24 Ağustos 2011 Çarşamba

Fangri Mercan(Pagrus caeruleostıctus)


                                                                                                           
Familyası Latincesi İngilizcesi Mahalli Adı
Pagrus pagrus Pagrus caeruleostıctus Common Seabream Antenli Mercan, Fangri Mercan

Morfolojik özellikleri

Kafa iri, burun uzundur ağzı mercanınki gibi küçük fakat çeneleri güçlüdür. Gözler büyükçedir. Vücudu iri pullarla kaplıdır. Tüm yüzgeçleri gayet iyi gelişmiştir. Kuyruk yüzgeci siyah-gri uçları beyazdır. Rengi mercanı andırır sırt tarafındaki pullarda sarımsı lekeler bulunur, bu lekeler sanki sırtından aşağı uzananan sarı bantlar varmış izlenimi verir.Özellikle Ege ve Akdeniz’de daha boldur. Marmara ve Karadeniz’de çok azdır.

Maksimum uzunluğu90 cm.
Ortalama uzunluğu20-30 cm.
Maksimum ağırlığı7.5 kg
Ortalama ağırlığı500-750 gr.

Üreme zamanları
OcakŞubatMartNisanMayısHaziranTemmuzAğustosEylülEkimKasımAralık





XXX

Avlanma Yöntemleri:Trol,olta,paragat takımları ve uzatma ağları ile yapılır.

Kırma Mercan(Pagellus erythrinus)


                                                                                                           
Familyası Latincesi İngilizcesi Mahalli Adı
Sparidae Pagellus erythrinus Pandora Kırma mercan
Morfolojik Özellikleri: 
Vücut yanlardan basık, yan yüzgeç sivri olup, anüs yüzgecinin hizasını geçmektedir. Yan yüzgecinin kaidesinde siyah bir leke bulunur (büyük formlarda). Vücudunun üst tarafı pempe, alt tarafı gümüşi beyaz renktedir. Sırt ve yanlarında ölünce hemen kaybolan kırmızı diken bantlar bulunur. Ağız içi solungaç kapakçıklarının iç tarafı siyah renklidir.


Maksimum uzunluğu50 cm.
Ortalama uzunluğu15-25 cm. .
Maksimum ağırlığı500 gr.
Ortalama ağırlığı100-150gr


Üreme zamanları
Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık

x x x x x x x
Avlanma Yöntemleri:Uzatma ağları, Trol, Iğrıp, Manyat, Olta

23 Ağustos 2011 Salı

Gelincik(Gaidropsarus meditteraneus)


                                                             
                                           
Familyası Latincesi İngilizcesi Mahalli Adı
Gadidae Gaidropsarus meditteraneus Shore rockling Üç bıyıklı deniz gelinciği

Morfolojik Özellikleri: 

Vücudun ön kısmı yuvarlak, kuyruk kısmı yandan yassıdır. Vücut küçük pullarla kaplıdır. İki sırt yüzgecinden birincisi daha az gelişmiştir. Balığın sırtında bulunan bir oyuk içindedir. Hem dorsal 2, hem de anal yüzgeç kuyruğa kadar uzar. Alt çenede kısa iki bıyık bulunur. Ventral yüzgeç ince ve uzundur. Yanlarında ve sırtında siyah gri benekler taşır. Karnı sarımsı, krem rengindedir. Üst çene alt çeneden daha uzundur. (Gaidropsarus mediterraneus), Gadidae familyasına ait bir balık türü. Mezgit ve Bakalyaro ile yakın akrabadır. Ortalama 20-40 cm uzunluğunda olan ve çok kaygan bir derisi olan gelincik balığı, sıcak ve ılıman suların taşlık diplerinde sahile yakın yaşar. Çevik, yırtıcı ve saldırgandır. Üreme zamanı sonbahardadır. Lezzetli etinden dolayı ekonomik değeri olan bir balıktır.
Maksimum uzunluğu 75 cm.
Ortalama uzunluğu 35-45 cm.
Maksimum ağırlığı gr.
Ortalama ağırlığı gr.
Üreme zamanları
Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık
x  x  x  x  x  x  x
Avlanma Yöntemleri: Trol, Iğrıp, Manyat ve Sepet tuzaklar

Gümüş(Atarina)


                                                                                                           
Familyası Latincesi İngilizcesi Mahalli Adı
Atherinidae Atherina mochon Mediterranean Sandsmelt Gümüş,Aterina

 Morfolojik Özellikleri: 


 Vücut füze şeklindedir, bant şeklinde yan çizgi bulunur. Pullar küçük olup bütün vücudu kaplar, sırt yeşilimsi kirli renktedir. Alt taraf beyazdır. Sıcak ve ılıman denizlerin sahil bölgelerinde sürüler halinde yaşar. En fazla Marmara da bulunur. Bazı türleri de İznik ve Sapanca göllerinde yaşar. Boyları genelde 10 - 15, Karadenizde 10 - 13, Akdeniz de 8 - 9 cm. olup, her iki denizde şekil farklılıkları gösterir. Nisan - Eylül arasında sahillerin çakıllı ve kumluk bölgelerinde sürüler halinde toplanarak ürerler. Kurtlar, kabuklu ve yumuşakçalarla beslenir. Eti lezzetlidir, taze olarak bol tüketilir. Aynı zamanda büyük balıklara yem yönünden değerlidir.


Maksimum uzunluğu 18 cm.
Ortalama uzunluğu 8-12 cm.
Maksimum ağırlığı gr.
Ortalama ağırlığı gr.
Üreme zamanları
Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık

 x  x  x  x
Avlanma Yöntemleri: Uzatma ağları, Manyat ve Voli ağları

22 Ağustos 2011 Pazartesi

Hamsi(Engraulis encrasicolus)


                                                                                                           
Familyası Latincesi İngilizcesi Mahalli Adı
Engraulidae Engraulis encrasicolus Anchovy Platika, Çatal kuyruk, Trina

Morfolojik Özellikleri:

Vücut iğ şeklinde hafif yassılaşmış olup yanlarda yuvarlaktır.Alt dudak mevcut değildir, üst çene ise uzun olup, sırt rengi koyu mavi siyahımsı,alt taraf açık renklidir. Yan tarafları parlaktır. Ortalama 40.000 yumurta yumurtlarlar,ömürleri 4 yıl kadardır.

Karadenizin insan yaşamıyla birleşen balığıdır. Marmarada da bulunur. Sürüler halinde yaşar ve 20 cm'e kadar büyür. Ocak - Mart arasında beslenmek için sahillere yaklaşır ve bol av verir. Gündüzleri 30-40 m. derinlerde, geceleri yüzeye yakınlarda dolaşır. 1 yaşından itibaren olgunluğa erişip 180-200C sularda, 25-60 m. derinliklerde ve az tuzlu sularda üreyip yaklaşık 40.000 yumurta döker. Etinin lezzetli, çeşitli tüketim yönleriyle ekonomik değeri çok yüksektir. Aşırı avlanması ve Orkinos - Palamut - Uskumru / Torik sisteminde denge bozulması Hamsiyi de tehlikeli olarak etkilemektedir



Maksimum uzunluğu 18 cm.
Ortalama uzunluğu 9-13 cm.
Maksimum ağırlığı gr.
Ortalama ağırlığı gr.
Üreme zamanları
Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık

 x  x  x  x  x
Avlanma Yöntemleri:Gırgır, Manyat, Tarlakoz, Voli ağları

Horozbina(Parablennius gattorugine)


                                                                                                           
Familyası Latincesi İngilizcesi Mahalli Adı
Parablennius gattorugine Gestreifter Schleimfisch,Cabot Horozbina

Morfolojik Özellikleri:

 Dalgalı sahillerin taşlık, kayalık ve yosunlu bölümlerinde gizlenerek, çoğunlukla çift yaşar. Çeşitli türleri olduğu gibi tatlı sularda yaşayanları da vardır. Yaşam şartlarına göre böcekler, kurtlar ve balık yumurtalarıyla beslenir. Eti lezzetsiz, sert ve kılçıklıdır. Bahar ve yaz sürecinde erkeklerin ustaca hazırladıkları taş oyukları, midye, istiridye kabukları arasına dişiler 2.000 - 15.000 yumurta dökerler. Erkekler de 20 - 25 günlük kuluçka döneminde, bazen dalgalar içinde atlaya atlaya yumurtalara bekçilik yaparlar.


Maksimum uzunluğu 20 cm.
Ortalama uzunluğu 8-12 cm.
Maksimum ağırlığı gr.
Ortalama ağırlığı gr.
Üreme zamanları
Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık
X
Avlanma Yöntemleri :

Hani(Serranus scriba)


                                                                         
                               
Familyası Latincesi İngilizcesi Mahalli Adı
Serranidae Serranus scriba Painted comber Taş Hanisi, Yazılı Hani

Morfolojik Özellikleri:

Vücut oval, hafifçe basık olup boy yüksekliğinin 3-3,5 katı kadardır. Solungaç kapaklarında yatay çizgiler bulunur. Renk kırmızımsı, karın kısmı açıktır. Denizlerin kırma taşlık ve ilişkenli kıyılarında yaşarlar. Renk değiştirip ortamlarına kolaylıkla uyum sağlarlar.



Hanigiller (Serranidae) ailesinden kemiklibalık türü ( Serranus cabrilla).
Sıcak ve ılıman bölgeler denizlerinde yaşayan, ülkemiz sularında özellikle Ege kıyıları ve Marmara denizinde bol bulunan hani balığı (ya da hani), yaklaşık 23 cm boyunda, sarımsı ya da kahverengimsi zemin üstüne enlemesine koyu çizgili, büyük ağızlı, iri kafalı, sırtındaki 2 yüzgeçten birincisi dikenli, etçil bir balıktır. Erdişidir; yani aynı bireyde hem erkek hem dişi üreme organları bulunur; bazı bireylerse erişkinlik döneminin başlangıcına kadar dişidirler; sonra erkeğe dönüşürler.

Maksimum uzunluğu 30 cm.
Ortalama uzunluğu 15-20 cm.
Maksimum ağırlığı 0.5 gr.
Ortalama ağırlığı 0.3 gr.
Üreme zamanları
Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık

 x  x  x  x  x
Avlanma Yöntemleri: Bırakma ağları, Olta, Parakete, Iğrıp, Trol

21 Ağustos 2011 Pazar

Iskarmoz(Baraküda)


                                                                                                           
Familyası Latincesi İngilizcesi Mahalli Adı
Sphyraenidae Sphyraena sphyraena Barracuda Iskarmoz

Morfolojik Özellikleri: 

Vücut uzun, kalın ve yuvarlaktır. Sırt tarafı esmer yeşil, karın tarafı parlak gümüşimsi renktedir. Başı uzun, burnu sivridir. Vücut küçük pullarda kaplıdır. Ağızdaki dişler büyük ve oldukça belirgindir. Alt çenesi üst çenesine oranla daha ileride olup, ucu yukarı doğru kıvrıktır. İrili ufaklı sivri ve keskin dişleri vardır.
 Bütün sıcak ve ılık denizlerin sığ sularından 100 metre derinliğe kadar orta sularda yaşayan bir balıktır. Et yiyen cinsinden ve avlarına karşı yırtıcıdır. Marmara’da az, Ege ve Akdeniz’de fazlaca bulunur. Akdeniz barakudası olarak da adlandınlır. Boyu 1 metreye erişen ıskarmoz balığı, barakuda olarak okyanuslarda 3 metreye kadar büyüyebilir. Sürü halinde dolaşıp özellikle köpek balıklarına hücum ederler. Fazla yırtıcılığı ve etinin de gıda değeri olmadığı için ekonomik yönü yoktur.



Maksimum uzunluğu 100 cm.
Ortalama uzunluğu 60-70 cm.
Maksimum ağırlığı gr.
Ortalama ağırlığı gr.
Üreme zamanları
Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık

 x  x  x  x  x  x
Avlanma Yöntemleri:Uzatma ağları, Olta

Isparoz(Diplodus annularis)


                                                                                                           
Familyası Latincesi İngilizcesi Mahalli Adı
Sparidae Diplodus annularis Annular bream İspari, İsparya, Tarak balığı, Deniz sazan balığı

Morfolojik Özellikleri: 

Vücut yanlardan yassılaşmış oval şekilde olup, iri pullarla kaplıdır. Karın yüzgeci sarı renktedir, vücut gümüşi ve bariz enine ışınlar bulunmaktadır. Yanlar ve karın kısmı beyaz renktedir. Kuyruk yüzgecinin ortasında kendi karakteristik özelliği olan siyah yuvarlak bir nokta bulunur.

Bütün denizlerimizin sıcak ve ılık sahil bölgelerinde yaşayan bir Karagöz türüdür. 16 - 20 cm'e büyüyebilir. Deniz kurtları, karides, yosunlar ve balık yavrularıyla beslenir. Göçer balıklardır. İlkbahardan yaz sonuna kadar üremelerini sürdürür. Eti beyaz, yağlı ve lezzetlidir. Isparozlar kıyılarda sıkça görülür özellikle kıyıdan avlanan amatör balıkçıların sürekli oltalarına takılır.

Maksimum uzunluğu  25 cm.
Ortalama uzunluğu 10-15 cm.
Maksimum ağırlığı gr.
Ortalama ağırlığı gr.
Üreme zamanları
Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık

 x  x  x  x  x
Avlanma Yöntemleri:Uzatma ağları, Iğrıp, Manyat, Trol, Gırgır, Olta

Turna(Esocidae)


                                                                                                           
Familyası Latincesi İngilizcesi Mahalli Adı
Esocidae Esox lucius Pike Dişli balık, Canavar balığı, Ördek balığı.

Morfolojik Özellikleri:

Vücut uzayarak torpil şeklini almıştır. Küçük ve düz pullarla örtülü baş büyüktür. Burun oldukça uzun ve yassılaşmıştır. Ağız büyük ve dişli olup alt çene öne doğru uzamış ördek gagası şeklini almıştır. Solungaç kapaklarının üst kısmı ve yanakları tamamen ince pullarla örtülüdür. Çok süratli yüzebilirler. Baş kısmında sayıları 10 civarında bulunan ve çıplak gözle görülebilen deliksi duyu organları mevcuttur. Vücudun genel rengi sarımsı yeşil görünürse de sırt kısmı zeytin yeşili yansımalar arz eder. Genç balıklarda vücudun yan taraflarında yeşil renkli enine bantlar varken, olgunluğa erişmiş bireylerde bu bantlar yuvarlağım sı kahverengi lekelere dönüşürler. Karın bölgesi daima açık sarı veya kirli beyazdır.
Maksimum uzunluğu 90-100
Ortalama uzunluğu 30-20 cm.
Maksimum ağırlığı 5-8 kg
Ortalama ağırlığı 4-5 kg.
Üreme zamanları
Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık

X X X  X X
Avlanma Yöntemleri:  Uzatma ağları, Parakete, Zıpkın, Pinter, Olta.

20 Ağustos 2011 Cumartesi

Eşkina (Sciaena umbra)


                                                                 
                                       
Familyası Latincesi İngilizcesi Mahalli Adı
Scianidae Corvina umbra (Sciaena umbra) Brown meagre Eşkine, Karakoza balığı

Morfolojik Özellikleri:   

Vücut yanlardan basık olup, bir tanesi kısa olmak üzere iki sırt yüzgeci bulunur. İlk sırt yüzgeci kısa ve 10-11 ince dikenli, ikinci sırt yüzgeci uzun ve 23-25 yumuşak ışınlıdır. Anüs, karın ve göğüs yüzgeci dikenleri bariz beyazdır. Çenede bıyık bulunmayıp alt çene üst çeneden kısa, vücudun üst tarafı koyu kahverengi, alt tarafı metal parıltısındadır. Kuyruk yüzgeci yuvarlak olup kenarları siyahtır.
 Eşkina, yerli bir balık türüdür, göç etmez. Belirli bir bölgeyi sahiplenir ve yaşamı boyunca buradan ayrılmaz. Alnından çıkan 1-2 cm çapındaki taştan ötürü halk arasında taş balığı ve kaya levreği olarak da bilinir. Endüstriyel avcılığı yapılamadığı için balık lokantalarında levrekten sonra gelen balıktır. Avcılıgı yıl boyunca devam eder. Türkiye'de avı yasayla sınırlanmıştır. Ancak Tarım ve Köyişleri Bakanlığının yayımlamış olduğu 31/2 no. lu sirküler ile 2007 yılından itibaren avcılığı serbest bırakılmıştır. Şu gün yürürlükte olan Amatör (Sportif) Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen 1/2 Numaralı Tebliğ uyarınca Eşkina balığı "diğer türler" sınıfında belirtilmiş ve avının toplam limiti 5 kg olarak belirlenmiştir.
Maksimum uzunluğu 50 cm.
Ortalama uzunluğu 30-40 cm.
Maksimum ağırlığı 4 kg
Ortalama ağırlığı gr.
Üreme zamanları
Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık

 x  x  x  x
Avlanma Yöntemleri:Uzatma ağları, Parakete, Olta

İskorpit(Scorpaenidae)


                                                                                                           
Familyası Latincesi İngilizcesi Mahalli Adı
Scorpaenidae Scorpaena scrofa Red Scorpion fish Dikenli balık, Çorba balığı, Sokan balık, Vuran balık, Lipsoz

Morfolojik Özellikleri:

Kafa büyük olup, vücudun yarısı kadardır. Kafasında sayısız diken ile girinti ve çıkıntı vardır. Vücut rengi koyu kırmızıdan, açık pembeye kadar değişme gösterir. Göğüs yüzgeci fazla geniş ve yuvarlaktır. Birinci sırt yüzgecinin on bir, anüs yüzgecinin üç, karın yüzgecinin bir dikeni zehir taşır.

Yaşamı aynı aileden olan Lipsos'un aynıdır. Farkları İskorpit'in Lipsos'a göre daha küçük olması (ortalama 20 – 30 cm.) ve renginin koyuluğudur. Eti oldukça lezzetlidir ancak dikenleri çok zehirli olduğundan yakalandığında dikkat edilmelidir. Pişirme biçimi: Çorba, yahni, buğulama , pilaki, fileto tava Dönem: yaz ayları, özellikle de ağustos. Dikenleri vücuda değdiğinde, deride kızarıklık ve şişlik meydana getiren bir balık türüdür. Zehir etkisini birkaç gün sürdürmektedir. Tedavi için amonyak kullanılabilir. Ayrıca halk arasında bu balığa "çarpan" denmektedir. Kıyıdan yem ile tutulabilen, izmarit avcılarının bol bol karşılaştığı bir balık türüdür.Genelde kumluk yerlerde tutulur.Daha önce söylendiği gibi tehlikelidir, özellikle acemi balıkçılar için daha tehlikelidir; kırlangıç gibi balıklarla karıştırıp müdahale edildiğinde iğnelerine temas edilirse, büyük acı verir.

Maksimum uzunluğu 100 cm.
Ortalama uzunluğu 60-70 cm.
Maksimum ağırlığı 5 kg
Ortalama ağırlığı gr.
Üreme zamanları
Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık

 x  x  x  x  x  x
Avlanma Yöntemleri: Iğrıp, Trol, Uzatma ağları, Olta

İzmarit(İstrangilos)


                                                                                                           
Familyası Latincesi İngilizcesi Mahalli Adı
Maenidae Maena smaris (Smaris alceda) Piceral Papuç,Kancur,Papya

Morfolojik Özellikleri:  

 Vücut yanlamasına yassı ve genişçedir, iki sırt yüzgeci birleşmiştir. Vücudun her iki yanında kare şeklinde siyah leke mevcuttur. Renk sırtta dalgalı kahverengi yanlarda ve karında beyazdır. Üreme devresinde yanlarında şerit halinde lacivert ve mavi lekeler belirir. 10-12 yıl yaşarlar.
Denizlerimizin yerli balıklarındandır. Küçüklerine Kancur, büyüklerine Kanal İzmariti denir. Boyu ortalama 15 cm, dişileri daha küçük olur. Hareketli ve kurnazdır. Yaz aylarında sahillere kadar sokulur. Üst, ön dikenleri tehlikelidir. Batar ve yara yapar. 10 - 12 yıl yaşayabilir. Erkekleri 3, dişileri 2 yaşında olgunlaşıp 60.000 - 70.000 yumurta verir. Balık yumurtaları, yavruları ve yosunlarla beslenir. Eti beyaz ve lezzetlidir. Bol tüketilir. İzmarit balığı Bilimsel adı Spicara smaris'dir. Tüm Centracanthidae familyasının sularımızda en çok bilinen ve amatörlerce en fazla avlanan türüdür. Neredeyse bütün bir familya onun adı ile özdeşleşmiş ve tanınmıştır. Bu sayfaya da adını verdiğimiz bu balığı altta biraz daha ayrıntılı olarak tanıyacağız.


İstrangilos


  • Bilimsel adı Spicara flexuosa'dır. Menekşe izmarit balığı olarak da bilinir. İzmaritin yakın akrabasıdır. Yurdumuzdaki tüm denizlerde bulunur, sayı olarak izmaritten daha azdır; Marmara'da oldukça azalmıştır. Vücudu izmarite göre daha tombul torpil gibidir; tüm vücudu pularla kaplıdır. Sırtı kahverengi yanları ve karnı beyazdır. Üreme dönemlerinde her iki yanında lacivert şerit şeklinde benekler belirir. Her iki yanında sırtına doğru birer siyah leke bulunur. Kafası ufak, ağzı küçük ve körüklü, gözleri iricedir. Tek sırt yüzgeci dikenli olmakla beraber izmaritinki kadar sert ve tehlikeli değildir, ensesinden kuyruğa kadar uzanır. Kuyruk yüzgeci çatallı, tek anal yüzgeci uzuncadır. Yerel balıklardan olmakla beraber özellikle Marmara'da yaşayan bazı sürüler baharda kanalı ve boğazı takiben Karadenize çıkar, sonbaharda geri döner. Başlıca gıdası planktonlar, balık yumurtaları ve bitkilerdir. Kumluk çamurlu diplerde, bazen kayalık yosunlu yerlerde gezerek yem arar.
  • Yurdumuzdaki tüm sularda bulunur. Ortalama ömrü 12 yıl kadardır. Erkekler üç, dişiler iki yaşını doldurunca cinsel olgunluğa erişir. Yumurta dökümü ilkbaharda, Nisan Mayıs aylarında olur. Bir dişi yaklaşık 60.0000 yumurta döker, yumurtalar pelajiktir. Boyu ortalama 14 santimdir çok nadir olarak 20 santimlikleri görülür.
  • Avcılığı izmarit ile aynıdır. Eti beyaz ve lezzetllidir. Tavası, tuzlaması yapılır. Ekonomik değeri fazla değildir. Beyazgöz balığı Bilimsel adı Spicara maena'dır. Zaman zaman melane adı ile de anılır. İzmarite oranla daha iri bir balıktır. Vücudu genişçe ve tombuldur. Vücudu pullarla kaplıdır. Tüm yüzgeçleri gayet iyi gelişmiş, diğer akrabaları ile aynı özelliklerdedir. Kafası ve gözleri iridir. Ağzı körüklüdür, pek büyük sayılmaz. Rengi izmaritten daha açıktır yeşilimsi bir görünüm verir. Her iki yanında birer siyah benek bulunur.
  • Yaşam hikayesi, üreme zamanı izmarite benzer. Ömürleri 10-12 yıl, ortamala boyları 20 santim kadardır. Bazılarında çift cinsiyetlilik görülür. Yurdumuzdaki tüm sularda bulunur. Sayıca azdır seyrek yakalanır. Başlıca gıdası planktonlar, midye, balık yumurtaları, kurtlar ve yosunlardır. Avcılığı izmaritte olduğu gibidir; yalnız beyazgöz'ün vuruşu daha serttir ve çekilirken daha fazla direnç gösterir. Ekonomik değeri yoktur denebilir. İzmarit, ülkemizde bu şekilde tanınan balık yabancı dillerde picarel (Ing., Fra.), Caramel (İsp.), Smarida (Rus.), marida (Yun.) gibi isimlerle bilinir.
  • Yurdumuzda bazen, irilerine kanal izmariti, pabuç; ufaklarına kancur denir. Vücudu iyi işlemiş pullarla kaplı, yanlardan basık uzuncadır. Ağzı büyük ve körüklüdür. Kafası ve gözleri normaldir. Sırtı kahverengi, yanları beyazdır. Her iki yanında birer siyah benek bulunur. Kuyruk ve sırt yüzgecinde parlak minik benekler bulunur. Sırt yüzgeci tek parça, ensesinden kuyruğa kadar uzanır. Sert dikenler taşıyan bu sırt yüzgeci balığı oltadan almak için dikkatsiz davranılırsa ele batarak kırılır ve içerde kalır. Tecrübeyle söyleyebilirm ki, uzun süre o anı hatırlayacak kadar acı ve sıkıntı verecektir. Ete saplanıp kalan dikeni ya siz bulup çıkartacaksınız ya da uzun süre acı ve rahatsızlığa dayanarak vücudun atmasını bekleyeceksiniz. Benim başıma ikisi de geldi, ikincisinde yaklaşık on günde kendi kendine ucu dışarı çıkınca cımbızla çekip çıkartarak kurtuldum. Sırt yüzgecini savunma aracı olarak kullanmayı bilen izmarit yakalanınca oltada çırpınırken yüzgecini de açar. Bu şekilde balığı yakalayıp çıkartmak oldukça zordur. 
  • Tüm yüzgeçleri vücuduna oranla iyi gelişmiştir. Ortalama boyları 15 -20 santim arasıdır. 20 santimlikler iri sayılır. Başlıca gıdası planktonlar, midye, balık yumurtaları, kurtlar ve yosunlardır. Erkekleri dişilere oranla biraz daha iridir. Yumurta dökümü ilkbahara denk gelir genelde Nisan Mayıs ayları yumurta aylarıdır. Üreme dönemlerinde her iki yanında lacivert şerit şeklinde benekler belirir. Bir yetişkin dişi 60-70.000 yumurta dökebilir. Yumurta dökümü dipte olduğu halde pelajik olan yumurtalar orta sularda gelişir ve açılırlar.
  • Ömürleri 10-12 yıl kadardır erkekler üç, dişiler iki yaşında cinsel olgunluğa erişir. Eti beyaz ve lezzetlidir. Kalın olan derisi bazen çıkartılarak tavası yapılır. Bunun için kafasını kesip, balığı temizledikten sonra, sırt yüzgeci keskin bir bıçakla derinin de bir kısmı alınarak kesilir. Bıçağın ucu ile sırt tarafından kaldırılan deri baş parmakla bıçak arasına sıkıştırılarak kuyruğa doğru çekilip kolayca alınır. Tulum çıkartılan balık kızartılır. Ancak tüm kalın derili balıklar gibi deri altı yağ tabakası ile kaplıdır ve deri yüzülünce bu tabakanın bir kısmı kaybolur, balığın lezzeti azalır. Diğer yol da balığın derisini yüzmeden sadece temizleyip pullarını kazıdıktan sonra tava yapmaktır. Ben her ikisini de denedim pulları soyulup tulum çıkartılmadan kızartılan balık daha lezzetli diyebilirim. Bir de izmaritin meşhur (özür dilerim) boklu kebabı vardır. Hiç temizlenmeden bütün olarak mangal üstüne alınan izmarit piştikten sonra derisi yüzülüp iç organları temizlenir eti ayıklanar, üzerine limon sıkılarak servis yapılır. Bu da hakikaten çok lezzetlidir.
  • İzmarit ve burada anlatılan akrabaları, yurdumuzdaki tüm sularda bulunurlar. Genelde kışı derin sularda veya kanalda geçiriler. Bu arada 120 metre derinliklere kadar indikleri olur. Baharda Marmara denizinde boğaz civarında kışlayan bazı sürüler kanalı ve İstanbul boğazını takiben Karadenize çıkar, sonbaharda aynı yolla Marmaraya dönerler. Yazlı kıyılara sokulurlar. Çoğu zaman su üstünden bakınca görülecek kadar sığlıklarda gezen izmarit bu alışkanlığı ile pek çok amatörün balıkçılığa başlamasında önemli rol oynamıştır denebilir. Genellikle kumlu, çamurlu diplerde gezinir ve yemlenirler. Korunma ve yemlenme amaçlı olarak kayalık, yosunluk alanların etrafında veya içinde de dolaşırlar. Üreme dönemleri hariç sürüler halindedirler, birlikte gezer ve yemlenirler. Yani balık bulundu mu aynı yerde uzun süre av verir.



Maksimum uzunluğu 25 cm.
Ortalama uzunluğu 15-24 cm.
Maksimum ağırlığı 75-80 gr.
Ortalama ağırlığı
Üreme zamanları
Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık

 x  x  x  x
Avlanma Yöntemleri:Uzatma ağları, Trol, Iğrıp, Manyat, Olta

İstavrit(Trachurus trachurus)


                                                                                                           
Familyası Latincesi İngilizcesi Mahalli Adı
Carangidae Trachurus trachurus Horse mackerel Sarıkanat istavrit (küçüklerine) kıraça
Morfolojik Özellikleri: Vücut yandan hafifçe yassı ve uzuncadır. Yan çizgi kuyruktan vücudun yarısına kadar düz olup, sonra yukarıya doğru eğik olarak devam eder. Renk sırtta grimsi açık kahverengi, yanlarda mavimsi gümüşi, karında ise beyazdır. Yan çizgi boyunca 69-79 arasında değişen kemiksi pul bulunur.

Yan çizginin üst kolunun daha uzun olması ile Karagöz istavritten ayrılır. Yanal çizginin üzerinde bulunan ikinci bir çizgi kuyruğa doğru yanal çizginin üzerinden uzanır.

Türkiye balıkçılığında önemli yeri olan T.mediterraneus bilhassa Karadeniz’in doğu kısımlarında yoğun olarak görülen ikinci balık türüdür. Eti lezzetlidir. Taze, dondurulmuş, işlenmiş, tuzlanmış ve konserve olarak yenilir. Ayrıca kurutulmuş olarak da tüketilmektedir. En yoğun olarak avcılığı gırgır ile yapılır. Bunun yanı sıra avcılığında dalyan, ığrıp, tarlakoz, ortasu trolu, olta ve çapari gibi av aletleri kullanılır.
Maksimum uzunluğu 40 cm.
Ortalama uzunluğu 15-20 cm.
Maksimum ağırlığı 400 gr.
Ortalama ağırlığı gr.
Üreme zamanları
Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık

 x  x  x
Avlanma Yöntemleri: Gırgır, İstavrit ağları, Uzatma ağları, Olta

Çapari nedir nasıl yapılır ve avlanılır:
Şekil-Çapari Oltası

18 Ağustos 2011 Perşembe

Kayış Balığı(Ophidion barbatum)


                                                                                                           
Familyası Latincesi İngilizcesi Mahalli Adı
Ophidion barbatum Ophidiidae Ophidiiformes Kayış balığı
Yılanbalığıgiller familyasından ve ona benzer küçük balık (Ophidium barbatum). Boyu 45 cm.yi bulur, sıcak ve ılık denizlerde yaşar...Eti lezzetlidir.Az bulunduğu için ekonomik değeri yoktur.
Denizlerimizde seyrek rastlanan, 2 – 3 m. den 150 m. ye kadar derinliklerde üstü bitkilerle örtülü kumsal, çakıllı diplerde fazla göç etmeden yaşayan bir balıktır. Yumuşakçalar, kabuklular ve küçük balıklarla beslenir. Boyları 30 cm. olabilir. Bahar yaz sonu üreme yapıp 15 – 18 000 yumurta döker. Eti lezzetlidir fakat seyrek bulunduğu için ekonomik değeri yoktur.
Pembemsi renkte ve kısmen şeffaftır. Karnı beyaz olup derisinde bazı lekeler mevcuttur.
Anüsün dibinde başlayan anüs yüzgeci geriye doğru uzanıp kuyruk yüzgecini meydana getirdikten sonra dönüp ensesine kadar sırtında devam ederek sırt yüzgecini oluşturur.
Yüzgeçleri dikensizdir. Vücudu yılan balığı gibi silindiriktir.
Kafası ve gözleri küçük, ağzı büyükçedir. Alt çenesinde dört adet bıyık taşır.
Yılan gibi dipte yüzer ve derisi kaygandır. Kadifemsi, keskin olmayan dişleri vardır. Üremeleri yaz aylarında olan kayış balıkları sularımızda az miktarda bulunur. Küçük balık yumurtaları ve kabukluların yavrularıyla beslenir.


Maksimum uzunluğu 45cm
Ortalama uzunluğu 30 cm.
Maksimum ağırlığı 1 kg.
Ortalama ağırlığı 500  gr.
Üreme zamanları
Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık

x x
Avlanma Yöntemleri :

Kaya Balığı(Gobius niger)


                                                                                                           
Familyası Latincesi İngilizcesi Mahalli Adı
Gabiidae Gobius niger Black goby Kömürcü kaya, Karakaya


Morfolojik Özellikleri:



Vücudu silindirik bir şekilde olan kömürcü kaya balıklarının birinci sırt yüzgeci ikincisinden yüksektir. Vücudu gri kahverengi olup, düzensiz koyu lekeler vardır. Gözler başın en üst kısmında yer almıştır. Vücut pullarla kaplıdır. 6-8 yıl yaşarlar.


Gobiidae familyasını oluşturan hem tropikal hem de ılıman bölgelerde bulunan balık türleri.

Hem denizde, hem acı sularda, hem de tatlı sularda yaşayan türleri vardır. Cins içindeki yakın ilişkileri, küçük boyutları ve seksler arasındaki önemli farklılıklar nedeniyle teşhisleri zordur. Ana karakteristik özelliği, ventral yüzgeçlerin tek bir yüzgeç teşkil etmek üzere birleşmesidir. Baş büyüktür, dudaklar iyi gelişmiştir. Duyusal deri uzantıları ve yumrular baş üzerinde yaygındır. Yan çizgi ya tamamlanmamıştır ya da yoktur. İki adet iyi gelişmiş dorsal yüzgeçleri vardır. Deri birçok türde ya tamamen pulsuzdur ya da çok ince ktenoid pullarla örtülüdür. Genellikle sığ sahil alanlarında çok bol bulunan karnivor balıklardır. Birçok tür pelajiktir. Yumurtalanma zamanında erkeklerin rengi koyulaşır, yüzgeçleri uzar ve başının şekli değişir. Kabuklar taşlar veya otlar gibi korunmalı yerlerde basit yuvalar yaparlar ve buralara yapışan yumurtaları, larvalar çıkıp yüzünceye kadar korurlar.

Eti lezzetlidir. Olta balıkçılığında aranan bir türdür. Türkiye'de tatlı sularda yaşayanlar yaşamları sırasında zaman zaman denizlerden tatlı sulara girerler.
Maksimum uzunluğu 18 cm.
Ortalama uzunluğu 12-15 cm.
Maksimum ağırlığı gr.
Ortalama ağırlığı gr.
Üreme zamanları
Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık

 x  x  x  x
Avlanma Yöntemleri :Uzatma ağları, Trol, Manyat, Iğrıp, Olta

Kalkan(Psetta maxima)


                                                                                                           
Familyası Latincesi İngilizcesi Mahalli Adı
Scophthalmidae Scophthalmus maximus Turbot Sofra balığı

Morfolojik Özellikleri:

Vücut yuvarlak, gözler vücudun sol tarafında yerleşmiştir. Sırt yüzgeci gözlerin önünden başlar, derisi pulsuz, küçük kemiksi yumrularla kaplıdır. Vücudun üst tarafı kahverengimsi renkli olup siyah ve beyaz noktalar vardır. Vücudun alt tarafı beyazdır. Dip balığıdır, erkeklerde, kemiksi yumrular daha az, dişilerde ise daha fazladır. 25-30 yıl yaşarlar. Yumurtadan çıkan larvalar sonbaharda 7-10 cm'ye, bir yıl sonra da 15 cm boya ulaşırlar. 


Atlas Okyanusunun doğusunda kıyı yakınlarında, Akdenizde,Ege denizinde, Marmara denizinde ve Karadenizde, 20 ila 70 metre derinlikte yaşar. Denizin dibinde yaşıyan küçük balıklar, yengeçler ve diğer küçük deniz hayvanları ile beslenir. Neredeyse tamamen yusyuvarlak olan bu pulsuz ve tüketicilerin sevdiği balık türü ortalama 50 ila 70 cm boyuna ulaşır. Boyu bir metreye ve ağırlığı 20 kiloya varmış olanları çok nadir tutulur.



Dişileri ilkbahar ve yaz boyunca, denizin 10-40 metre derinliğinde, kendi büyüklüğüne göre 10 milyon ila 15 milyon yumurta döker. Erkek balık bunları dölledikten 7-9 gün sonra bu yumurtalardan mekik sekilinde vücutları olan yavrular çıkar. Bu yavrular 8-10 cm boya ulaşana kadar ve metamorfozları başlayana kadar sığ sularda plankton ile beslenerek yaşarlar. Ancak sağ gözleri kafalarının sol tarafına doğru kaymaya başlayınca, ve yassılaşmaya başladıkları zaman derin sulara göç ederler. 5 yıl sonra kendileri de çiftleşip üreyebilirler.


Maksimum uzunluğu 100 cm.
Ortalama uzunluğu 50-60 cm.
Maksimum ağırlığı 9 kg
Ortalama ağırlığı 1-2 kg
Üreme zamanları
Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık

 x  x  x
Avlanma Yöntemleri : Uzatma ağları, Trol, Parakete, Olta

Ebedi takvim

Ebedi Takvim






 
 
 

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı