17 Ağustos 2011 Çarşamba

Lapin


                                                                                                           
Familyası Latincesi İngilizcesi Mahalli Adı
Labridae Labrus merula Labrus viridis Lapina


Morfolojik Özellikleri: 



Çırçır balıkları gibi Labridae familyasından olan lapin balıklarının da sularımızda Labrus bimaculatus, Crenilabrus tinca, Labrus merula, Labrus viridis, Acantholabrus palloni bilimsel adıyla tanımlanan türleri mevcuttur. Ayrıca asıl lapin diye tanımlanan Crenilabrus tinca ve Crenilabrus pavo da Labridae familyasının diğer türleridir. Bunların azami boyları 10-12 cm.’dir.

Lapinler de tropik ve mutedil denizlerin sahil balıkları olup çırçırlara oranla daha büyüktürler. Azami boyları 36 cm.'dir. Yerli balıklardan sayılan lapinler yazın sahillere girip kışın derin sulara çekilirler. İri pulları kalın derilerine iyice intibak etmiştir.

Birbirinden güzel, parlak ve canlı renkleri bulundukları ortama göre değişir. Bu değişim genellikle erkeklerin dölleme zamanında çok canlı ve renkli olarak belirginleşir. Yumurtlama devresi nisandan ağustosa kadardır. Bu sırada çift olarak yaşarlar. Dipte taşların arasındaki oyukları yuva olarak kullanıp sperma ve yumurtalarını buraya dökerler. Larvaları korumak için yuvalarının başlarında nöbet tutarlar ve yavrular büyüyünceye kadar burada kalırlar.

Gövde yapıları, yanlardan biraz basık, uzun elips şeklindedir. Tek sırt yüzgeci göğüs yüzgeci hizasında kuyruk yüzgecine doğru uzar. Tüm yüzgeçleri mükemmel gelişmiş olduğundan yüksek manevra kabiliyetine sahiptir. Kafa büyüklüğü gövdeye oranla normal olup burunları biraz uzun, dudakları kalındır. Dişler ise koni biçiminde ve batıcıdır. Yanal çizgi, solungaç kapağının bitiminden kuyruk yüzgecine kadar muntazam bir çizgi halinde uzar. Lapinlerin bazı türlerinin solungaç kapağının hemen yanında bir leke mevcuttur. Besinlerini yosunlar ve taşlar arasında bulunan küçük balıklar ve küçük midyeler oluşturur.

Lapin balığının eti lezzetli değildir ve olta ile avcılığı da yapılmaz. Tesadüfen oltaya geldiği gibi fanyalı ağlara da vurur.

Maksimum uzunluğu 14 cm.
Ortalama uzunluğu 7-8 cm.
Maksimum ağırlığı gr.
Ortalama ağırlığı gr.
Üreme zamanları
Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık

 x  x  x  x  x
Avlanma Yöntemleri :

Hiç yorum yok:

Ebedi takvim

Ebedi Takvim






 
 
 

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı