20 Ağustos 2011 Cumartesi

İstavrit(Trachurus trachurus)


                                                                                                           
Familyası Latincesi İngilizcesi Mahalli Adı
Carangidae Trachurus trachurus Horse mackerel Sarıkanat istavrit (küçüklerine) kıraça
Morfolojik Özellikleri: Vücut yandan hafifçe yassı ve uzuncadır. Yan çizgi kuyruktan vücudun yarısına kadar düz olup, sonra yukarıya doğru eğik olarak devam eder. Renk sırtta grimsi açık kahverengi, yanlarda mavimsi gümüşi, karında ise beyazdır. Yan çizgi boyunca 69-79 arasında değişen kemiksi pul bulunur.

Yan çizginin üst kolunun daha uzun olması ile Karagöz istavritten ayrılır. Yanal çizginin üzerinde bulunan ikinci bir çizgi kuyruğa doğru yanal çizginin üzerinden uzanır.

Türkiye balıkçılığında önemli yeri olan T.mediterraneus bilhassa Karadeniz’in doğu kısımlarında yoğun olarak görülen ikinci balık türüdür. Eti lezzetlidir. Taze, dondurulmuş, işlenmiş, tuzlanmış ve konserve olarak yenilir. Ayrıca kurutulmuş olarak da tüketilmektedir. En yoğun olarak avcılığı gırgır ile yapılır. Bunun yanı sıra avcılığında dalyan, ığrıp, tarlakoz, ortasu trolu, olta ve çapari gibi av aletleri kullanılır.
Maksimum uzunluğu 40 cm.
Ortalama uzunluğu 15-20 cm.
Maksimum ağırlığı 400 gr.
Ortalama ağırlığı gr.
Üreme zamanları
Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık

 x  x  x
Avlanma Yöntemleri: Gırgır, İstavrit ağları, Uzatma ağları, Olta

Çapari nedir nasıl yapılır ve avlanılır:
Şekil-Çapari Oltası

Hiç yorum yok:

Ebedi takvim

Ebedi Takvim






 
 
 

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı