- Çipura çok dikkatli ve tedirgin bir balıktır.
- Yeme hemen saldırmaz, iyice kontrol edip emin olduktan sonra küçük darbeler vurmaya başlar.
- Sanki oltaya küçük balık vuruyormuş hissi verir.
- Bu sırada takımı hiç oynatmadan beklemek gerekir.
- Darbeler sıklaşmaya ve şiddetli vuruşlar almaya başlayınca artık balığın oltada olduğu anlaşılır.
- Kısa ve sert bir tasma ile iğne damağa oturtulur ve boşluk vermeden çekilir.
- Çipura tekneye alınana kadar kafa darbelerini kesmez.
- Tekneye alınırken kepçe kullanılması tercih edilir.
- Eğer avlanılan noktada fazla gürültü yapılmaz ve ilk balık da sakince alınabilirse, sonraki balıkların yemi fazla yoklamadan ani vuruşlarla oltaya geldiği görülür.
- Çok kuvvetli bir çene yapısına sahiptir.
- Midye ve diğer deniz canlılarını rahatlıkla kırıp yer.
- Bunun için kullanılan iğnenin çelik dövme veya fazla büyük olmayan kalın yapılı olması gerekir.
- Misinayı kesmekten ziyade koparma ve iğneyi kırma olasılığının olduğu göz önünde bulundurulmalıdır.
- Avlanılan bölgede çupranın varlığı kesin olarak biliniyorsa yem olarak yengeç yavrusu kullanılmalıdır.
- Diğer balıklar bu yeme dokunamadığından meydan çipuraya kalacak ve şansınız artacaktır.
- Sığ ve hafif akıntılı sularda zoka ile, derin sularda ise sarkıtma olta ile avlanılır.
- Beden 0.40 misinadan yapılır.Beden ucuna 1/0 fırdöndü bağlanır. 0.30 misina ucuna kasa gözü düğümü yapılıp fırdöndünün diğer gözüne takılır.
- Bir karış sonra 10 cm lik bir köstek eklenir. 15 cm ara ile iki köstek daha eklenir.
- Üçüncü köstekten 25 cm sonra 20 cm uzunlukta bir köstek daha eklenir. İğneler 2300, 2297 ya da 2310 model 11-15 no arası olarak seçilir.
- Bölge balığının iriliğine göre misina kalınlıkları ayarlanmalıdır.Kasım ayı içinde derin suda Çipura tutmaya başlayacağız,
- Aralık ayı boyunca da bu çipura tutmalar devam edecek, Aralık ayında çipura derin suda oltamıza Rast Gelecek,
- Kıyıdan avlanılan çipuranın normal de iki kere geçidi var biri iğdelerin çiçek açtığı Mayıs ayı iğdeler çiçek açtı ise kıyılar çipura dolar, oltacılar her tarafı kaplar, bir de Ekim sonu dur yine kıyıdan geçit zamanıdır ancak, bu çipura derin suda da av verir, sert poyraz veya lodos hava ile gelir ve bir hafta konaklayabilecekleri gibi bir yada iki günde de sert bir hava ile gidebilirler, aslında fırtına ile gelip fırtına ile gidiyorlar,
- İlkbahardaki geçit daha kısa sürmekle beraber genelde, akın/geçit 30 gün ve 45 gün arası devam eder, Bu tarihler , Lidaki ve kaba lidaki olarak başlayacak,
- Kasım sonlarında Aralık başlarında ise 2 si, 3'u bir kilo'dan tanesi 700-800 gr'a kadar çipura olacak, geçitler süreli olmakla beraber kıyılarda her mevsim çipura yakalamak olası, ayrıca geçit bittikten sonra da tamamen bitmez bazen şubat bazen mart sonlarına kadar da çipura tutulmaya devam edilir.
Çipura Oltası
Derin su oltası
Derin suda Mercan avlar gibi avlayabiliriz .(Şekil 1 ) Oltamızın mercan oltasından farkı yoktur.
0,50 anaç misina sonra fırdöndü ve ucuna 4 köstekli 0,35 lik takım 6-7 numara kancalı ve en altta kurşun burada 100-125-150-200 gr olabilir derinliğe göre değiştirebiliriz yada akıntıya göre.
Derin suda Çipuranın vurusu sanılanın aksine genelde çok hafif, yemi almış gitmiş oluyor ve fark ettirmiyor, onun için en ufak bir tıkırtıda oltayı birkaç kulaç çekmeniz gerekir, birkaç kulaç çünkü oltayı ağzında tutmakta ve bırakmamaktadır, olta bu tasmalama anında genelde damağa veya dudaklara geçmemiş oluyor, ve çipura hayrettir ki, sizin çekiş hızınız ile aynı hızda bazen daha da hızlı yukarıya doğru yüzmektedir, bu an oltacıyı aldattığı andır, oltada balık yok dersiniz, bir durup oltada balık var mı diye kontrol etmek istersiniz, çipura ağzını açar ve iğneyi bırakır.
0.30 veya 0.40 mm kalınlıkta misinaya zoka fırdöndü arasına (30-40 cm) beden bağlanarak yapılır(Şekil 2)Yem olarak yengeç,mamun,sardalya dilimi kullanılır.
Kıyı Oltası
Kıyıdan özellikle çipura avlamak isteyenler için olta şeması. |
Şekil (3)
Ağustos,Eylül,Ekim ayları arası 1-2 kulaçlara kadar çipuranın kıyıya yaklaştığı mevsimlerdir.Yem olarak Çipura için Madya,yengeç,kayalara yapışık olarak yaşamını sürdüren kaya midyesi kıyıdan çipura için en popüler yem olarak kullanılabilir.Bu yemlerin dışında mamun,sülünes,teke gibi yemler de kullanılsa da küçük balıklar tarafından atar atmaz tırtıklanıp iğneden çıkarılacağı için çipura yakalama şansınız azalacaktır.
Şekil (4)
Derin su oltası
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder