . Kaşık ekleme durumlarında muhakkak halkaların iyi cins Çelik olanları ile değiştirilmesi gerekir . En uca tek 7 / 0 Üçlü tercihan dövme Çelik ( Forget ) BİR iğne sapına Kırmızı plastik boru takılarak eklenir . Avlanma sırasında önceden Kisa BİR ( 3cm ) beden ve klipsli BİR ufak fırdöndü bağlanarak hazırlanmış olan 25gr dan 200gr kadar iskandiller kaşığın sürütülmesi istenen derinliğe göre oltaya en Yakin klipse eklenerek , 30-35 Kulaç salınarak yaklaşık 2-3 millik BİR süratle gezdirilir .

23 Ağustos 2010 Pazartesi

GERÇEK KİŞİLERE AİT OLUP TİCARİ MAKSATLA KULLANILMAYAN ÖZEL TEKNELERİN DONATILMALARINA AİT ESASLAR


Belgeler
Özel Yat/Tekne Kayıt Belgesi Özel tekneler gerçek kişilere ait olup, ticaret amacıyla kullanılmayan teknelerdir. Özel tekneler Türk karasuları içinde 4 yıl süreli "Özel Yat/Tekne Kayıt Belgesi" ile seyire çıkarlar. Bu belgeyi tekne sahibinin başvurusu ve beyanı üzerine, faturası ile üretici beyannamesi görülerek, Liman Başkanlıkları düzenler. Bu belge Türkçe ve İngilizce olarak düzenlenir. Belgede, teknenin kayıt ve teknik niteliklerine ilişkin bilgiler yer alır. Belgeye teknenin yandan çekilmiş bir fotoğrafı eklenir. Özel tekneler için Yurt dışına çıkışlarda Transit Log düzenlenir. Özel tekneler için, "Denize Elverişlilik Belgesi" düzenlenmez. Özel yat ve teknelere Gemi adamları Yönetmeliğinin sefer bölgeleri ile ilgili hükümleri uygulanmaz. Uygulamalar Yat Turizmi ve Amatör Denizcilik Yönetmelikleri çerçevesinde gerçekleştirilir.
Ölçme Belgesi (Tonilato Belgesi) Tüm özel tekneler boylarına bakılmaksızın Tonilato Belgesi alacaklardır.
Telsiz Telefon Ruhsatı Özel teknelerde telsiz telefon bulundurulması konusunda Telsiz Kanununa bağlı mevzuatla belirlenmiş amir hükümler uygulanır.
ZORUNLU TEÇHİZAT
Can Kurtarma Teçhizatı
Can yeleği Boyu ne olursa olsun, denize çıkan her teknede seyire katılan kişi başına bir adet can yeleği bulunacaktır. Teknede çocukların bulunması halinde her çocuk için bir can yeleği bulunacaktır.
Can simidi Boyu 9 metrenin altında olan teknelerde en az 1adet ışıklı, salvolu, boyu 9 metrenin üstünde olan teknelerde birisi ışıklı salvolu olmak üzere en az 2 adet can simidi bulunacaktır.
Paraşütlü işaret fişeği Her teknede en az 2 adet bulunacaktır.( tarihi geçmemiş)
El maytabı Her teknede en az 2 adet bulunacaktır. ( tarihi geçmemiş)
Duman kandili Her teknede en az 1 adet bulunacaktır. (yüzer veya elde tutulan tip ve tarihi geçmemiş)
Seyir Fenerleri ve Yardımcı Teçhizat
Seyir fenerleri Bütün teknelerde Uluslararası Denizde Çatışmayı Önleme Tüzüğüne (UDÇÖT) uygun olacaktır.
Pusula Her teknede bir adet manyetik pusula bulunacaktır.
Siyah küre UDÇÖT kurallarına uygun olacaktır.
Kampana UDÇÖT kurallarına uygun olacaktır.
Düdük UDÇÖT kurallarına uygun olacaktır. Seyyar tip hava basınç tüplü olabilir.
Radar reflektörü Boyu ne olursa olsun, 150 grosa tonun altındaki bütün teknelerde bulunacaktır.
Yangınla Mücadele Teçhizatı
Taşınabilir yangın söndürme tüpü Makine dairesi veya sandığı dışında 1 adet 6 kg'lık, varsa kuzinede veya kamarada 1 adet 6 kg'lık bulunacaktır. Boyları 15 metrenin altında olan teknelerde yangın söndürme tüpleri 2 kg'lık olabilir. Boyları 9 metrenin altında olan teknelerde en az 1 adet 2 kg'lık bulunacaktır.Kamaralı teknelerde kamara başına en az 1 adet 2 kg'lık tüp bulunacaktır. Motoru olmayan teknelerde yangın söndürme tüpü bulunması gerekmez.
Deniz Kirliliğini Önleme Teçhizatı
Pis su tankı ve güverte boşaltma bağlantısı Pis su oluşabilecek yapıdaki teknelerde aranır.
Notik yayınlar
Denizde Çatışmayı Önleme Tüzüğü kitabı Her teknede bir adet bulunacaktır.
Can Kurtarma İşaretleri Tablosu Bütün teknelerde bulunacaktır.
Markalama
Gemi ve bağlama limanı adının yazılması Teknenin baş omuzluklarına ve aynasına yazılacaktır. Aynası dar veya baş kıç bir teknede gemi ve bağlama limanı adları iki kıç omuzluğa yazılır. Yazılar okunaklı olmalı, batone harf kullanılmalıdır, el yazısı veya süslü yazılar kabul edilmez, harf boyları 15 cm den küçük olamaz. Liman adı kısaltılmış olarak yazılamaz. Bağlama Limanı adının önünde B.L. veya Lim. gibi kısaltmalar bulunmayacaktır. Tekne ve liman adı, kıçta taşınan hizmet botu, jet ski gibi araçlar nedeniyle uzaktan okunamıyorsa daha yüksek bir yere yazılacaktır.
Can simitlerinin markalanması Üzerine tekne adı ve bağlama limanı yazılacaktır.
Önerilen diğer teçhizatlar
Hizmet botu Önerilir, markalanmalıdır.
İlk yardım takımı Önerilir.
Sabit veya otomatik şişen can salı Varsa markalanmalıdır.
Dürbün, Ayna, Balta, Bıçak, Çamçak Önerilir
VHF telsiz telefon Önerilir
Termometre/Barometre Önerilir
Yangın battaniyesi Önerilir
Demir ırgatı, zincir ve/veya halatı Önerilir
Seyir haritaları (seyir sahasına ait) Önerilir.
Pergel, paralel cetvel, kalem, silgi Önerilir
İlk Yardım el kitabı Önerilir
Denizde Canlı Kalma el kitabı Önerilir
Can Kurtarma Teçhizatı Kullanma Talimatı Önerilir
Uluslararası İşaret Kod kitabı Önerilir
Fenerler ve Sis İşaretleri kitabı Önerilir
Başka yardımcı seyir cihazları ve emniyet teçhizatı Uzaklara yapılacak seyirlerde özellikle el maytabı, paraşütlü işaret fişeği ve duman kandili sayısının öngörülenden fazla olması, teknede GPS ve Radar gibi yardımcı seyir cihazları yanında EPIRB ve SART gibi emniyet teçhizatı bulunması önerilir.

21 Ağustos 2010 Cumartesi

Canlı balık iğneye takılışı

Canlı Balık iğneye takılışı

Yemli oltada canlı yemler genelde, iğne ağız içinden geçirilerek hasar vermeden sağ veya sol galsamadan dışarı alınıp, tek seferde sidikliğin arka (kuyruğa doğru) tarafına enine yerleştirilir.
Sözlonusu yöntem yem olarak kullanılan balığın uzun süre canlı kalmasını sağlar.
Aynı yöntem tersinden de uygulanabilir, iğne yerleştirildikten sonra köstek galsamadan geçirilip, ağızdan dışarı alınır ve ondan sonra bağlanır.
Canlı yem olarak hangi balık kullanılırsa kullanılsın yöntem değişmez.

Köstekleme


6 Ağustos 2010 Cuma

Mürekkep Balığı(Sübye) Video



Mürekkep Balığı (Sübye) teksin49 Mürekkepbalıkları olağanüstü bir beyin, heyecan hissi, hassas bir koku alma duyusu, oburluğa varan bir tat alma duyusu ve çok hassas gözlere sahiptir. İri gözlerinde 70 milyon görme hücresi vardır. Görüş alanları 360 dereceyi bulur. Arkalarını da rahatça görebilirler. Karanlık sularda koku alma duyusuyla avlarını tespit ederler. Sinir sistemleri tarafından kontrol edilen ve kromotofor denen renk değiştirme hücreleriyle her ortama kamufle olurlar. İridosist (?) denen deri hücreler de ışığı yansıtarak renk değiştirmeye yardımcı olurlar. Pusuya yattıklarında kuma gömülerek kendilerini gizlerler.

Ebedi takvim

Ebedi Takvim






 
 
 

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı