26 Ağustos 2011 Cuma

Denizalası(Salmo trutta labrax)


                                                                                     
                   
Familyası Latincesi İngilizcesi Mahalli Adı
Salmonidae Salmo trutta labrax Black sea trout Deniz alası, alabalık
Morfolojik Özellikleri: 

 Vücut füze şeklinde olup, kırmızı lekeler vücudun her tarafına dağılmış, bariz siyah beneklerde mevcuttur. Omur sayısı 55-60 adettir. Denizlerle tatlı sular arasında yumurtlama göçü yaparlar.

 (Salmo trutta)birçok dillerde «Karadeniz alabalığı» diye tanınır. Bu balık som balığı'na benzer, yalnız daha toplu yapılıdır, burnu da daha kısadır. Kuyruk yüzgeci de som balığı'nınkinden daha sığ çatallıdır. Sırtının rengi mavimsi-gridir, yanları ile karnı gümüş parıltılı beyaz ya da sarımsıdır. Bazısında geniş ve düzensiz siyah lekeler vardır.Bazısında ise yoktur. Uzunluğu ortalama 50-70 santim, ağırlığı 1-4 kilodur. Bununla beraber 15 kilo ağırlığında olanlarının tutulduğu olmuştur.

Deniz alası, öbür alabalıklardan daha sıcak sularda yasayabilir. Bu yüzden dünya yüzünde çok yaygındır. Avrupa'da İzlanda ve Norveç'le Akdeniz arasındaki sularda, ayrıca Korsika'da, Sardunya'da, hatta doğuda Himalayalardan inen sularda görülür. Birleşik Amerika'nın kuzeyinde, Kanada'da, Arjantin'de, Güney Afrika'da, Seylân'da, Avustralya'da, Tasmanya'da ve Yeni Zelanda'da da tutunmuştur. Eti öbür alabalıklarınki kadar lezzetli değilse de başka türlere elverişli olmayan şartlar altında gelişebilmesi sebebiyle değerli bir balık sayılır. Deniz alaları da, başka alabalıklar ve som balıkları gibi, yumurtlamak için nehirlere girerler. Bir de bütün hayatlarını tatlı suda geçirenleri vardır. Renkleri biraz farklı olduğu için, bunlar yakın zamana kadar ayrı bir tür sanılıyordu.

Deniz alası'nın yumurtaları küre biçiminde ve yaklaşık olarak 5 milimetre çapındadır. Öbür alabalıkgillerin yumurtaları gibi sudan biraz ağır ve ilk yuımırtlandıklan zaman az' çok yapışkandırlar. Dişi, yumurtalarının akıntıyla sürüklenmemesi için, akarsunun çakıllı dibinde 15-20 santim derinliğinde bir çukur kazar ve yumurtalarını bunun içine döker. Yumurtaların dibe yapışmaları da sürüklenmemelerinin sebeplerinden biridir. Dişi bir parti yumurta yumurtladıktan sonra eskisinden biraz yukarıda yeni bir çukur kazmaya girişir, bu arada yerinden oynattığı taşlar ve çakıllar eski çukurun içine yuvarlanarak yumurtaları örter. Yumurtalar böylece 15-20 santimlik bir çakıl örtüsünün altında, yumurta yiyen balıklardan ve başka hayvanlardan korunmuş olurlar. Yavrular çıkana kadar aradan 40-70 gün geçer. Deniz alaları sonbahar sonlarında yumurta dökerler. Bir deniz alası hayatında yedi kere yumurtlayabilir.
Maksimum uzunluğu 100 cm.
Ortalama uzunluğu 50-70 cm.
Maksimum ağırlığı 26 kg
Ortalama ağırlığı 5-7 kg
Üreme zamanları
Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık
x  x  x  x
Avlanma Yöntemleri: Koruma altında olup, avcılığı tamamen yasaktır. 

Hiç yorum yok:

Ebedi takvim

Ebedi Takvim






 
 
 

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı