13 Ekim 2010 Çarşamba

Canlı Yemler

Mamun
Canlı yem olarak kullandığımız bir yemdir.Bütün balıkların reddemiyeciği yemlerin başında gelir.
 Bu yüzden mamunları aldıktan sonra ıslak bez içinde tutarak muhafaza etmemiz avımızın bereketli geçmesi açısından önemlidir..
Mamun çıkartılması (Bilgi için tıklayınız!)
Yengeç
Özellikle çipura avında canlı olarak kullanabileceğimiz yemlerin başında gelir.Diğer yemlerin aksine küçük balıkların pek rağbet etmemesinden dolayı çipura avında kullanabileceğimiz bir yemdir.
Yengeç çıkartılması (Bilgi için tıklayınız!)
Canlı Yengeç iğneye takılışı(Bilgi için tıklayınız!)
Boru Kurdu
Dışı kumla kaplı, uzun ve içi yuvarlak bir zar içinde kendini korur. Bu yüzden boru kurdu diye adlandırılır. Diğer balık yemlerine nazaran daha yumuşak ve dayanıksızdır. Avda kullanılacak boru kurdu'nun taze ve canlı olması çok önemlidir. Ölü yada sıcakta beklemiş boru kurdu yumuşar ve iğneye takılması zorlaşır, tabiki ölü boru kurdu'da avın verimsiz geçmesine neden olur
Karides(Teke)
Karidese benzeyen küçük deniz canlılarına teke adı verilir. Ülkemiz denizlerinde bu gruba giren bir kaç tür mevcuttur. Otluk sığ yerlerde gargoloz ile toplanırlar. Teke, mamun gibi yumuşak yemlerdendir. Bu nedenle oltaya takıldığında küçük balıklarca kolayca parçalanabilir. Sonbaharda lüfer avında değerli bir yemdir. Ayrıca her türlü dip balığı avında da kullanılabilir. Levrek avında  en popüler yemlerin başında gelir..Canlı olarak kullanılması tercih edilir.
Teke çıkartılması(Bilgi için tıklayınız!)
Canlı teke İğneye takılışı(Bilgi için tıklayınız.
Canlı Balık
İstavrit, İzmarit, İstrangilos, Kolyoz, Uskumru, Zargana,İskorpit gibi balıklardan elde edilen yemlerdir.
Canlı Balık iğneye takılışı(Bilgi için tıklayınız!)
Deniz Hıyarı
Deniz hıyarları, derisidikenlilerin Holothuroidea sınıfından omurgasız hayvanlar.

Vücutları, ağızla anüsten geçen eksen istikametinde uzamış olup, sosis veya hıyara benzer. Ağız ve anüs karşılıklı iki uca yerleşmiştir. Diğer derisidikenlilerden, kutuplar yönünden geçen eksenin uzamasıyla farklılaşmıştır. Bu uzama hayvanın yan yatmasına sebeb olur. Ağız çevresinde çelenk şeklinde 10-30 kadar duyu, dokunma ve av yakalamaya yarayan tentaküller (dokunaçlar) vardır. Genellikle 3-27 cm boyundadırlar. 60 cm uzunlukta olanları da vardır. 900 kadar türü bilinmektedir.
Denizlerin kıyılara yakın sığ yerlerinde rastlanır. Ambulakral tüp ayaklarla yavaş hareket ederler. Tüp ayaklarını duyu organı olarak da kullanırlar. Tüp ayakları olmayan deniz hıyarları diplerde U şeklindeki oyuklarda yaşarlar. Solunumları vücut boşluğunda uzanan bir çift suakciğeri veya solunumağacı denen organlarla sağlanır. Kendilerini yenileme özelliğine sahiptirler. Yumurtlayarak ürerler, erkek ve dişilerinin şekli birbirine çok benzer. Bazıları hermofrodit (çift cinsiyetli)dir. Tentakülleriyle yakaladıkları plankton ve çamurlardaki organik maddelerle beslenirler. Çeşitli renkte veya cam gibi saydam olanları da vardır.
Güneydoğu Asya ve Avustralya sahil insanları deniz hıyarlarını deniz suyunda pişirip, kurutur. Yeneceği zaman tatlı suda kaynatıp, özellikle çorbasını yaparlar.
Tehlikeyle karşı karşıya kaldıklarında ise etkileyici stratejiler uygularlar. Bazı türler beyaz bir tubül salgılayarak avını hareketsiz bırakabilir.Yerliler bu tubülü sağarak resif ayakkabılar ve sargı bezi yapar.
Diğer etkileyici özelliği ise midelerini anüslerinden çıkarıp , bulunduğu çevreyi toksik bir çorbaya bular.Ortalama bir akvaryum dolusu balığı öldürebilir fakat kendi de ölür.
Bazı türler kendilerini futbol topu kadar şişirebilir , bazıları ise su püskürterek çakıl taşı gibi görünebilir.
En önemli özellikleri ise vücutlarının her yanındaki yakalama kollajeni adlı yapı sayesinde kendini sıvıya dönüştürme gibi muazzam becerileridir.Sıvı haldeyken küçük çatlaklardan geçebilir ve tekrar eski haline dönebilirler.
Deniz hıyarı (Deniz patlıcanı)
  • Yem olarak kullanılan kısım canlının içerisinde kazınarak çıkartılan ufak bir deri parçasıdır. .
  • Bu parçanın çıkartılmasında yemek kaşığından yararlanılır. Kaşıkla diğer yerler kazınır beyazımsı bu parça ayrılır.
  • Hayvanın dışındaki kabuğu ve barsakları dışında kalan bir deri parçası gibi olan bu eti çıkartmak oldukça zahmetlidir.


Yengeç Çıkartılması


Gargaloz la yengeç çıkartılması (Resim 1)


  • Yengeç çipuranın en popüler yemlerinden biridir.
  • Denizdeki sığ ve otluk bölgelerinden gargaloz(resim 1) ile sürülerek toplanır.
  • Çıkarılan safra lar içinden özellikle tırnak büyüklüğünde olanları seçilerek toplanır.
  • Etrafı küçük delikli ağzı kapaklı plastik kaplarda deniz suyunun içinde canlı olarak muhafaza edilirler.
Gargaloz (Resim2)

 *Gargaloz etrafı yarım daire şeklinde çevrili ağ.(resim 2)

9 Ekim 2010 Cumartesi

Ahtapot Oltası ve Avcılığı

Ahtapot Olta yapımı

Şekil 1

Üstteki resimde(Büyütmek için tıklayınız. Şekil 1) görüldüğü gibi hazır sahte yeme bir veya 2 adet 2- 3 no iğne ince sağlam bir iple sıkıca sarılıp düğümlenerek sabitlenir.Yemin halkasına 0.35 veya 0.40 mm 50 cm beden misina,ucuna da kurşunu geriye geçirmeyecek kalınlıkta fırdöndü,Fırdöndünün boşta kalan halkasına da iki tarafı delikli olan  kurşununu 0.45 mm misinanın ucundan geçirerek fırdöndüye bağlanır.Burada dikkat edilecek nokta bağlanan iğnelerin kancaları yukarıya gelmesidir.

Hazır sahte yeme iğnenin bağlanması  ve eski oltaların ahtapot avı için onarılması üsteki fotoğraflar (Bakınız Resim 1)

Ahtopot avı


Ahtapot avı da da tıpkı kalamar ve sübye avcılığı gibidir.Tekne ile av mahalline gelindiğinde tekne akıntıya bırakılıp oltalar suya bırakılır  (Bakınız Resim 2 )ahtapot oltaya vurduğunda oltada bir ağırlık hissedilir.Normal balığın vuruşunun aksine oltaya sert hareket yapılmadan bir kaç saniye bekledikten sonra olta yavaşça çekilir.Ahtapot yemi gördüğü zaman kollarını açarak yemin üzerine kapaklanır.Zaten olta ağırlaştığını hissettiğiniz an oltaya takılmıştır. yakalanan ahtapot kepçe veya kafadan tutularak tekneye alınır.Yakalanan ahtapotu boş bir naylon çuvala koyup ağzını iple bağlayarak kapatmak gerekir.Aksi halde ahtapotu teknede zapt etmek zordur.Teknenin herhangi bir yerine yapışmasına izin verilmemelidir.




Ahtapot çaparisi

Çaparilerde, cezbedici olarak kullanılacak krom levhalar ve
 beyaz polietilen parçalar 5-15 cm ve 5-10 cm olmak üzere
 2 boy hazırlanır. Diktörtgen şeklinde kesilmiş olan parçaların köşeleri
 yuvarlatılır. Ara beden ve ana bedende 100’lük misina kullanılır.
 Levhaların ara bedene tutturulmasında 2 numara üçlü fırdöndüler ve küçük halkalar kullanılır.
 Yakalayıcı kısımda ise 6/0 numara düz iğnelerden hazırlanmış bir çarpma,
 ağırlık olarak ise 500 gr kurşunlar kullanılır.
 Çaparilerin hazırlanmasında her bir çapari için altı adet levha kullanılır.
 Cezbedici levhalar 15 cm ara ile bağlanmış olup, üçlü fırdöndülere küçük halkalar yardımı
ile tutturulur. Yakalayıcı kısım olarak çarpma ise; iğnelerin, 20 cm uzunluğunda ve 2 cm çapında
 yuvarlak ahşap parçaya tutturulması ile oluşturulur.(Bakınız Şekil  3)




 Ahşap materyalin üst kısmı inceltilerek, incelen yerden üst üste iki delik açılır.
 Misina bu deliklerden geçirildikten sonra ucuna ağırlık bağlanır. Burada çarpmaların zemine
 takılmaması için misina önce alt sonra üst delikten geçirilir (Bakınız Şekil  3).
 Böylece ağırlık aşağıya doğru asıldıkça çarpmanın ucu zemini taramadan kısmen yükselmiş olarak gelir.
 Ahtapot çaparisinde olta yemi olarak ısparoz kullanılır.
 Avcılık sırasında çapariler zemine deyinceye kadar bırakılır.
 Avcılık esnasında eğer rüzgar ve akıntı var ise tekne bırakılarak sürüklenmesi sağlanır.
 Böylelikle takımlar da hareket halinde olur. Durgun bir hava varsa tekneye çok yavaş olmak
 üzere yol vererek takımın yavaş yavaş dipten sürüklenmesi sağlanır. Aynı zamanda el ile de çapari
 yavaş yavaş aşağı yukarı hareket ettirilerek takımın hareketliliği sayesinde cezbedici olarak
 kullanılan parlak krom ve beyaz polietilenden hazırlanmış parçaların aşağı yukarı inip çıkması sağlanır.
 Böylece çaparinin ahtapot tarafından daha kolay fark edilmesi sağlanmış olur.
 Eğer çaparinin aşağı yukarı hareketi esnasında ağırlık hissedilirse muhtemelen
 yakalanan bir ahtapot vardır. Bu durumda çapari dikkatli bir şekilde çekilerek
 yakalanmış olan ahtapot tekneye alınır ve kafa kısmından tutularak geniş naylon veya bez çuvala koyularak ağzı bağlanır ve ava devam edilir.

7 Ekim 2010 Perşembe

Sübye(Mürekkep Balığı) Oltası ve avcılığı

Mürekkep balığı(SÜBYE)OLTASI
+ Büyük Halini Görmek İçin Resme Tıklayınız
Sübye(Mürekkep Balığı)  avcılığı
Mürekkep balığı da tıpkı kalamar avcılığı gibidir.Tekne ile av mahalline gelindiğinde tekne akıntıya bırakılıp oltalar suya bırakılır sübye(Mürekkep Balığı) oltaya vurduğunda oltada bir ağırlık hissedilir.Normal balığın vuruşunun aksine oltaya sert hareket yapılmadan bir kaç saniye bekledikten sonra olta yavaşça çekilir ve kepçenin de yardımıyla yakalanan sübye tekneye alınır.Dikkat edilmesi gereken sübye her kafadan bacaklılar gibi kendini korumak için mürekkep püskürtür kepçeye alırken bir müddet kepçenin içinde bekletilerek alınması önerilir.Yoksa yüzünüz ve üstünüz mürekkep olabilir.
NOT:Olta ile Kalamar, mürekkepbalığı(Sübye) ve Ahtapot avının en verimli ayları Kasım,Aralık,Ocak,Şubat


Kalamar Oltası ve avcılığı

Kalamar oltası
Şekil 1

Kalamar avı her ne kadar karadan yapılsa da,tekneyle avlanmak her zaman daha iyi neticeler verebilmektedir.Yukarıdaki resimde de görüldüğü gibi olta tekli veya üçlü olarak hazırlanır.(Şekil 1) Görmek için tıklayınız.)


Tekne ile Kalamar avı
Şekil 2
Avcılığı Tekne ile av mahalline gelindiğinde tekne akıntıya bırakılıp oltalar suya salınır.(Şekil 2) Görmek için tıklayınız.) Kalamar oltaya vurduğunda oltada bir ağırlık hissedilir. Normal balığın aksine oltaya sert hareket yapılmadan bir kaç saniye bekledikten sonra olta yavaş yavaş çekilir. Aşağıda kalamar varsa oltayı çekerken tıpkı çaparide olduğu gibi üçlü olta dolar ve ağırlaşır,kepçenin de yardımıyla kalamar'lar tekneye alınır.

Kıyıdan kalamar avı
(Şekil 3)

Kıyıdan avcılığı ise (Şekil 3) Görmek İçin Resme Tıklayınız )tekli olta tercih edilmeli,kamış yardımı ile atabildiğiniz uzaklığa kadar atıp olta dibe batmadan orta suda çekilmeli.Eğer ahtapot veya sübye yakalamak isteniyorsa olta dipten  yavaş çekilmeli.

1 Ekim 2010 Cuma

Serbest yemli Beden

Ölü bütün balıklar yem olarak kullanılması


Ölü bütün balıklar yem olarak kullanılırken dikkat edilmesi gereken iğnenin yemin baş tarafına oturmuş olmasıdır. Bu şekilde bütün balıkları yem olarak sunabilirsiniz. Yukarıdaki şekillerde büyük balık için, büyük iğneye çok sayıda küçük balık ile yem hazırlanması ve yassı balıkların yem olarak kullanılması gösterilmiştir.

Sübye(Mürekkep Balığı)yem olarak kullanılması

Sübye, Kalamar ve Ahtapot gibi kafadan bacaklılar boylarına ve avlanacak balığa göre ölü bütün ve parçalar halinde kullanılırlar.
Parçalar;  (bir arada veya tek tek), kafa ve  gövde ve gövdeden kesilmiş şeritler şeklinde kullanılır
Alttaki resimde bir kafadan bacaklı dan kesilmiş şerit şeklindeki yemin kullanılışı gösterilmektedir

Yem Olarak kullanılan hamurlar

  1.  HAMUR
Malzemeler:
  • 1/2 kg. Buğday unu
  • 1 adet Yumurta
  • 1 su bardağı Yoğurt suyu veya Peynir salamura suyu
  • 1/5 tüp Ançues pasta (macun)
Hazırlanışı:

Un yumurta ile karıştırılır ve peynir salamura suyu veya yoğurt suyu ile kıvama getirilir ve Ancues karıştırılarak 2-3 saat bekletilir. Daha sonra ullanılacak iğneyi örtecek büyüklüklerde toplar halinde ayrılıp 1-2 dakika kaynayan suya atılır ve un dolu bir kaba kullanmak üzere istiflenir.
Bu şekilde hazırlanan hamur derin ve/veya akıntılı sularda uzun süre dağılmadan kullanılabilir.
2. HAMUR
  • Malzemeler:
  • 1/2 kg. Kepekli un
  • 1 bardak peynir salamura suyu
  • 1 fincan ayçiçek yağı
  • 1 fincan şeker
  • 1 kaşık hardal
  • 100 gr. Midye eti
Hazırlanışı:
Midye eti ve/veya balık eti bir mikseden geçirilerek macun kıvamında çekilir. Tüm malzeme karıştırılarak sert, kıvamlı bir hamur hazırlanır, dış tarafı bol unlu olareak bir tülbende sarılır ve parçalar kopartılarak yem olarak kullanılır.
Bu şekilde hazırlanan hamur yemlemede ve iğneye takıldıgında dağılarak balıkları çekmesi dolayısı ile yaygın olarak kullanılır.

Ebedi takvim

Ebedi Takvim






 
 
 

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı