27 Eylül 2010 Pazartesi

Kabuklular

Çift Kabuklular

Çift kabuklular - Bivalvia- yemli balıkçılıkta oldukça önemli bir yer kaplar. Sert kabuğun içindeki et birçok canlının iştahını çeker.Yukarıda soldan sağa sırası ile; Sulina, üstte kıllı midye,midye,pina,istiridye yer almaktadır.
Çift kabuklular bütün veya parça kullanılmadan kısa bir süre evvel ayıklanıp, ayıklanan  etin suyu süzdürülüp, rüzgar veya güneşte bir süre kurutulmasında yarar vardır..
Kaya midyesi(Şapka veya Şemsiye)
Kaya midyesi deniz kıyılarında taşlara yapışık olarak yaşarlar.Şekil olarak şemsiyeye benzediği için bazı yerlerde şemsiye veya şapka olarak adlandırılırlar.Bir bıçak yardımıyla çıkarılan midyenin etli kısmı çıkartılarak iğneye bir kaç kez dolandırılarak takılır.Özellikle kıyıdan çipura avı için kullanışlı bir yem olup.Küçük balıkların yemi tırtıklamasına aldırış etmeden beklemek gerekir.Çipura bir hamlede yemi alması hissedildiği an Kısa ve sert bir tasma ile iğne damağa oturtulur ve boşluk vermeden çekilir
Madya

Gerektiğinde temin edilebilirse her balık avında kullanılan mükemmel bir yem çeşididir.Özellikle çipura
avında çok tercih edilmektedir,Denizlerde taşlık ve kumluk yerlerde bol olarak bulunan kabuklu bir su canlısıdır. Zemin üzerinde yaşar.Yüzerek ve gözlük takılarak bol olarak toplanabilir.
Ortamda küçük balık bol ve yumuşak yemleri bozuyorsa madya tercih edilebilir. Kabuk içinden çıkarılması kabuğun çekiçle veya taşla kırılması ile olur. Kırılan kabuktan ayrılan canlının kapak olarak kullanıldığı tırnak şeklindeki sert kısmında bıçakla kesilerek atılması ve bundan sonra yem olarak takılması gerekir. Mercan ve çipura avında kullanılabilir.     

Zokalı beden

Paraketa




Paragatla Balık Avı!

Yemli Çapari Oltası

Yemli Beden oltası




Kurtçuklar

Kurtçuklarla avlanılırken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta; kurtçuk iğneye takıldıktan sonra yukarıda da siyah çizgi ile de belirtildiği gibi, balığın yemi iğneden çekip alabileceği şekilde fazlalık bırakmamaktır (alt şekil).

Avlanmaya giderken hangi türden olursa olsun kurtçuklar bir kap içine doğal ortamları (çamur,su,cürümüş otlar vs.) ile beraber konurlar ve böylece uzun bir süre bozulmadan durmaları sağlanır

Ortasu Bırakma oltası


Canlı teke iğneye takılışı


Karides türleri (Marmara karidesi, çalı karidesi -teke-,kaplan veya Mersin karidesi) yem olarak kullanılırken eğer bütün olarak kullanılacaksa, muhakkak başının önünde yer alan sivri testere gibi boynuzu (Rostrum) kırmak gerekir. Et olarak kullanılacağı zaman ise eğer karidesler taze ise direkt soyarak kuyruk kısmını, yok eğer taze değil iseler kısa bir süre kaynatmadan sonra yine soyarak kuyruk kısmı eti bütün olarak veya ufak parçalar kalinde kullanılır.

Akyem

İstavrit, İzmarit, İstrangilos, Kolyoz, Uskumru, Zargana gibi balıklardan elde edilen yeme "AKYEM" adı verilir

19 Eylül 2010 Pazar

Çipura Avı ve oltası



  • Çipura çok dikkatli ve tedirgin bir balıktır.
  • Yeme hemen saldırmaz, iyice kontrol edip emin olduktan sonra küçük darbeler vurmaya başlar.
  • Sanki oltaya küçük balık vuruyormuş hissi verir.
  • Bu sırada takımı hiç oynatmadan beklemek gerekir.
  • Darbeler sıklaşmaya ve şiddetli vuruşlar almaya başlayınca artık balığın oltada olduğu anlaşılır.
  • Kısa ve sert bir tasma ile iğne damağa oturtulur ve boşluk vermeden çekilir.
  • Çipura tekneye alınana kadar kafa darbelerini kesmez.
  • Tekneye alınırken kepçe kullanılması tercih edilir.
  • Eğer avlanılan noktada fazla gürültü yapılmaz ve ilk balık da sakince alınabilirse, sonraki balıkların yemi fazla yoklamadan ani vuruşlarla oltaya geldiği görülür.
  • Çok kuvvetli bir çene yapısına sahiptir.
  • Midye ve diğer deniz canlılarını rahatlıkla kırıp yer.
  • Bunun için kullanılan iğnenin çelik dövme veya fazla büyük olmayan kalın yapılı olması gerekir.
  • Misinayı kesmekten ziyade koparma ve iğneyi kırma olasılığının olduğu göz önünde bulundurulmalıdır.
  • Avlanılan bölgede çupranın varlığı kesin olarak biliniyorsa yem olarak yengeç yavrusu kullanılmalıdır.
  • Diğer balıklar bu yeme dokunamadığından meydan çipuraya kalacak ve şansınız artacaktır.
  • Sığ ve hafif akıntılı sularda zoka ile, derin sularda ise sarkıtma olta ile avlanılır.
  • Beden 0.40 misinadan yapılır.Beden ucuna 1/0 fırdöndü bağlanır. 0.30 misina ucuna kasa gözü düğümü yapılıp fırdöndünün diğer gözüne takılır.
  • Bir karış sonra 10 cm lik bir köstek eklenir. 15 cm ara ile iki köstek daha eklenir.
  • Üçüncü köstekten 25 cm sonra 20 cm uzunlukta bir köstek daha eklenir. İğneler 2300, 2297 ya da 2310 model 11-15 no arası olarak seçilir.
  • Bölge balığının iriliğine göre misina kalınlıkları ayarlanmalıdır.Kasım ayı içinde derin suda Çipura tutmaya başlayacağız,
  • Aralık ayı boyunca da bu çipura tutmalar devam edecek, Aralık ayında çipura derin suda oltamıza Rast Gelecek, 
  • Kıyıdan avlanılan çipuranın normal de iki kere geçidi var biri iğdelerin çiçek açtığı Mayıs ayı iğdeler çiçek açtı ise kıyılar çipura dolar, oltacılar her tarafı kaplar, bir de Ekim sonu dur yine kıyıdan geçit zamanıdır ancak, bu çipura derin suda da av verir, sert poyraz veya lodos hava ile gelir ve bir hafta konaklayabilecekleri gibi bir yada iki günde de sert bir hava ile gidebilirler, aslında fırtına ile gelip fırtına ile gidiyorlar,
  • İlkbahardaki geçit daha kısa sürmekle beraber genelde, akın/geçit 30 gün ve 45 gün arası devam eder, Bu tarihler , Lidaki ve kaba lidaki olarak başlayacak, 
  • Kasım sonlarında Aralık başlarında ise 2 si, 3'u bir kilo'dan tanesi 700-800 gr'a kadar çipura olacak, geçitler süreli olmakla beraber kıyılarda her mevsim çipura yakalamak olası, ayrıca geçit bittikten sonra da tamamen bitmez bazen şubat bazen mart sonlarına kadar da çipura tutulmaya devam edilir.



Çipura Oltası


Derinsu oltası
Şekil 1


Derin su oltası
Derin suda Mercan avlar gibi avlayabiliriz .(Şekil 1 ) Oltamızın mercan oltasından farkı yoktur.
0,50 anaç misina sonra fırdöndü ve ucuna 4 köstekli 0,35 lik takım 6-7 numara kancalı ve en altta kurşun burada 100-125-150-200 gr olabilir derinliğe göre değiştirebiliriz yada akıntıya göre.
Derin suda Çipuranın vurusu sanılanın aksine genelde çok hafif, yemi almış gitmiş oluyor ve fark ettirmiyor, onun için en ufak bir tıkırtıda oltayı birkaç kulaç çekmeniz gerekir, birkaç kulaç çünkü oltayı ağzında tutmakta ve bırakmamaktadır, olta bu tasmalama anında genelde damağa veya dudaklara geçmemiş oluyor, ve çipura hayrettir ki, sizin çekiş hızınız ile aynı hızda bazen daha da hızlı yukarıya doğru yüzmektedir, bu an oltacıyı aldattığı andır, oltada balık yok dersiniz, bir durup oltada balık var mı diye kontrol etmek istersiniz, çipura ağzını açar ve iğneyi bırakır.
Zokalı olta

Şekil (2)
Tekne ile zokalı olta ile sığ sularda avcılığı
0.30 veya 0.40 mm kalınlıkta misinaya zoka fırdöndü arasına (30-40 cm) beden bağlanarak yapılır(Şekil 2)Yem olarak yengeç,mamun,sardalya dilimi kullanılır.
Kıyı Oltası
Kıyıdan özellikle çipura avlamak isteyenler için olta şeması. 
Şekil (3)
Ağustos,Eylül,Ekim ayları arası 1-2 kulaçlara  kadar çipuranın kıyıya yaklaştığı mevsimlerdir.Yem olarak Çipura için Madya,yengeç,kayalara yapışık olarak yaşamını sürdüren kaya midyesi kıyıdan çipura için en popüler yem olarak kullanılabilir.Bu yemlerin dışında mamun,sülünes,teke gibi yemler de kullanılsa da küçük balıklar tarafından atar atmaz tırtıklanıp iğneden çıkarılacağı için çipura yakalama şansınız azalacaktır.



Şekil (4)

Derin su  oltası










9 Eylül 2010 Perşembe

Paragatla Balık Avı

Paragat sepeti

Paragat nedir: 

Ana beden üzerine onlarca hatta yüzlerce iğneli köstek bağlayarak yapılan ve yemlenerek avlağa bırakılan bir av yöntemi olup biz amatörlerin kullanmadığı,daha çok ticari balıkçıların kullandığı bir yöntemdir

a)İnce Paragat :

Tekne ile yapılan bir avlanma yöntemidir, avlanması büyük ustalık gerektiren ve en önemlisi paragatın serileceği yeri doğru belirlemektir. Değişik türlerde paragat çeşitleri vardır bunlardan bir kaçı; , kırlangıç, kefal, levrek ve çipura paragatıdır, yakalanacak balığın cinsine göre değişmektedir, en zor olan bölümde paragatı atmak ve toparlamak.. köstek sayıları çoğaldıkça yemlemek, sermek ve toparlamak gerçekten çok zor oluyor, tabi deneyimli olunca ve yakalanacak balık hesap edildiğinde bütün zorluklar yok oluyor, Levrek paragatının bedeni 0.80mm kalınlıkta misinadan oluşmak üzere, paragatın köstek sayılarını isteğe göre ayarlamak mümkündür.. ama minimum 30 ile 50 arasındadır, genel olarak 200 , 300 arasında değişmektedir... köstek aralıkları 2.5 metre, iğneler 2/0 , 3/0 çelik düz iğneden oluşmaktadır, köstek boyları 1 metre ve 0.60mm misinadandır. Yine dediğim gibi köstek sayıları çoğaldıkça sermek ve atmak zor oluyor.. ilk deneyecek olanlar için başlangıç olarak 30 köstekli yapılmasını öneriyorum daha sonralar deneyim sahibi olunca köstek sayılarını yükseltirsiniz. Ben mesela Levrek ve çipura paragatı için 100 köstekli yapıyorum. Levrek ve çipura balıkları için mutlaka derin, kumluk ve çakıllı bölgeler seçilmelidir. Yemlemeye gelince levrek ve çipura paragatına midye çeşitleri, deniz tarağı,deniz,patlıcanı ve madya gibi sert ve ufak balıkların yemi tırtıklayıp yememesi için genelde bu tür yemler kullanılır. Levrek ve çipura paragatının  sabah 9 gibi atılması ve akşam 6 , 7 gibi toparlanması önerilirse de genelde ayın durumuna göre akşam güneş battıktan sonra atıp,sabah erkenden kaldırılır..Erken kaldırılmasındaki maksat denizdeki  bazı çeşitli canlıların (Matya,deniz kurtları,ahtapot,sübye,kalamar vs gibi)yakalanan balıkları yiyerek bozmamaları içindir.
Paragat toplama
Bunun yanında köstek kasası bağı dip oltasındaki bağ gibi değildir! kopan ve aşınan köstekleri yenilemek için ilk önce köstek kasası yapılır ve oluşturulan kasaya köstek bağlanır. yukarıda saydığım paragat çeşitlerinden sadece kefal hariç hepsi yaygın olarak kullanılmaktadır. Kefal paragatını kendimiz keşfettiğimiz için doğal olarak bilinmiyor kefal paragatını fazla derine atmaya gerek yoktur büyük kefaller genelde kıyıdan 40 , 50 metre uzaklıktadır daha derine atılırsa sonuç alınması imkansızdır. Kefaller fazla derinlere gitmeye korkarlar çünkü derin sularda onlara saldırmaya hazırlanmış bir sürü yırtıcı balık bulunmaktadır. Zıpkınla kovalarken sizden kaçarken nekadar derinlere gitsede sizden kurtulduğu an hemen kıyıya döner. Kefal paragatının bedeni 0.60mm misinadan oluşmaktadır. Köstek sayısı kefal için en fazla 10 ile 20 arasındadır, köstek aralıkları 3 , 4 metredir, iğne boyu isteğe göre çapraz veya düz olarak yapılabilir bizim tavsiyemiz düz , 5 veya 4 numara beyaz iğne. Çapraz iğnede kullanılabilir ama büyük kefaller çok direndiği için kurtulma ihtimali var.. bu yüzden düz iğne seçmenizi tavsiye ediyoruz. Paragatlarda kurşun kullanılmaz ama kefal paragatında mantar kullandığımız için, mantarların su yüzüne çıkmaması için her köstek arasına birer tane 50gr gezer kurşun takıyoruz. Kefal paragatının sabah 6 gibi atılması öğlen 12 veya 1 gibi yani atıldıktan 7 saat sonra toparlanması gerekmektedir. Çünkü kefal paragatına sadece kefaller saldıracak diye bir kural yok... sarpa, karagöz gibi balıklarında en sevdiği yemlerden biri ekmek olduğu için, bu yüzden paragata yakalanmaları büyük ihtimal vermektedir.

Resim-Paragat atılması

b)Kalın paragat:

Trança,lahos,orfoz,sinarit,levrek gibi büyük balıkların avlanmasında kullanılır.İğneleri ince paragatlara göre daha büyük ve kullanılan misina ve köstekleri daha kalın olur.Örneğin kalın paragatının bedeni 0.80mm kalınlıkta misinadan oluşmak üzere, paragatın köstek sayılarını isteğe göre ayarlamak mümkündür.. Genel olarak 200 , 300 arasında değişmektedir... köstek aralıkları 6 kulaç, iğneler 3/0-7/0 çelik düz iğneden oluşmaktadır, köstek boyları 1 metre ve 0.60mm misinadandır.
Şekil-Paraketa(Paragat)

Rapala Düğüm


7 Eylül 2010 Salı

Kaşıkla Levrek avı

Olta kısmı olarak 0.70 mm kalınlığında mat-beyaz,esneyebilir misinadan,bir kasnağa,100m uzunluğunda gamı alınarak sıkıca bağlanır.

Misinanın uç kısmına çelik sarmal klıpsli bir fırdöndü bağlanır.Klipsin kasasına,kasa bağı ile 5-6 kulaç uzunluğunda şeffaf 0.50mm misina eklenir.Misinanın boş ucuna avlanacak yer ve suların(akıntının)durumuna göre 50-200 gr arası bir oval kıstırma kurşun,misinanın içinden geçirilerek eklenir ve bir 2 cm tercihan siyah fırdöndü ile sonlanır.
Fırdöndünün diğer ucuna 5 kulaçlık 0.40mm şeffaf misina eklenir ve diğer ucuna da fransız söğüt yaprağı 3 no bir kaşık ya sarmal klıpsli fırdöndü ile yada direkt olarak kaşığın halkasına geçirilmiş fırdöndüye bağlanır
Tercihankaşığın fırdöndü halkasına takılacak ufak bir üçlü bir iğne,balığın kaşığı kulak arkasına atıp bedeni kesmesini büyük ölçüde engeller.
fransız söğüt yaprağı 3 no 

Avlanma sırasında önceden kısa bir(3cm)beden ve klıpsli bir ufak fırdöndü bağlanarak hazırlanmış olan 25gr dan-200 gram'a kadar ıskandiller kaşığın sürtülmesi istenilen derinliğe göre oltaya en yakın klıpse eklenerek 30-35 kulaç salınarak yaklaşık 2-3 mil süratle gezdirilir.

3 Eylül 2010 Cuma

Örme


Halka bağı


Köstek bağı



Bedenin herhangi bir yerine değişebilir köstek takmak için atılır. Misina halka yapıldıktan sonra kendi etrafında burulur ve burulmuş misinanın orta burumu arasından halkanın tepesi geçirilerek sıkılır,

Bedene yapılacak bu tür kasa, bir ucunda kasa bağı olan hazır kösteklerin kolayca değiştirilebilmesine olanak verir.

Köstekleme

Kocabaş iğne bağı


Standard iğne bağı

Şekil 1 

İğne halkalı Şekil 1 veya palalı Şekil 2 olsun, bu iğne bağlama tarzı değişmez, en sağlam iğne bağlarından biridir. Sapa paralel tutulan misina boş uç yönünden tesine halka yapılıp, halka içerisinden misina iğne sapına en az 3 kere sarılır ve boş uç çekilerek sıkılır.


Şekil 2


Fırdöndü düğümleri

Kasa Bağı


Ebedi takvim

Ebedi Takvim






 
 
 

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı