28 Ağustos 2011 Pazar

Camuka(Atherina hepsetus)


                                                                                                           
Familyası Latincesi İngilizcesi Mahalli Adı
Atherina hepsetus Atherinidae Atherinidae Camuka
Morfolojik Özellikleri:

Çamuka (Atherina hepsetus), gümüş balığıgiller (Atherinidae) familyasından bir balık türü.
Fazla derin olmayan kıyıların sıcak ve ılıman bölgelerinde yaşarlar. Kumlu ya da çakıllı bölgelerde sürü halinde dolaşırlar. Yavru balıklar, kabuklular ve yumuşakçalarla beslenirler. Suyun oksijen değeri ile tuzluluk oranına adapte olabilen bir türdür. Uzunluğu 10-12, en fazla 16-18 cm kadardır. Bulundukları suların sıcaklıklarına göre Nisan ile Eylül ayları arasında ürerler. Lezzetli beyaz eti nedeniyle ekonomik değeri yüksek bir balıktır.

Maksimum uzunluğu  10-12cm.
Ortalama uzunluğu 16-18 cm.
Maksimum ağırlığı
Ortalama ağırlığı
Üreme zamanları
Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık


X X
Avlanma Yöntemleri:Gırgır, Iğrıp, Manyat, Tarlakoz

27 Ağustos 2011 Cumartesi

Çaça(Papalina)


                                                       
 
                                             
Familyası Latincesi İngilizcesi Mahalli Adı
Clupeidae Sprattus sprattus (Clupea sprattus) Sprat Papalina
 Morfolojik Özellikleri: 

Vücut yuvarlak füze şeklindedir. İri pulları gövdesine iyici intibak etmemiştir. Ağız küçük alt çene üst çeneye doğru kıvrıktır. Karın ve yan tarafları beyazımsı üst taraf yeşil ve mavimtıraktır. Dişleri yoktur. Yanal çizgi belirgindir. Sırt yüzgecinin karın yüzgecinin arka hizasından başlaması, kuyruk yüzgeci loplarında uzun modifieye pulların bulunması ve anüs yüzgeci ışınlarının farklı olmayışı ile sardalyadan ayrılır. Çaça (Sprattus sprattus), ringayı andıran küçük bir deniz balığı. Avrupa sularında yaşar, gümüşi pulları ve açık gri renkte eti vardır . Bu balığın etinin %12 civarı vitamince zengin olan bir çeşit yağ içerir. Bu et konserve yapılabilir, tuzlanabilir, kızartılabilir, ızgara yapılabilir, fırınlanabilir, salamura yapılabilir. Ege Bölgesi'nde Papalina olarak da adlandırılır. Bu balık en çok Norveç ve İskoçya kıyılarında avlanır.
Maksimum uzunluğu 16 cm.
Ortalama uzunluğu 6-7cm.
Maksimum ağırlığı gr.
Ortalama ağırlığı gr.
Üreme zamanları:
Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık

X  X  X  X
Avlanma Yöntemleri:Gırgır, Iğrıp, Manyat, Tarlakoz(Bir tür küçük manyat ağı)

Çipura(Sparus aurata)


                                                                     
                                   
Familyası Latincesi İngilizcesi Mahalli Adı
Sparidae Sparus auratus Sea bream Çipura, Alyanak, Mendik küçüklerine Lidaki denir.

Morfolojik Özellikleri: 


 Hermafrodit olup, yaşına kadar erkek, 3-4 yaş arası geçiş, 4 yaş ve yukarısı dişidir. Vücut oval, yanlardan yassılaşmış, baş küt, dudaklar kalın, sırt gri, koyu gümüşi renktedir. Solungaç kapağında siyah ve kırmızımtırak bir leke vardır. İki gözün arasında V şeklinde altın renkli bant bulunur. Solungaç kapakçıklarının kenarı pas renklidir.
 (Sparus aurata), Sparidae familyasına ait, antik çağdan beri sevilerek tüketilen bir Akdeniz balığı. Akdeniz ve Ege denizinde yaygındır ama Marmara denizinde seyrek rastlanır. Boyları ortalama 25–35 cm. ağırlıkları 0,5–3 kg'yi bulur. 60 cm. ve 6 kg. olanlarıda seyrek olarak görülebilir. Kuvvetli çenesiyle küçük kabukluları, balıkları ve diğer hayvanları kolayca yiyen etçil bir balıktır. Yaz aylarında sığlarda, kış aylarında da 30–40 m. derinliklerde yaşar. İki yaşın üzerindekiler daha da derinlere iner. Üreme zamanları Ekim – Aralık aylarında olur ve 100–150.000 yumurta dökerler. Eti az kılçıklı, sert, beyaz ve çok lezzetlidir. Ayrıca üretim kültürüne uygunluğu nedeniyle ekonomik değeri çok yüksektir. Çipura balığı günümüzde Türkiye'de, Yunanistan'da, İsrail'de ve İspanya'da başarılı olarak üretilir.
Maksimum uzunluğu 60 cm.
Ortalama uzunluğu 25-30cm.
Maksimum ağırlığı 7 kg
Ortalama ağırlığı 300-350gr.
Üreme zamanları
Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık
X X X X
Avlanma Yöntemleri:
Gırgır, Iğrıp, Manyat, Tarlakoz,paraketa.olta

Çipura Avı: Bilgi için tıklayınız.


Domuz Balığı-Çütre (Balistes capriscus)


                                                                                                           
Familyası Latincesi İngilizcesi Mahalli Adı
Balistidae Balistes capriscus.
Domuz Balığı

Morfolojik Özellikleri:
Boyları 20 ila 40 cm. arasında değişiyor. Renkleri genellikle degişken olmakla beraber, en fazla sırt tarafları koyu menekşe, yanları mavimsi, yeşilimsi-gri, karın tarafları beyaza yakın açık yeşil-gri renkte oluyor. Yüzgeçleri üzerinde koyu renkli lekeler oluyor. Gövdesi oval yassı ve çok sert bir deri ile örtülüdür. Ağzı küçük ve kalın kırmızı dudaklarla çevrilidir.
Çok kalın olan derisi pense ile tulum çıkarıldıktan sonra filato çıkarılır.Eti gayet lezzetlidir.
Çütre balığının halk     arasındaki yaygın adı domuz balığıdır. Yakalandıktan sonra, çok uzun süre suyun dışında canlı kalır çütre balığı. Ölmemek için direnir. Bu direnmesini inatçılık kabul eden yurdum insanı ona ‘domuz’ ismini yakıştırmış. Ama Romalılar’ın kullandığı dikenli bir savaş aracını andırdığı için, çütre adını aldığı çok eski yıllardan beri bilinir.
TEHLİKE ANINDA...
Çütre balığının sırtındaki birinci büyük diken, tehlike anında kalkar ve elle indirilemez. Bununla birlikte tetik görevi gören üçüncü küçük dikene bastırıldığında, birinci dikenin kilit mekanizması açılır ve yüzgeç yana sarkar.
Kalın kırmızı dudakları olan çütre balığı, kumdaki yuvalarında koruma modundayken oldukça agresiftir ve yanına fazla yaklaşan dalgıçlara, dudakları arasından dişlerini göstermekten çekinmez.
Çütre balığının vücudu sert pullarla kaplıdır; temizlemek güçtür. Pişirmeden önce deriyi yüzmek gerekir.

Uzun yıllar deniz ürünlerinden uzak kalmış bir toplumuz. Yemeyi bırakın, adını duyunca irkildiğimiz isimleri balıklara koymak ayrı bir muamma. Domuz balığı, böcek, yılan balığı gibi! Domuz balığı olarak anılan çütreden Japonlar Kawahagi isimli suşi yapar ve çok beğenilir.


Maksimum uzunluğu 60 cm.
Ortalama uzunluğu 20-40 cm.
Maksimum ağırlığı 4  kg.
Ortalama ağırlığı 400-700 gr
Üreme zamanları
Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık

X X X X
Avlanma Yöntemleri :Ekonomik değeri olmadığından yurdumuzda avcılığı yapılmamaktadır.

Çitari(Boops salpa)


                                                                                                           
Familyası Latincesi İngilizcesi Mahalli Adı
Sparidae  Boops salpa, Salpa salpa Sauppe Çitari, Sarpan, Lapa, Sarya
Morfolojik Özellikleri: 

 Vücut oval, üst çene alt çeneden biraz daha uzundur. Yan çizgide 70-90 adet pul bulunur. Vücut gri mavimsi, karın beyaz gümüşi renkte olup, yanlarda 10-16 adet portakal veya sarımsı altın renginde bant bulunur. Bazı çizgiler başa kadar uzanır. Göğüs yüzgecinin dipleri siyah noktalıdır.

Karagöz ailesinden bir balıktır. Sarpan balığı da denir. Bizde sarpa balığı olarak bilinir. Kıyıya sıfır noktasına kadar iner, deniz yosunlarıyla beslenir. Boyları 45 santimetre olabilir. Görüntüsü çok güzel fakat eti lezzetsizdir. Bu nedenle fazla ekonomik değer taşımaz. Marmara, Ege ve Akdeniz’de bol, Karadeniz’de seyrek rastlanır. Yaşam karakteri ve üremeleri, karagöz cinsi balıklarda olduğu gibidir.

Maksimum uzunluğu 45 cm.
Ortalama uzunluğu 25-30 cm.
Maksimum ağırlığı
Ortalama ağırlığı
Üreme zamanları
Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık

x  x  x  x  x
Avlanma Yöntemleri:Trol, Manyat, Iğrıp, Uzatma ağları

26 Ağustos 2011 Cuma

Denizalası(Salmo trutta labrax)


                                                                                     
                   
Familyası Latincesi İngilizcesi Mahalli Adı
Salmonidae Salmo trutta labrax Black sea trout Deniz alası, alabalık
Morfolojik Özellikleri: 

 Vücut füze şeklinde olup, kırmızı lekeler vücudun her tarafına dağılmış, bariz siyah beneklerde mevcuttur. Omur sayısı 55-60 adettir. Denizlerle tatlı sular arasında yumurtlama göçü yaparlar.

 (Salmo trutta)birçok dillerde «Karadeniz alabalığı» diye tanınır. Bu balık som balığı'na benzer, yalnız daha toplu yapılıdır, burnu da daha kısadır. Kuyruk yüzgeci de som balığı'nınkinden daha sığ çatallıdır. Sırtının rengi mavimsi-gridir, yanları ile karnı gümüş parıltılı beyaz ya da sarımsıdır. Bazısında geniş ve düzensiz siyah lekeler vardır.Bazısında ise yoktur. Uzunluğu ortalama 50-70 santim, ağırlığı 1-4 kilodur. Bununla beraber 15 kilo ağırlığında olanlarının tutulduğu olmuştur.

Deniz alası, öbür alabalıklardan daha sıcak sularda yasayabilir. Bu yüzden dünya yüzünde çok yaygındır. Avrupa'da İzlanda ve Norveç'le Akdeniz arasındaki sularda, ayrıca Korsika'da, Sardunya'da, hatta doğuda Himalayalardan inen sularda görülür. Birleşik Amerika'nın kuzeyinde, Kanada'da, Arjantin'de, Güney Afrika'da, Seylân'da, Avustralya'da, Tasmanya'da ve Yeni Zelanda'da da tutunmuştur. Eti öbür alabalıklarınki kadar lezzetli değilse de başka türlere elverişli olmayan şartlar altında gelişebilmesi sebebiyle değerli bir balık sayılır. Deniz alaları da, başka alabalıklar ve som balıkları gibi, yumurtlamak için nehirlere girerler. Bir de bütün hayatlarını tatlı suda geçirenleri vardır. Renkleri biraz farklı olduğu için, bunlar yakın zamana kadar ayrı bir tür sanılıyordu.

Deniz alası'nın yumurtaları küre biçiminde ve yaklaşık olarak 5 milimetre çapındadır. Öbür alabalıkgillerin yumurtaları gibi sudan biraz ağır ve ilk yuımırtlandıklan zaman az' çok yapışkandırlar. Dişi, yumurtalarının akıntıyla sürüklenmemesi için, akarsunun çakıllı dibinde 15-20 santim derinliğinde bir çukur kazar ve yumurtalarını bunun içine döker. Yumurtaların dibe yapışmaları da sürüklenmemelerinin sebeplerinden biridir. Dişi bir parti yumurta yumurtladıktan sonra eskisinden biraz yukarıda yeni bir çukur kazmaya girişir, bu arada yerinden oynattığı taşlar ve çakıllar eski çukurun içine yuvarlanarak yumurtaları örter. Yumurtalar böylece 15-20 santimlik bir çakıl örtüsünün altında, yumurta yiyen balıklardan ve başka hayvanlardan korunmuş olurlar. Yavrular çıkana kadar aradan 40-70 gün geçer. Deniz alaları sonbahar sonlarında yumurta dökerler. Bir deniz alası hayatında yedi kere yumurtlayabilir.
Maksimum uzunluğu 100 cm.
Ortalama uzunluğu 50-70 cm.
Maksimum ağırlığı 26 kg
Ortalama ağırlığı 5-7 kg
Üreme zamanları
Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık
x  x  x  x
Avlanma Yöntemleri: Koruma altında olup, avcılığı tamamen yasaktır. 

Dülger(Zeus faber)


                                                                                                           
Familyası Latincesi İngilizcesi Mahalli Adı
Zeidae Zeus faber John dory Güneş balığı, Peygamber balığı
Morfolojik Özellikleri: 

 Vücudu yassı ve yüksek, ağız derinliği geniş, vücut ve yanaklar ufak pullarla örtülü, genç bireylerin vücutları şeffaf, göğüs yüzgeçleri uzun ve ikinci anal yüzgecin başına kadar uzanır. Vücudun her bir yanında yuvarlak siyah leke bulunur. Rengi başta ve sırtta açık kahverengi, arkaya doğru ve yanda sarımtırak, karında beyazdır, dibe yakın yerlerde bulunur.
Ülkemizde Peygamber Balığı olarak da tanınan Dülger Balığının bilimsel adı Zeus Faber olup, uluslararası litaraturde John Dory olarak bilinir. Zeidae (Dories) ailesine ait olup, bu ailenin 18 üyesinden biri ve en meşhurudur.
(Zenopsis conchifera, Cyttus australis, Cyttus traverse, Allocyttus niger, Allocyttus verrucosus, Zeus capensis, Capromimus abbreviatus, Grammicolepis brachiusculus,Zenopsis nebulosa, Cyttus novaezealandiae, Zenion leptolepis, Selene vomer, Pseudocyttus maculates, Xenolepidichthys dalgleishi, Oreosoma atlanticum, Cyttopsis rosea, Neocyttus rhomboidalis, Zeus Faber) Kuzeyden Güneye, Amerika kıtası hariç, Norveç kıyılarından Güney Afrika ucuna, Gana kıyılarından Yeni Zelanda'nin doğu kıyılarına kadar , Hint Okyanusu dahil tropik ve ılıman sularda , çok geniş bir dalgılım alanı vardır. Ülkemizin bütün denizlerinde mevcuttur. Bilimsel kayıtlarda boyu 90 cm'e, ağırlığı 8 kg erişebildiği kayıtlıdır.Azami 12 yıl yasar. Nüfusunu katlama oranı 4.5-14 yıl olup, bu oran diğer pek çok balıkla karşılaştırılırsa düşüktür ancak soyu tehlikede bir balık değildir. Bunu geniş yayılım alanına, doğal avcısının azlığına, dünya uzerinde ticari olarak direk hedeflenecek bir balık olmamasına borçludur. Çünkü genelde kaşka balıklara uzatılan ağlara rastlantısal olarak vurur. Bu durum onun yalnız yasayan bir balık olmasının, suru kurmamasının bir sonucudur. Ancak belirli bir balık sürüsünü hedefleyen pek çok Dülger ,birbirinden bağımsız ayni mıntıkada olabilir.
Maksimum uzunluğu 50 cm.
Ortalama uzunluğu 25-30 cm.
Maksimum ağırlığı 2 4g
Ortalama ağırlığı 300-500 gr.
Üreme zamanları:
Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık

 x  x  x
Avlanma Yöntemleri:Trol, Manyat, Tarlakoz

Dil(Solea solea)


                                                                                                           
Familyası Latincesi İngilizcesi Mahalli Adı
Amoglossus laterna Solea solea Commen sole Eğri ağızlı, Uzun burunlu balık.Dil
 Morfolojik Özellikleri: 
Vücut oval, çok fazla yassılaşmış, ağız küçük ve asimetrik, gözleri sağ tarafta, gözlü taraf, kahverengi yeşil, ya da kahverengi siyah beneklerle süslü, sağ göğüs yüzgecinin ucunda siyah benek var, genellikle 20-40 metre derinliklerde, kumlu çamurlu zeminlerde yaşar. Kışın 100 metre derinliğe iner. Üst tarafındaki göğüs yüzgecinin üstü başlangıç noktasına kadar ulaşan siyah lekelidir. Arnoglossus Laterna,Seezunge,Sole Commune
Denizlerimizde 10 m'den 300 - 500 m'ye kadar derinliklerin, kumlu, çamurlu veya çakıllı diplerinde fazla hareket etmeden ve uzun göçler yapmadan yaşar. Boyları 20 - 25 cm. olur. Dipteki omurgasızlar, küçük balıklar ve böceklerle beslenir. Bahardan itibaren kıyılara sokularak Haziran - Temmuz arasında üreme yapar. Kış aylarında eti dolgun ve lezzetli olur. Genelde her mevsimde bulunan ekonomik değeri yüksek olan bir balıktır.
Maksimum uzunluğu 50 cm.
Ortalama uzunluğu 30-35 cm.
Maksimum ağırlığı 600 gr.
Ortalama ağırlığı 300-350 gr.
Üreme zamanları
Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık

 x  x  x  x  x
Avlanma Yöntemleri:Dalyan, Uzatma ağları, Fanyalı ağlar, Trol

25 Ağustos 2011 Perşembe

Elektrik Balığı(Torpedo marmorata)


                                                                                                           
Familyası Latincesi İngilizcesi Mahalli Adı
Torpedo Torpedo nobiliana Marbled electric ray Elektrikli vatoz,uyuşturanbalığı

Morfolojik Özellikleri:

Hypotremata öbeğinden elektrikbalığı (Torpedo) temel özelliği elektrik boşalımları yapabilmek olan köpekbalıklarının bir öbeğini oluşturur. Elektrikbalıkları, göğsün başa kaynaşmasından oluşan bir ön disk ve iki sırt yüzgeci taşıyan, zehirli iğne bulunmayan, etli kuyruğuyla deniz kedisine (kedibalığı) benzer, Elektrikli levhaların prizmatik sütunlar halinde sıralanmasından oluşan elektrik organları (değişikliğe uğramış kas dokusu), hayvana elektrik boşalmaları (170-220 volt) gerçekleştirme olanağı verir. Elektrikbalığı bu boşalmalar (insan için tehlikesizdir) sayesinde avlarını yutmadan önce felç eder. Elektrik balıkları gece dolaşır, tuzak kurarak avlanır. Kıyıda, kıta sahanlığında, birkaç yüz metre derinlikte kuma gömülür. Doğurarak ürer (her defasında 15 yavru). Kıyılarımızda üç türü vardır. Elektrikbalığı ya da uyuşturan balığı (Torpedo nobiliana). Lekeli elektrikbalığı ya da lekeli uyuşturanbalığı (Torpedo marmorata). Benekli elektrikbalığı ya da benekli uyuşturanbalığı (Torpedo torpedo).

Karadenizin dışında tüm denizlerimizde yaşayabilen kıyıların 4 kulaç sığlıklarına kadar yaklaşabilen,  yassı,  daire şeklinde bir dip balığıdır. Dört adet yüzgeci mevcuttur.


Elektrik Balığının yetişkinleri 80 cm. boyunda ve 3 kilogram ağırlığında olup,  derisinin rengi ise kahverenginin değişik tonlarındadır. İki yanında yer alan ve elektrot özelliği olan organlarıyla 50 - 200 volt gerilimli bir statik elektrik üretebilmektedir. Enerji ile dolu olduğu renginin kızarması ile anlaşılmaktadır....

Maksimum uzunluğu 150 cm.
Ortalama uzunluğu 80 cm.
Maksimum ağırlığı 3 kg
Ortalama ağırlığı gr.
Üreme zamanları
Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık

Avlanma Yöntemleri:

Ebedi takvim

Ebedi Takvim






 
 
 

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı