20 Ağustos 2011 Cumartesi

İskorpit(Scorpaenidae)


                                                                                                           
Familyası Latincesi İngilizcesi Mahalli Adı
Scorpaenidae Scorpaena scrofa Red Scorpion fish Dikenli balık, Çorba balığı, Sokan balık, Vuran balık, Lipsoz

Morfolojik Özellikleri:

Kafa büyük olup, vücudun yarısı kadardır. Kafasında sayısız diken ile girinti ve çıkıntı vardır. Vücut rengi koyu kırmızıdan, açık pembeye kadar değişme gösterir. Göğüs yüzgeci fazla geniş ve yuvarlaktır. Birinci sırt yüzgecinin on bir, anüs yüzgecinin üç, karın yüzgecinin bir dikeni zehir taşır.

Yaşamı aynı aileden olan Lipsos'un aynıdır. Farkları İskorpit'in Lipsos'a göre daha küçük olması (ortalama 20 – 30 cm.) ve renginin koyuluğudur. Eti oldukça lezzetlidir ancak dikenleri çok zehirli olduğundan yakalandığında dikkat edilmelidir. Pişirme biçimi: Çorba, yahni, buğulama , pilaki, fileto tava Dönem: yaz ayları, özellikle de ağustos. Dikenleri vücuda değdiğinde, deride kızarıklık ve şişlik meydana getiren bir balık türüdür. Zehir etkisini birkaç gün sürdürmektedir. Tedavi için amonyak kullanılabilir. Ayrıca halk arasında bu balığa "çarpan" denmektedir. Kıyıdan yem ile tutulabilen, izmarit avcılarının bol bol karşılaştığı bir balık türüdür.Genelde kumluk yerlerde tutulur.Daha önce söylendiği gibi tehlikelidir, özellikle acemi balıkçılar için daha tehlikelidir; kırlangıç gibi balıklarla karıştırıp müdahale edildiğinde iğnelerine temas edilirse, büyük acı verir.

Maksimum uzunluğu 100 cm.
Ortalama uzunluğu 60-70 cm.
Maksimum ağırlığı 5 kg
Ortalama ağırlığı gr.
Üreme zamanları
Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık

 x  x  x  x  x  x
Avlanma Yöntemleri: Iğrıp, Trol, Uzatma ağları, Olta

Hiç yorum yok: