16 Ağustos 2011 Salı

Minekop


                                                                                                           
Familyası Latincesi İngilizcesi Mahalli Adı
Scianidae Umbrina cirrosa Corb Karakulak, Minekop, Deniz gözlü, Han balığı, Elma balığı, Kötek

Morfolojik Özellikleri:
Vücut hafif basık, sırtı kam burcadır. Yan çizgide 48-50 pul bulunur. Alt çenede küçük bir bıyık olup, pulları iridir. Burun kısmen küttür, çenede derin bir çıkıntı bulunur. Karın açık renklidir. Yumurtaları demersaldir. Kafasının içinde ve her iki yanında gözlerin arkasına doğru iki küçük beyaz taş bulunur.


Karadeniz'de "götek" ve "kötek" balığı diye de adlandırılan minakop balığı Sciaenidae familyasındandır. Bilimsel adı ise Umbrina cirrosa'öır.
Ortalama boylan 40 cm. olan minakopların 90-100 cm. boyunda ve 20-25 kg. ağırlığında olanlarına rastlanır.
Minakop dibe yakın gezinen, ılıman denizlerde yaşayan ve bütün sularımızda bulunan bir balıktır.
Bir bölümü yaşadıkları bölgeyi terk etmez, bir kısmı ise sonbaharda Karadeniz'den Marmara'ya iniş, ilkbaharda da Marmara'dan Karadeniz'e çıkış yaparlar.
Nehirlerin döküldüğü kıyılan tercih eden minakopların en irileri Karadeniz'de bulunur. Minakopun gövde yapısı elips şeklinde olup yan tarafından yassıdır.
Sırtı kamburca, kafası gövdesine oranla küçüktür. Kafasının içinde ve her iki yanında gözlerinin arkasına doğru iki küçük beyaz taş bulunur. Bu taşlar balıktan çıkartılıp limon suyunda eritilip içilirse böbrek taşından şikâyetçi olan hastalara iyi geldiği söylenmektedir.

Ağzı küçük olan minakop balığının üst çenesi alttakine oranla daha ilerde ve aşağı doğru meyillidir. Alt çenede küçük bir bıyık bulunur. Çenelerinde batıcı dişler yoktur. Burun kısa ve küt, gözler normal büyüklüktedir. Minakopun yüzgeçlerinin hepsi gelişmiş olup, birinci sırt yüzgeci üçgen biçimindedir. İkincisi ise kuyruk yüzgecine doğru uzar. Kalın derisi iri pullarla Örtülüdür. Sırtı koyu gri, yanları gümüşi beyaz, karnı ise beyazdır. Yüzme kesesi oldukça büyük olup yakalandığında genellikle şişerek midesini ters döndürüp ağzının ucuna kadar getirir.
Minakopların üreme mevsimleri yaz aylarıdır. Yırtıcı bir balık olmayıp karides ve balık yavruları ile beslenir. Ağlarla avı yapıldığı gibi çift köstekli veya zokalı takımla da tutulur. Yem olarak karidesi tercih eder.
Eti beyaz ve çok lezzetli olan minakopun kışın yağlıyken ızgarası nefistir. Haşlaması, pilaki ve galeta ununa bulanarak yapılan tavası da lezzetlidir.
Fileto olarak kesilip lop et elde edildiği için ticari değeri olan balıklardandır.

Maksimum uzunluğu 100 cm. 
Ortalama uzunluğu 30-40 cm. 
Maksimum ağırlığı 25 kg
Ortalama ağırlığı 1-2 kg
Üreme zamanları
Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık

 x  x  x
Avlanma Yöntemleri : Trol, Uzatma ağları, Iğrıp, Manyat, Ortasu trolü

Hiç yorum yok:

Ebedi takvim

Ebedi Takvim






 
 
 

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı