21 Ağustos 2011 Pazar

Isparoz(Diplodus annularis)


                                                                                                           
Familyası Latincesi İngilizcesi Mahalli Adı
Sparidae Diplodus annularis Annular bream İspari, İsparya, Tarak balığı, Deniz sazan balığı

Morfolojik Özellikleri: 

Vücut yanlardan yassılaşmış oval şekilde olup, iri pullarla kaplıdır. Karın yüzgeci sarı renktedir, vücut gümüşi ve bariz enine ışınlar bulunmaktadır. Yanlar ve karın kısmı beyaz renktedir. Kuyruk yüzgecinin ortasında kendi karakteristik özelliği olan siyah yuvarlak bir nokta bulunur.

Bütün denizlerimizin sıcak ve ılık sahil bölgelerinde yaşayan bir Karagöz türüdür. 16 - 20 cm'e büyüyebilir. Deniz kurtları, karides, yosunlar ve balık yavrularıyla beslenir. Göçer balıklardır. İlkbahardan yaz sonuna kadar üremelerini sürdürür. Eti beyaz, yağlı ve lezzetlidir. Isparozlar kıyılarda sıkça görülür özellikle kıyıdan avlanan amatör balıkçıların sürekli oltalarına takılır.

Maksimum uzunluğu  25 cm.
Ortalama uzunluğu 10-15 cm.
Maksimum ağırlığı gr.
Ortalama ağırlığı gr.
Üreme zamanları
Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık

 x  x  x  x  x
Avlanma Yöntemleri:Uzatma ağları, Iğrıp, Manyat, Trol, Gırgır, Olta

Turna(Esocidae)


                                                                                                           
Familyası Latincesi İngilizcesi Mahalli Adı
Esocidae Esox lucius Pike Dişli balık, Canavar balığı, Ördek balığı.

Morfolojik Özellikleri:

Vücut uzayarak torpil şeklini almıştır. Küçük ve düz pullarla örtülü baş büyüktür. Burun oldukça uzun ve yassılaşmıştır. Ağız büyük ve dişli olup alt çene öne doğru uzamış ördek gagası şeklini almıştır. Solungaç kapaklarının üst kısmı ve yanakları tamamen ince pullarla örtülüdür. Çok süratli yüzebilirler. Baş kısmında sayıları 10 civarında bulunan ve çıplak gözle görülebilen deliksi duyu organları mevcuttur. Vücudun genel rengi sarımsı yeşil görünürse de sırt kısmı zeytin yeşili yansımalar arz eder. Genç balıklarda vücudun yan taraflarında yeşil renkli enine bantlar varken, olgunluğa erişmiş bireylerde bu bantlar yuvarlağım sı kahverengi lekelere dönüşürler. Karın bölgesi daima açık sarı veya kirli beyazdır.
Maksimum uzunluğu 90-100
Ortalama uzunluğu 30-20 cm.
Maksimum ağırlığı 5-8 kg
Ortalama ağırlığı 4-5 kg.
Üreme zamanları
Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık

X X X  X X
Avlanma Yöntemleri:  Uzatma ağları, Parakete, Zıpkın, Pinter, Olta.

20 Ağustos 2011 Cumartesi

Eşkina (Sciaena umbra)


                                                                 
                                       
Familyası Latincesi İngilizcesi Mahalli Adı
Scianidae Corvina umbra (Sciaena umbra) Brown meagre Eşkine, Karakoza balığı

Morfolojik Özellikleri:   

Vücut yanlardan basık olup, bir tanesi kısa olmak üzere iki sırt yüzgeci bulunur. İlk sırt yüzgeci kısa ve 10-11 ince dikenli, ikinci sırt yüzgeci uzun ve 23-25 yumuşak ışınlıdır. Anüs, karın ve göğüs yüzgeci dikenleri bariz beyazdır. Çenede bıyık bulunmayıp alt çene üst çeneden kısa, vücudun üst tarafı koyu kahverengi, alt tarafı metal parıltısındadır. Kuyruk yüzgeci yuvarlak olup kenarları siyahtır.
 Eşkina, yerli bir balık türüdür, göç etmez. Belirli bir bölgeyi sahiplenir ve yaşamı boyunca buradan ayrılmaz. Alnından çıkan 1-2 cm çapındaki taştan ötürü halk arasında taş balığı ve kaya levreği olarak da bilinir. Endüstriyel avcılığı yapılamadığı için balık lokantalarında levrekten sonra gelen balıktır. Avcılıgı yıl boyunca devam eder. Türkiye'de avı yasayla sınırlanmıştır. Ancak Tarım ve Köyişleri Bakanlığının yayımlamış olduğu 31/2 no. lu sirküler ile 2007 yılından itibaren avcılığı serbest bırakılmıştır. Şu gün yürürlükte olan Amatör (Sportif) Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen 1/2 Numaralı Tebliğ uyarınca Eşkina balığı "diğer türler" sınıfında belirtilmiş ve avının toplam limiti 5 kg olarak belirlenmiştir.
Maksimum uzunluğu 50 cm.
Ortalama uzunluğu 30-40 cm.
Maksimum ağırlığı 4 kg
Ortalama ağırlığı gr.
Üreme zamanları
Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık

 x  x  x  x
Avlanma Yöntemleri:Uzatma ağları, Parakete, Olta

İskorpit(Scorpaenidae)


                                                                                                           
Familyası Latincesi İngilizcesi Mahalli Adı
Scorpaenidae Scorpaena scrofa Red Scorpion fish Dikenli balık, Çorba balığı, Sokan balık, Vuran balık, Lipsoz

Morfolojik Özellikleri:

Kafa büyük olup, vücudun yarısı kadardır. Kafasında sayısız diken ile girinti ve çıkıntı vardır. Vücut rengi koyu kırmızıdan, açık pembeye kadar değişme gösterir. Göğüs yüzgeci fazla geniş ve yuvarlaktır. Birinci sırt yüzgecinin on bir, anüs yüzgecinin üç, karın yüzgecinin bir dikeni zehir taşır.

Yaşamı aynı aileden olan Lipsos'un aynıdır. Farkları İskorpit'in Lipsos'a göre daha küçük olması (ortalama 20 – 30 cm.) ve renginin koyuluğudur. Eti oldukça lezzetlidir ancak dikenleri çok zehirli olduğundan yakalandığında dikkat edilmelidir. Pişirme biçimi: Çorba, yahni, buğulama , pilaki, fileto tava Dönem: yaz ayları, özellikle de ağustos. Dikenleri vücuda değdiğinde, deride kızarıklık ve şişlik meydana getiren bir balık türüdür. Zehir etkisini birkaç gün sürdürmektedir. Tedavi için amonyak kullanılabilir. Ayrıca halk arasında bu balığa "çarpan" denmektedir. Kıyıdan yem ile tutulabilen, izmarit avcılarının bol bol karşılaştığı bir balık türüdür.Genelde kumluk yerlerde tutulur.Daha önce söylendiği gibi tehlikelidir, özellikle acemi balıkçılar için daha tehlikelidir; kırlangıç gibi balıklarla karıştırıp müdahale edildiğinde iğnelerine temas edilirse, büyük acı verir.

Maksimum uzunluğu 100 cm.
Ortalama uzunluğu 60-70 cm.
Maksimum ağırlığı 5 kg
Ortalama ağırlığı gr.
Üreme zamanları
Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık

 x  x  x  x  x  x
Avlanma Yöntemleri: Iğrıp, Trol, Uzatma ağları, Olta

İzmarit(İstrangilos)


                                                                                                           
Familyası Latincesi İngilizcesi Mahalli Adı
Maenidae Maena smaris (Smaris alceda) Piceral Papuç,Kancur,Papya

Morfolojik Özellikleri:  

 Vücut yanlamasına yassı ve genişçedir, iki sırt yüzgeci birleşmiştir. Vücudun her iki yanında kare şeklinde siyah leke mevcuttur. Renk sırtta dalgalı kahverengi yanlarda ve karında beyazdır. Üreme devresinde yanlarında şerit halinde lacivert ve mavi lekeler belirir. 10-12 yıl yaşarlar.
Denizlerimizin yerli balıklarındandır. Küçüklerine Kancur, büyüklerine Kanal İzmariti denir. Boyu ortalama 15 cm, dişileri daha küçük olur. Hareketli ve kurnazdır. Yaz aylarında sahillere kadar sokulur. Üst, ön dikenleri tehlikelidir. Batar ve yara yapar. 10 - 12 yıl yaşayabilir. Erkekleri 3, dişileri 2 yaşında olgunlaşıp 60.000 - 70.000 yumurta verir. Balık yumurtaları, yavruları ve yosunlarla beslenir. Eti beyaz ve lezzetlidir. Bol tüketilir. İzmarit balığı Bilimsel adı Spicara smaris'dir. Tüm Centracanthidae familyasının sularımızda en çok bilinen ve amatörlerce en fazla avlanan türüdür. Neredeyse bütün bir familya onun adı ile özdeşleşmiş ve tanınmıştır. Bu sayfaya da adını verdiğimiz bu balığı altta biraz daha ayrıntılı olarak tanıyacağız.


İstrangilos


  • Bilimsel adı Spicara flexuosa'dır. Menekşe izmarit balığı olarak da bilinir. İzmaritin yakın akrabasıdır. Yurdumuzdaki tüm denizlerde bulunur, sayı olarak izmaritten daha azdır; Marmara'da oldukça azalmıştır. Vücudu izmarite göre daha tombul torpil gibidir; tüm vücudu pularla kaplıdır. Sırtı kahverengi yanları ve karnı beyazdır. Üreme dönemlerinde her iki yanında lacivert şerit şeklinde benekler belirir. Her iki yanında sırtına doğru birer siyah leke bulunur. Kafası ufak, ağzı küçük ve körüklü, gözleri iricedir. Tek sırt yüzgeci dikenli olmakla beraber izmaritinki kadar sert ve tehlikeli değildir, ensesinden kuyruğa kadar uzanır. Kuyruk yüzgeci çatallı, tek anal yüzgeci uzuncadır. Yerel balıklardan olmakla beraber özellikle Marmara'da yaşayan bazı sürüler baharda kanalı ve boğazı takiben Karadenize çıkar, sonbaharda geri döner. Başlıca gıdası planktonlar, balık yumurtaları ve bitkilerdir. Kumluk çamurlu diplerde, bazen kayalık yosunlu yerlerde gezerek yem arar.
  • Yurdumuzdaki tüm sularda bulunur. Ortalama ömrü 12 yıl kadardır. Erkekler üç, dişiler iki yaşını doldurunca cinsel olgunluğa erişir. Yumurta dökümü ilkbaharda, Nisan Mayıs aylarında olur. Bir dişi yaklaşık 60.0000 yumurta döker, yumurtalar pelajiktir. Boyu ortalama 14 santimdir çok nadir olarak 20 santimlikleri görülür.
  • Avcılığı izmarit ile aynıdır. Eti beyaz ve lezzetllidir. Tavası, tuzlaması yapılır. Ekonomik değeri fazla değildir. Beyazgöz balığı Bilimsel adı Spicara maena'dır. Zaman zaman melane adı ile de anılır. İzmarite oranla daha iri bir balıktır. Vücudu genişçe ve tombuldur. Vücudu pullarla kaplıdır. Tüm yüzgeçleri gayet iyi gelişmiş, diğer akrabaları ile aynı özelliklerdedir. Kafası ve gözleri iridir. Ağzı körüklüdür, pek büyük sayılmaz. Rengi izmaritten daha açıktır yeşilimsi bir görünüm verir. Her iki yanında birer siyah benek bulunur.
  • Yaşam hikayesi, üreme zamanı izmarite benzer. Ömürleri 10-12 yıl, ortamala boyları 20 santim kadardır. Bazılarında çift cinsiyetlilik görülür. Yurdumuzdaki tüm sularda bulunur. Sayıca azdır seyrek yakalanır. Başlıca gıdası planktonlar, midye, balık yumurtaları, kurtlar ve yosunlardır. Avcılığı izmaritte olduğu gibidir; yalnız beyazgöz'ün vuruşu daha serttir ve çekilirken daha fazla direnç gösterir. Ekonomik değeri yoktur denebilir. İzmarit, ülkemizde bu şekilde tanınan balık yabancı dillerde picarel (Ing., Fra.), Caramel (İsp.), Smarida (Rus.), marida (Yun.) gibi isimlerle bilinir.
  • Yurdumuzda bazen, irilerine kanal izmariti, pabuç; ufaklarına kancur denir. Vücudu iyi işlemiş pullarla kaplı, yanlardan basık uzuncadır. Ağzı büyük ve körüklüdür. Kafası ve gözleri normaldir. Sırtı kahverengi, yanları beyazdır. Her iki yanında birer siyah benek bulunur. Kuyruk ve sırt yüzgecinde parlak minik benekler bulunur. Sırt yüzgeci tek parça, ensesinden kuyruğa kadar uzanır. Sert dikenler taşıyan bu sırt yüzgeci balığı oltadan almak için dikkatsiz davranılırsa ele batarak kırılır ve içerde kalır. Tecrübeyle söyleyebilirm ki, uzun süre o anı hatırlayacak kadar acı ve sıkıntı verecektir. Ete saplanıp kalan dikeni ya siz bulup çıkartacaksınız ya da uzun süre acı ve rahatsızlığa dayanarak vücudun atmasını bekleyeceksiniz. Benim başıma ikisi de geldi, ikincisinde yaklaşık on günde kendi kendine ucu dışarı çıkınca cımbızla çekip çıkartarak kurtuldum. Sırt yüzgecini savunma aracı olarak kullanmayı bilen izmarit yakalanınca oltada çırpınırken yüzgecini de açar. Bu şekilde balığı yakalayıp çıkartmak oldukça zordur. 
  • Tüm yüzgeçleri vücuduna oranla iyi gelişmiştir. Ortalama boyları 15 -20 santim arasıdır. 20 santimlikler iri sayılır. Başlıca gıdası planktonlar, midye, balık yumurtaları, kurtlar ve yosunlardır. Erkekleri dişilere oranla biraz daha iridir. Yumurta dökümü ilkbahara denk gelir genelde Nisan Mayıs ayları yumurta aylarıdır. Üreme dönemlerinde her iki yanında lacivert şerit şeklinde benekler belirir. Bir yetişkin dişi 60-70.000 yumurta dökebilir. Yumurta dökümü dipte olduğu halde pelajik olan yumurtalar orta sularda gelişir ve açılırlar.
  • Ömürleri 10-12 yıl kadardır erkekler üç, dişiler iki yaşında cinsel olgunluğa erişir. Eti beyaz ve lezzetlidir. Kalın olan derisi bazen çıkartılarak tavası yapılır. Bunun için kafasını kesip, balığı temizledikten sonra, sırt yüzgeci keskin bir bıçakla derinin de bir kısmı alınarak kesilir. Bıçağın ucu ile sırt tarafından kaldırılan deri baş parmakla bıçak arasına sıkıştırılarak kuyruğa doğru çekilip kolayca alınır. Tulum çıkartılan balık kızartılır. Ancak tüm kalın derili balıklar gibi deri altı yağ tabakası ile kaplıdır ve deri yüzülünce bu tabakanın bir kısmı kaybolur, balığın lezzeti azalır. Diğer yol da balığın derisini yüzmeden sadece temizleyip pullarını kazıdıktan sonra tava yapmaktır. Ben her ikisini de denedim pulları soyulup tulum çıkartılmadan kızartılan balık daha lezzetli diyebilirim. Bir de izmaritin meşhur (özür dilerim) boklu kebabı vardır. Hiç temizlenmeden bütün olarak mangal üstüne alınan izmarit piştikten sonra derisi yüzülüp iç organları temizlenir eti ayıklanar, üzerine limon sıkılarak servis yapılır. Bu da hakikaten çok lezzetlidir.
  • İzmarit ve burada anlatılan akrabaları, yurdumuzdaki tüm sularda bulunurlar. Genelde kışı derin sularda veya kanalda geçiriler. Bu arada 120 metre derinliklere kadar indikleri olur. Baharda Marmara denizinde boğaz civarında kışlayan bazı sürüler kanalı ve İstanbul boğazını takiben Karadenize çıkar, sonbaharda aynı yolla Marmaraya dönerler. Yazlı kıyılara sokulurlar. Çoğu zaman su üstünden bakınca görülecek kadar sığlıklarda gezen izmarit bu alışkanlığı ile pek çok amatörün balıkçılığa başlamasında önemli rol oynamıştır denebilir. Genellikle kumlu, çamurlu diplerde gezinir ve yemlenirler. Korunma ve yemlenme amaçlı olarak kayalık, yosunluk alanların etrafında veya içinde de dolaşırlar. Üreme dönemleri hariç sürüler halindedirler, birlikte gezer ve yemlenirler. Yani balık bulundu mu aynı yerde uzun süre av verir.



Maksimum uzunluğu 25 cm.
Ortalama uzunluğu 15-24 cm.
Maksimum ağırlığı 75-80 gr.
Ortalama ağırlığı
Üreme zamanları
Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık

 x  x  x  x
Avlanma Yöntemleri:Uzatma ağları, Trol, Iğrıp, Manyat, Olta

İstavrit(Trachurus trachurus)


                                                                                                           
Familyası Latincesi İngilizcesi Mahalli Adı
Carangidae Trachurus trachurus Horse mackerel Sarıkanat istavrit (küçüklerine) kıraça
Morfolojik Özellikleri: Vücut yandan hafifçe yassı ve uzuncadır. Yan çizgi kuyruktan vücudun yarısına kadar düz olup, sonra yukarıya doğru eğik olarak devam eder. Renk sırtta grimsi açık kahverengi, yanlarda mavimsi gümüşi, karında ise beyazdır. Yan çizgi boyunca 69-79 arasında değişen kemiksi pul bulunur.

Yan çizginin üst kolunun daha uzun olması ile Karagöz istavritten ayrılır. Yanal çizginin üzerinde bulunan ikinci bir çizgi kuyruğa doğru yanal çizginin üzerinden uzanır.

Türkiye balıkçılığında önemli yeri olan T.mediterraneus bilhassa Karadeniz’in doğu kısımlarında yoğun olarak görülen ikinci balık türüdür. Eti lezzetlidir. Taze, dondurulmuş, işlenmiş, tuzlanmış ve konserve olarak yenilir. Ayrıca kurutulmuş olarak da tüketilmektedir. En yoğun olarak avcılığı gırgır ile yapılır. Bunun yanı sıra avcılığında dalyan, ığrıp, tarlakoz, ortasu trolu, olta ve çapari gibi av aletleri kullanılır.
Maksimum uzunluğu 40 cm.
Ortalama uzunluğu 15-20 cm.
Maksimum ağırlığı 400 gr.
Ortalama ağırlığı gr.
Üreme zamanları
Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık

 x  x  x
Avlanma Yöntemleri: Gırgır, İstavrit ağları, Uzatma ağları, Olta

Çapari nedir nasıl yapılır ve avlanılır:
Şekil-Çapari Oltası

18 Ağustos 2011 Perşembe

Kayış Balığı(Ophidion barbatum)


                                                                                                           
Familyası Latincesi İngilizcesi Mahalli Adı
Ophidion barbatum Ophidiidae Ophidiiformes Kayış balığı
Yılanbalığıgiller familyasından ve ona benzer küçük balık (Ophidium barbatum). Boyu 45 cm.yi bulur, sıcak ve ılık denizlerde yaşar...Eti lezzetlidir.Az bulunduğu için ekonomik değeri yoktur.
Denizlerimizde seyrek rastlanan, 2 – 3 m. den 150 m. ye kadar derinliklerde üstü bitkilerle örtülü kumsal, çakıllı diplerde fazla göç etmeden yaşayan bir balıktır. Yumuşakçalar, kabuklular ve küçük balıklarla beslenir. Boyları 30 cm. olabilir. Bahar yaz sonu üreme yapıp 15 – 18 000 yumurta döker. Eti lezzetlidir fakat seyrek bulunduğu için ekonomik değeri yoktur.
Pembemsi renkte ve kısmen şeffaftır. Karnı beyaz olup derisinde bazı lekeler mevcuttur.
Anüsün dibinde başlayan anüs yüzgeci geriye doğru uzanıp kuyruk yüzgecini meydana getirdikten sonra dönüp ensesine kadar sırtında devam ederek sırt yüzgecini oluşturur.
Yüzgeçleri dikensizdir. Vücudu yılan balığı gibi silindiriktir.
Kafası ve gözleri küçük, ağzı büyükçedir. Alt çenesinde dört adet bıyık taşır.
Yılan gibi dipte yüzer ve derisi kaygandır. Kadifemsi, keskin olmayan dişleri vardır. Üremeleri yaz aylarında olan kayış balıkları sularımızda az miktarda bulunur. Küçük balık yumurtaları ve kabukluların yavrularıyla beslenir.


Maksimum uzunluğu 45cm
Ortalama uzunluğu 30 cm.
Maksimum ağırlığı 1 kg.
Ortalama ağırlığı 500  gr.
Üreme zamanları
Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık

x x
Avlanma Yöntemleri :

Kaya Balığı(Gobius niger)


                                                                                                           
Familyası Latincesi İngilizcesi Mahalli Adı
Gabiidae Gobius niger Black goby Kömürcü kaya, Karakaya


Morfolojik Özellikleri:



Vücudu silindirik bir şekilde olan kömürcü kaya balıklarının birinci sırt yüzgeci ikincisinden yüksektir. Vücudu gri kahverengi olup, düzensiz koyu lekeler vardır. Gözler başın en üst kısmında yer almıştır. Vücut pullarla kaplıdır. 6-8 yıl yaşarlar.


Gobiidae familyasını oluşturan hem tropikal hem de ılıman bölgelerde bulunan balık türleri.

Hem denizde, hem acı sularda, hem de tatlı sularda yaşayan türleri vardır. Cins içindeki yakın ilişkileri, küçük boyutları ve seksler arasındaki önemli farklılıklar nedeniyle teşhisleri zordur. Ana karakteristik özelliği, ventral yüzgeçlerin tek bir yüzgeç teşkil etmek üzere birleşmesidir. Baş büyüktür, dudaklar iyi gelişmiştir. Duyusal deri uzantıları ve yumrular baş üzerinde yaygındır. Yan çizgi ya tamamlanmamıştır ya da yoktur. İki adet iyi gelişmiş dorsal yüzgeçleri vardır. Deri birçok türde ya tamamen pulsuzdur ya da çok ince ktenoid pullarla örtülüdür. Genellikle sığ sahil alanlarında çok bol bulunan karnivor balıklardır. Birçok tür pelajiktir. Yumurtalanma zamanında erkeklerin rengi koyulaşır, yüzgeçleri uzar ve başının şekli değişir. Kabuklar taşlar veya otlar gibi korunmalı yerlerde basit yuvalar yaparlar ve buralara yapışan yumurtaları, larvalar çıkıp yüzünceye kadar korurlar.

Eti lezzetlidir. Olta balıkçılığında aranan bir türdür. Türkiye'de tatlı sularda yaşayanlar yaşamları sırasında zaman zaman denizlerden tatlı sulara girerler.
Maksimum uzunluğu 18 cm.
Ortalama uzunluğu 12-15 cm.
Maksimum ağırlığı gr.
Ortalama ağırlığı gr.
Üreme zamanları
Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık

 x  x  x  x
Avlanma Yöntemleri :Uzatma ağları, Trol, Manyat, Iğrıp, Olta

Kalkan(Psetta maxima)


                                                                                                           
Familyası Latincesi İngilizcesi Mahalli Adı
Scophthalmidae Scophthalmus maximus Turbot Sofra balığı

Morfolojik Özellikleri:

Vücut yuvarlak, gözler vücudun sol tarafında yerleşmiştir. Sırt yüzgeci gözlerin önünden başlar, derisi pulsuz, küçük kemiksi yumrularla kaplıdır. Vücudun üst tarafı kahverengimsi renkli olup siyah ve beyaz noktalar vardır. Vücudun alt tarafı beyazdır. Dip balığıdır, erkeklerde, kemiksi yumrular daha az, dişilerde ise daha fazladır. 25-30 yıl yaşarlar. Yumurtadan çıkan larvalar sonbaharda 7-10 cm'ye, bir yıl sonra da 15 cm boya ulaşırlar. 


Atlas Okyanusunun doğusunda kıyı yakınlarında, Akdenizde,Ege denizinde, Marmara denizinde ve Karadenizde, 20 ila 70 metre derinlikte yaşar. Denizin dibinde yaşıyan küçük balıklar, yengeçler ve diğer küçük deniz hayvanları ile beslenir. Neredeyse tamamen yusyuvarlak olan bu pulsuz ve tüketicilerin sevdiği balık türü ortalama 50 ila 70 cm boyuna ulaşır. Boyu bir metreye ve ağırlığı 20 kiloya varmış olanları çok nadir tutulur.



Dişileri ilkbahar ve yaz boyunca, denizin 10-40 metre derinliğinde, kendi büyüklüğüne göre 10 milyon ila 15 milyon yumurta döker. Erkek balık bunları dölledikten 7-9 gün sonra bu yumurtalardan mekik sekilinde vücutları olan yavrular çıkar. Bu yavrular 8-10 cm boya ulaşana kadar ve metamorfozları başlayana kadar sığ sularda plankton ile beslenerek yaşarlar. Ancak sağ gözleri kafalarının sol tarafına doğru kaymaya başlayınca, ve yassılaşmaya başladıkları zaman derin sulara göç ederler. 5 yıl sonra kendileri de çiftleşip üreyebilirler.


Maksimum uzunluğu 100 cm.
Ortalama uzunluğu 50-60 cm.
Maksimum ağırlığı 9 kg
Ortalama ağırlığı 1-2 kg
Üreme zamanları
Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık

 x  x  x
Avlanma Yöntemleri : Uzatma ağları, Trol, Parakete, Olta

Ebedi takvim

Ebedi Takvim






 
 
 

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı