14 Ağustos 2011 Pazar

Orfoz


                                                                                                           
Familyası Latincesi İngilizcesi Mahalli Adı
Serranidae Epinephelus guaza Gouper, Dusky, Perch Sarı Hani
                                                                            

Morfolojik Özellikleri:

Vücut yandan yassı ve ovaldir. Baş ve ağız büyüktür. Deri kalın olup ufak pullarla kaplıdır. 1'inci sırt yüzgeci daha yüksek olup, 2'inci sırt yüzgeci ile birleşmiştir. Kafa, sırt ve yanlarında canlı iken görülen, ölünce kaybolan yeşilimsi, sarı lekeler ve dikey bantlar bulunur. alt tarafı daha açık renklidir. Solungaç kapakları açık ve dikenlidir. Kuyruk yüzgeci yuvarlaktır.


Epinephelus Guaza,Brauner Zackenbarsch,Merou Noir, Serranidae familyasından bir balık türü.

Hani türünden ve Levrekle akrabadır. Ortalama 60 - 70 cm'den 1 - 1.5 m. boy ve 30 - 40 kg. ağırlığa erişebilir.vücut yandan yassı ve ovaldir. Baş ve ağız büyüktür. Deri kalın olup ufak pullarla kaplıdır. 1'inci sırt yüzgeci daha yüksek olup, 2'nci sırt yüzgeci ile birleşmiştir. Kafa, sırt ve yanlarında canlı iken görülen, ölünce kaybolan yeşilimsi, sarı lekeler ve dikey bantlar bulunur. alt tarafı daha açık renklidir. Solungaç kapakları açık ve dikenlidir. Kuyruk yüzgeci yuvarlaktır.

Orfoz hermafrodit olup, cinsel olgunluğa eriştiği zaman dişi cinsiyet organlarına sahiptir. Hayatının belirli bir dönemini dişi olarak geçirdikten sonra 18. yaşına geldiğinde dişi cinsiyet organları kaybolarak yerine erkek cinsiyet organları gelişir ve hayatının geri kalanını erkek olarak yaşar.
Ege ve Akdeniz balığıdır. Taşlık, kumluk ve yosunlu sahil bölgelerinin 8 m. den 150 m. derinliklerine kadar yalnız yaşar. Etoburdur. İrili ufaklı kabuklular ve yumuşakça'larla beslenir. Eti çok lezzetli olmakla beraber yaşlıları kuru ve lifli olur.
Denizlerimizde az bulunur. Su altı zıpkın avcılarının türü korumaları, aykırı davrananları uyarmaları gerekir.
Maksimum uzunluğu 140 cm.
Ortalama uzunluğu 60 cm.
Maksimum ağırlığı 50 kg. 
Ortalama ağırlığı 15 kg. 
Üreme zamanları
Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık

 x  x  x  x
Avlanma Yöntemleri :Uzatma ağları, Olta,zıpkın

Hiç yorum yok:

Ebedi takvim

Ebedi Takvim






 
 
 

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı