31 Ağustos 2010 Salı

Yemli Sürtme ile Orkinos avı

Yemli sürtme ile orkinos avcılığında , sularımızda kullanılabilecek en Büyük TAKIM sözkonusudur . Yaklaşık 150m uzunluğunda Örme kahverengi 1,5 mm TROL sepet ipi ( katranlı ip) yaklaşık 50lt lik sıkıca kapanabilen BİR bidona , sıyrılmayacak BİR yerine , kazıkbağı ile bağlanarak sarılır . Boştaki ucuna 15cm boyunda Paslanmaz Çelik BİR " eşek fırdöndüsü " bağlanır , sözkonusu fırdöndüden sonra olası BİR durumda takımın tümü ile gitmemesi için sigorta olarak yaklasık 2 karış kadar " barsak 1.50 mm misinadan BİR arabeden bağlanır ve bu da aynı tip BİR fırdöndü  ile sonlanır. Fırdöndünün DİĞER gözüne ise 1.5 kulaç ( tekne bordası gözönüne alınarak ) kadar kırılmaya dirençli Kink reinstans" 500 # 210kg testli Çelik Beden , çift kıstırma çeliği veya cıvatalı Kelepçe ile eklenir.Cıvatalı Kelepçe Yem değiştirmelerinde kolaylık sağladığından tercih sebebidir . Çelik bedenin ucunaise Yem kullanımına Gore ( Torik veya Palamut ) 10 - 15cm dövme Çelik Halkalı BİR orkinos iğnesi halkasından çift kıstırma çeliği ile Kontra sıkılarak sabitlenir .


Avcılığı ; Taze torik veya Palamut balığı sidikliğin ön tarafından cok Hafif kesilerek ,iç organları balığın Formu bozulmadan galsama boşluğundan çıkartılır . Balık elde Iki Yana hareket ettirilerek omurgasının tamamen kırılması sağlanır (BU sırada balığın ezilmemesi cok önemlidir ). Bu işlem balığa sürtme sırasında kıvraklık verir ve balık yemi ağzına aldığında iğnenin tam oturmasını sağlar .

İğne , Çelik bedenin kılavuz olarak kullanılması ile balığın yan yüzgeçleri hizasından , Karin bölgesinde , Karin boşluğu bitimindeki SERT bölgenin hemen başlangıcından sokulur . İğne tamamen oturtularak balığın ağzı BİR PARÇA ibrişim ile iğne sapına sıkıca sarılarak , ağızla beraber sürtme sırasında ağızdan su girmeyecek şekilde dikilir ve Çelik Belen fırdöndüye sabitlenir .





Sidikliğin ön tarafındaki kesikten karin boşluğuna misket / mekik şeklinde olan kıstırmalardan 4-5 adet yerleştirilip Kesik Güzelce dikilir . Genellikle bu yöntemle Karada birkaç Yem hazırlanarak gazetede kağıdına sarılıp Islak tahta zemine konulup STOK olarak bekletilir ve gerektiğinde Yem değişimi de cıvatalı kelepçeden Çelik bedenle Birlikte yapılır .

Av mahaline gidilirken bidona sarılı ip ilk önce denize salınarak , plastik BİR leğene cok Düzgün BİR biçimde istiflenir . Bu işlem balık yakalandıktan sonra kaloma verilirken ipin rahatca akması içindir . Eger balık zaptedilemezse ipin sonundaki bidon denize salınarak , bidon takip edilip balığın yorulması / çatlaması beklenebilir .

Av mahaline gelindiğinde Yem denize salınarak son bir defa yüzüşü kontrol edilerek bırakılır,30-40 kulaç ip salınarak 1.5-2 mil süratle takım gezdirilir.
Bu sırada elin kolay ulaşılabileceği bir yerde keskin bir bıçak bulundurmakta fayda vardır,balık tutulduğunda yol isterken eğer ip dolanırsa hemen kesmak gerekir,yoksa çok ciddi yaralanmalara yolaçabilir.
Orkinos yemi aldığında hemen tasma vurulur ve iğnenin oturtulduğu hissedildiğinde balığın hareketlerine göre yorulması sağlanır.
 Balık yorulduğunda hem tekne ile üzerine gidilerek hem de balık çekilerek teknenin yanına getirilir.Teknenin yanına getirilen balığın galsama boşluğundan bir göndere bağlı ip geçirilerek ve kuyruğundan bağlanarak yedeğe alınır ve ava devam edilir.

Hiç yorum yok:

Ebedi takvim

Ebedi Takvim






 
 
 

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı