13 Ekim 2010 Çarşamba

Canlı Yemler

Mamun
Canlı yem olarak kullandığımız bir yemdir.Bütün balıkların reddemiyeciği yemlerin başında gelir.
 Bu yüzden mamunları aldıktan sonra ıslak bez içinde tutarak muhafaza etmemiz avımızın bereketli geçmesi açısından önemlidir..
Mamun çıkartılması (Bilgi için tıklayınız!)
Yengeç
Özellikle çipura avında canlı olarak kullanabileceğimiz yemlerin başında gelir.Diğer yemlerin aksine küçük balıkların pek rağbet etmemesinden dolayı çipura avında kullanabileceğimiz bir yemdir.
Yengeç çıkartılması (Bilgi için tıklayınız!)
Canlı Yengeç iğneye takılışı(Bilgi için tıklayınız!)
Boru Kurdu
Dışı kumla kaplı, uzun ve içi yuvarlak bir zar içinde kendini korur. Bu yüzden boru kurdu diye adlandırılır. Diğer balık yemlerine nazaran daha yumuşak ve dayanıksızdır. Avda kullanılacak boru kurdu'nun taze ve canlı olması çok önemlidir. Ölü yada sıcakta beklemiş boru kurdu yumuşar ve iğneye takılması zorlaşır, tabiki ölü boru kurdu'da avın verimsiz geçmesine neden olur
Karides(Teke)
Karidese benzeyen küçük deniz canlılarına teke adı verilir. Ülkemiz denizlerinde bu gruba giren bir kaç tür mevcuttur. Otluk sığ yerlerde gargoloz ile toplanırlar. Teke, mamun gibi yumuşak yemlerdendir. Bu nedenle oltaya takıldığında küçük balıklarca kolayca parçalanabilir. Sonbaharda lüfer avında değerli bir yemdir. Ayrıca her türlü dip balığı avında da kullanılabilir. Levrek avında  en popüler yemlerin başında gelir..Canlı olarak kullanılması tercih edilir.
Teke çıkartılması(Bilgi için tıklayınız!)
Canlı teke İğneye takılışı(Bilgi için tıklayınız.
Canlı Balık
İstavrit, İzmarit, İstrangilos, Kolyoz, Uskumru, Zargana,İskorpit gibi balıklardan elde edilen yemlerdir.
Canlı Balık iğneye takılışı(Bilgi için tıklayınız!)
Deniz Hıyarı
Deniz hıyarları, derisidikenlilerin Holothuroidea sınıfından omurgasız hayvanlar.

Vücutları, ağızla anüsten geçen eksen istikametinde uzamış olup, sosis veya hıyara benzer. Ağız ve anüs karşılıklı iki uca yerleşmiştir. Diğer derisidikenlilerden, kutuplar yönünden geçen eksenin uzamasıyla farklılaşmıştır. Bu uzama hayvanın yan yatmasına sebeb olur. Ağız çevresinde çelenk şeklinde 10-30 kadar duyu, dokunma ve av yakalamaya yarayan tentaküller (dokunaçlar) vardır. Genellikle 3-27 cm boyundadırlar. 60 cm uzunlukta olanları da vardır. 900 kadar türü bilinmektedir.
Denizlerin kıyılara yakın sığ yerlerinde rastlanır. Ambulakral tüp ayaklarla yavaş hareket ederler. Tüp ayaklarını duyu organı olarak da kullanırlar. Tüp ayakları olmayan deniz hıyarları diplerde U şeklindeki oyuklarda yaşarlar. Solunumları vücut boşluğunda uzanan bir çift suakciğeri veya solunumağacı denen organlarla sağlanır. Kendilerini yenileme özelliğine sahiptirler. Yumurtlayarak ürerler, erkek ve dişilerinin şekli birbirine çok benzer. Bazıları hermofrodit (çift cinsiyetli)dir. Tentakülleriyle yakaladıkları plankton ve çamurlardaki organik maddelerle beslenirler. Çeşitli renkte veya cam gibi saydam olanları da vardır.
Güneydoğu Asya ve Avustralya sahil insanları deniz hıyarlarını deniz suyunda pişirip, kurutur. Yeneceği zaman tatlı suda kaynatıp, özellikle çorbasını yaparlar.
Tehlikeyle karşı karşıya kaldıklarında ise etkileyici stratejiler uygularlar. Bazı türler beyaz bir tubül salgılayarak avını hareketsiz bırakabilir.Yerliler bu tubülü sağarak resif ayakkabılar ve sargı bezi yapar.
Diğer etkileyici özelliği ise midelerini anüslerinden çıkarıp , bulunduğu çevreyi toksik bir çorbaya bular.Ortalama bir akvaryum dolusu balığı öldürebilir fakat kendi de ölür.
Bazı türler kendilerini futbol topu kadar şişirebilir , bazıları ise su püskürterek çakıl taşı gibi görünebilir.
En önemli özellikleri ise vücutlarının her yanındaki yakalama kollajeni adlı yapı sayesinde kendini sıvıya dönüştürme gibi muazzam becerileridir.Sıvı haldeyken küçük çatlaklardan geçebilir ve tekrar eski haline dönebilirler.
Deniz hıyarı (Deniz patlıcanı)
  • Yem olarak kullanılan kısım canlının içerisinde kazınarak çıkartılan ufak bir deri parçasıdır. .
  • Bu parçanın çıkartılmasında yemek kaşığından yararlanılır. Kaşıkla diğer yerler kazınır beyazımsı bu parça ayrılır.
  • Hayvanın dışındaki kabuğu ve barsakları dışında kalan bir deri parçası gibi olan bu eti çıkartmak oldukça zahmetlidir.


Hiç yorum yok:

Ebedi takvim

Ebedi Takvim






 
 
 

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı