30 Ağustos 2010 Pazartesi

Canlı Yemle Akya Avlamak

Olta kısmı olarak 1.20 mm kalınlığında "barsak" tabir edilen mat-beyaz, esneyebilir misinadan, büyük bir mantara veya tercihan 25x30 cm ahşap bir kasnağa 100m uzunluğunda gamı alınarak, sıkıca bağlanıp sarılır. Boştaki ucuna sağlam çelik bir üçlü fırdöndü bağlanır. Fırdöndünün aynı hat üzerindeki halkasına 1.00mm, 2 kulaç bir beden ve ucuna yine çelik 6mm bir fırdöndü bağlanır. Bağlanan fırdöndüden sonra 3 kulaç 0.80mm misinadan bir beden eklenir ve bu bedenin boştaki ucuna çelik sarmal klipsli bir fırdöndü vasıtası ile hazırlanmış olan çelik bedenli uzunolta bağlanır.


Çelik bedenli uzunolta: 90WNA,A7 naylon kaplı, 41kg testli çelik beden telinden 35cm bir parça kesilir bir ucuna kıstırma çeliği vasıtası ile bir kasa yapılır.


Diğer ucuna ise iki adet 6/0 Mustad 540H Qual. iğne birbirleri ile 45ºderecelik açı yapacak şekilde kıstırma çeliği ile sabitlenir. Bu iğneler ile fırdöndü arasına ise tek bir iğne diğer iki iğnenin orta noktasına doğru hizalanıp sabitlenir. Kasa tarafına ise bir Nr.6 siyah sinek iğne ibrişim ile sarılarak tel boyunca kayacak şekilde sabitlenir ve uzunolta oluşturulur.


Yemli akya avcılığında kullanılan yemlerin başında iri zargana gelmektedir, ancak ilerya, iri tirsi, kolyoz da kullanılabilir.Balık dışı yemler ise sübye, kalamar ve ahtapottur.

Avcılığında yem tam ortasından uzunoltanın ortadakı tek iğnesine geçirilir arkadaki iğneler balıklarda kuyruk tarafında gövdenin iki yanında kalırken, balık dışı yemlerde yem ile gizlenirler. En önde bulunan sinek iğnesi ile yemin en uç noktası (balıklarda ağız, gaga- diğerlerinde tepe noktası) sabitlenip çelik telin hafifçe gevşemesi sağlanır. Bunun sebebi yem gezdirilirken en uç noktadan çekilmesi ile yeme doğal bir hava vermektir. Yemin canlı olması yüzmede düzgün durmasını sağlar ve takım daha avcı olur.

Takım yavaşça 1-2 mil hızında hareketli tekneden salınır ve hafifçe çekilerek yüzüşü kontrol edilir, takım salınmaya devam edilerek 3lü fırdöndüye gelindiğinde alt göze suların durumuna göre 100-350gr bir iskandil eklenir ve yaklaşık 35 kulaç salınarak özellikle kıyıya yakın 5-6 kulaç derinlikte, dibi yer yer ayna olan kekamozluk veya eriştelik alanlarda, com başlarında, yar önlerinde ve özellikle batık civarlarında gezdirilerek avlanılır.


Hiç yorum yok:

Ebedi takvim

Ebedi Takvim






 
 
 

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı