skip to main |skip to sidebar
Çapari oltası
İstavrit Çaparisi Yapılışı
Kullanılacak malzemeler
- Beyaz veya kırçıllı tüyler martı veya kaz'ın kanat veya kuyruk tüyleri,hindi tüyü
- Misina: Beden kalınlığı 35 no olabilir. Uzunluk 20 ile 30 metre
- Köstek: 20-25 numara ve köstek boyu da en fazla 15 santim olmalıdır.
- Balık iğnesi: İdeal olta numarası 5 no olmalıdır. Ve kalaylı olması şarttır.
- İskandil veya kurşun ağırlık: 125 veya akıntı durumuna göre 150 gram olabilir.
- Çaparideki iğne sayısı: İdeal 10 olta üst üste dizili şekildedir. 25 li olanıda vardır.
- Kırmızı veya Beyaz ipek kullanılır.
Yapılışı
- 4 veya 5 no kalaylı oltayı sol elimizin işaret parmağı üzerine yerleştiririz.oltanın kanca kısmı avucunuza bakacak durumda olmalıdır.
- Ardından hazırlanan kösteği oltanın üstüne yerleştiriniz ve kırmızı ipek ile bu kösteği oltaya sıkıca tutturunuz...ardından kullanacağınız tüylerden hangisini arzu ediyorsanız, aynı şekilde köstek üzerine koyunuz.Tekrar kırmızı ipek ile önce 10 tur sarınız sonra 5 kez düğüm atarak tüyü ve kösteği oltaya sıkıca bağlayınız.
- Daha sonra kösteğin ucunu sağ eliniz ile kendinize doğru çekerken oltayı da sol eliniz ile sıkıca tutunuz.böylece kösteğin düğümlü olan diğer ucuda tüy ve tüy arasında sıkışıp kalır.
- Böylece tek oltamızı hazırlamış oluruz....Arzuya göre 10 - 15 arasında hazırlanan bu tüylü oltayı...35 nolu beden üzerine halkalı düğme atarak bedene iyice bir ters düğme daha atarak sıkıca bağlarız..
- .Aynı işlemi olta aralarına bir köstek boyu 15 cm.olacak şekilde diğer oltaları da bağlarız. çaparimizin en alt ucundaki iğnesinden 25 cm..mesafe bırakılarak 125 gramlık kurşunu bağlayınız...
- .Çaparinizin üst kısmındaki ilkoltasına da 3 kulaç boşluk bırakarak küçük boy fırdöndüyü bağlayınız....fırdöndünün diğer uucuna da
- Beden dediğimiz 35 numaralı misinayı bağladıktan sonra çaparimiz tamam demektir...
Çapari ile balık tutmak
- Eğer hava açık güneşli ise, kullanılacak olta takımı kırçıllı tüyden yapılmış ve beyaz ipekli olan çapari olmalıdır.Yok eğer hava kapalı bulutlu ise olta takımımız beyaz tüyden yapılmış olan ve ipeği mutlaka kırmızı olan çapari olmalıdır.
- Bulunduğumuz yer deniz kenarı veya bir köprü üstü olabilir.Yapılacak hareket aynıdır. Olta kıyıdan denize doğru el veya kamış ile atılır.
- Köprüde veya sandalda isek aşağı doğru hafifçe denize bırakılır. Elimizdeki misinayı hafifçe çekip bırakırız.
- Amaç balığı kandırmaktır. Balık bu hareket karşısında oltayı küçük balık zannedip oltaya takılır ve bir ağırlık hissedersiniz, bu çaparinizde balık olduğu anlamına gelir.. Bu arada çaparinizi ağır ağır çekerek yakında olan balıklarında boş iğnelere takılması sağlanır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder