16 Ağustos 2011 Salı

Mırmır (Çizgili Mercan)


                                                                                                           
Familyası Latincesi İngilizcesi Mahalli Adı
Sparidae Pagellus mormyrus (Lithognathus mormyrus) Striped bream Mırmır, Çizgili mercan

Morfolojik Özellikleri:


Vücut hafif uzamış ve yanlardan basıktır. Yaz çizgide 55-62 pul bulunur. Üst tarafı esmer alt tarafı gümüşi renktedir. Hermafrodizm vardır. Belde kaybolan enine 10-12 siyah bant bulunur. Kuyruk yüzgeci bağlantı yerinde siyah leke yoktur.

Çizgili mercan da denir. Mercana göre vücudu daha uzundur. Genellikle Akdenizde bulunur ve en çok 30 cm'e büyür. Sığ suların bitkilerle örtülü taşlık, kayalık, kumluk bölgelerinde yaşar. Acısu bölgelerine de girer. Biyolojik yaşamı Karagöz / Mercan gibidir. Etinin lezzetli olmasına rağmen az bulunan ve sadece taze tüketilen bir balıktır.
Görüntü itibari ile çok sevimli bir balıktır.Özellikle kumluk bölgelerde yemlenen mırmırların Türkiye sularında yakalanan yaklaşık olarak 1 kg lık bireyleri mevcuttur.Tekne ile avcılıkta pek çok bölgede tutulabilen mırmır için kıyı balıkçılığında belli zaman aralıklarını takip etmek çok önemlidir.Ancak unutulmamalıdır ki bu balık kıyıya daha çok yumurtlama zamanında yaklaşmaktadır.
Mırmırlar küçük sürüler halinde dolaşır ve yemlenirler.Tekne ile avcılıkta günün her saatinde avlanılabilir ancak kıyı avcılığında daha çok akşam hava kararmaya yakın saatlerde başlayan mırmır avı gece yarısından önce sonlanmaktadır.
Başlıca yemleri:
Mamun,sülünes,teke,boru kurdu

Maksimum uzunluğu 30 cm.
Ortalama uzunluğu 15-20 cm.
Maksimum ağırlığı 1 kg.
Ortalama ağırlığı 200-500 gr.
Üreme zamanları
Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık

 x  x  x
Avlanma Yöntemleri :Dalyanlar, Trol, Iğrıp, Manyat, Uzatma ağları, Olta

Hiç yorum yok:

Ebedi takvim

Ebedi Takvim






 
 
 

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı