7 Ağustos 2011 Pazar

Uskumru


                                                                                                           
Familyası Latincesi İngilizcesi Mahalli Adı
Scobridae Scomber scombrus Atlantic mackerel, Mackerel Çiroz, Kırma çiroz


Morfolojik Özellikleri: 

Vücut iğ şeklindedir. Sırtta aşağıya doğru inen açık veya koyu yeşilimsi-mavi, üzeri lekeli bantlar vardır. Başta beyin görünmez, karın tarafı açık gümüşi renktedir. Bütün yüzgeçler yumuşak ışınlı olup, gözler kolyoza göre daha ufaktır. Kolyozdan kafada ve vücutta bulunan pulların tek düze, sırt yüzgecindeki dikenleri daha çok sayıda (11-13), pulları ve yanlarının altında koyu esmer lekeler ve hava kesesi olmayışı ile ayrılır. 8-10 yıl yaşarlar.
Açık denizlerde sürüler halinde yaşayan uskumrunun en sevdiği balık hamsi, çaça, aterina ve çamukadır. Bunların yanı sıra diğer balıkların yavruları ve planktonla da beslenir. Buna karşın orkinos, kofana ve torik gibi etçil balıkların saldırısına uğrar. Çok çevik ve hızlı bir balık olan uskumru saatte altı yedi deniz mili sürate ulaşabilir.
Türkiye sularında Akdeniz, Ege, Marmara ve Karadeniz’de bulunan uskumru yok olma tehlikesi yaşayan lezzetli bir balıktır. Uskumrunun yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunmasının iki temel nedeni vardır: Deniz kirliliği ve aşırı avlanma. Özellikle aşırı avlanma yüzünden uskumru sürüleri son yıllarda Marmara’ya ve Karadeniz’e çıkamadığından göçü sona ermiştir.

ÜREME DÖNEMİ

Şubat sonu ve Mart başlarından itibaren Nisan ayında üreme devresini geçirirler. 3 yaşından itibaren eşeysel olgunluk dönemine girerler. Yumurta verimleri 300.000-450.000 arasında değişir.  

TÜKETİM ŞEKLİ

Eti lezzetli olan uskumrunun ızgarası, tavası, dolması, buğulaması ve çirozu çok makbuldür. Tütsülenmiş ve konserve uskumru, balıkçılık endüstrisi gelişmiş Atlas Okyanusu ülkelerinin en önemli ihracat kalemi arasındadır.
20-25 cm Vonoz
30-35 cm lipari
Yağsız uskumruya Çiroz
Ortalama ağırlığı 110 gr.


Maksimum uzunluğu 50 cm.
Ortalama uzunluğu 30-35 cm.
Maksimum ağırlığı gr.
Ortalama ağırlığı 100-125 gr.
Üreme zamanları
Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık

x x x
Avlanma Yöntemleri :Gırgır, Uzatma ağları, Olta,Çapari,Sırtı

Uskumru avı:

4 Ağustos 2011 Perşembe

Yunus


                                                                                                           
Familyası Latincesi İngilizcesi Mahalli Adı
Dohphinidae Delphinus delphis Common dolphin Tırtak

 Morfolojik Özellikleri:

 Vücut füze şeklinde, bir sırt iki göğüs, bir de kuyruk yüzgeci vardır. Rengi sırtta grimsi siyah, karında ise beyazdır. Yanlarda uzunlamasına sarımtırak veya açık kahverengi kısımlar bulunmaktadır. Burun yapısının uzun olması Karakteristik özelliğidir. Büyük sürüler oluşturur ve sıçrama hareketi yaparlar.
Maksimum uzunluğu 250 cm.
Ortalama uzunluğu  150-170 cm.
Maksimum ağırlığı 100 kg.
Ortalama ağırlığı 50-70 kg.
Üreme zamanları
Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık

 x
 x
Avlanma Yöntemleri : Koruma altında alınmış olup, avcılığı tamamen yasaktır.

Günümüzde yunusların balık olduğunu düşünenlerin sayısı hiç de az değil. Çünkü yunusların yapıları, sucul yaşama uyum sağlayarak vücudun balık şeklini almasına neden olmuş ve yunuslar diğer memelilerden oldukça uzaklaşmışlar. Yunuslar MÖ 400 yıllarında ilk kez Aristoteles tarafından balık olarak tanımlanmışlar ve bu yanılgı onların kedi, koyun ya da inek gibi bir memeli olduğu anlaşılıncaya kadar sürmüş.
Yunuslar tıpkı balinalar, foklar, morslar, deniz aslanları gibi birer deniz memelisi. Zaten balinalarla da yakın akrabalar ve bu yakın akrabalarıyla birlikte memelilerin Cetacea (Balinalar + Yunuslar) takımında yer alıyorlar. Bu takıma ait olan ve gerçek yunuslar olarak bilinen Delphinidae familyasına ait birçok yunus türü var. Ama hemen tüm denizlerde yaşayan ve Türkiye denizlerinde de en yaygın olan tür, Delphinus delphis. Bu türe "Tırtak" adı da veriliyor.

  • Yunuslar deniz memelisi oldukları için karasal memelilerden pek çok farklılıklar gösteriyorlar. Örneğin üyeleri çok farklılaşmış. Ön üyelerinde üst ve ön kol körelmiş. Yani göğüslerindeki yüzgeçleri, aslında yunusların elleri ve bu yüzgeçlerdeki 5 ışın da parmakları. Arka üyeleriyse kalça kemeri dışında tümüyle körelmiş.



  • Derileri diğer pek çok memeliden farklı olarak kılsız ve pürüzsüz. Bunun yerine ısı yalıtımını sağlamak için derilerinin altında kalın bir yağ tabakası görülüyor.



  • Yine diğer memelilerden farklı olarak gözleri vücutlarına oranla çok küçük. Kulak açıklığı gözlerle göğüs yüzgeci arasında bulunuyor ve kulak kepçeleri yok; ancak, işitme duyuları gelişmiş. Yönlerini ultrasonik dalgaların yansımasıyla buluyorlar. Tek bir burun delikleri var ve bu da başlarının üzerinde bulunuyor. Tıpkı balinalar gibi soluk verirken bu deliklerden su fışkırtıyorlar. Yavrularını suyun içinde doğuruyor ve suyun içinde emziriyorlar.



  • Yunus Familyası:  (Delphinidae). Yaşadığı yerler: Bütün denizlerde, sürüler halinde yaşarlar. Özellikleri: Burunları gagalı, sırtları tek yüzgeçli bir memeli. Yüzerken havaya sıçrama özellikleri vardır. Ömrü: 25-35 yıl. Çeşitleri: Şişe burunlu yunus, umumi yunus en ünlüleridir.



  • Her türlü denizde, hatta tatlı sularda yaşayan memelidir. 60'tan fazla türü vardır. En çok tanınanı umumi yunus (D. delphis) ve şişe burunlu yunus (T. turuncatus)tur. Genellikle boyları 2 metre, ağırlıkları 250 kg kadardır. Sırtları yeşilimsi esmer, karnı beyazdır. Diğer balıklarla beslenir. Sırtında geriye kıvrık tek bir yüzgeci vardır. Göğüs yüzgeçleri, başının yanında tarak gibidir. Kuyruğu bütün balinalar takımında olduğu gibi yataydır. Keskin, konik dişleri vardır. Vücudu torpile benzer. Bütün memeliler gibi akciğer solunumu yapar. Başının üstünde bir hava deliği vardır. Kulakları gözlerinin önünde ufak birer delik şeklindedir. Yavrularını doğurur ve sütle besler.



  • Yunuslar bazan tek tek, bazan çift halinde dolaşmalarına rağmen genellikle sürü halinde dolaşırlar. Sardalye ve ringa balıklarına düşkündürler. Böyle bir sürüye rastladıkları zaman her bir yunus, ortalama 5000 tane balık yiyebilir. Normalde günlük besini 40 kg balıktır. Gemilerin köpüklü sularında oynaşmayı ve deniz taşıtlarına eşlik etmeyi severler. İnsanoğluna en çok yakınlık gösteren deniz hayvanıdır. Birçok hareketler öğreterek sirklerde gösteriler yaptırılır. Ak robotik hareketler, sıçrayarak çemberlerden geçme gibi numaralar onun işidir. Şişe burunlu yunus en çok bu işte kullanılır.



  • Yunuslar, tabii bir su altı radarı sistemine sahiptir. Gözleri kapatılan bir yunus, dipteki balıkları eliyle koymuş gibi şaşırmadan bulur. Bunun sebebi araştırılmış, yunusların bir çeşit sinyaller yaydığı anlaşılmıştır. Sinyaller sayesinde, deniz dibindeki balıkların yerini keşfetmektedir. Balıklar yunus'la karşılaştıklarında, oldukları yerde donakalırlar.



  • Yunusun yüksek frekanslı sesler çıkarıp balıkları tesirsiz hale getirdiği sanılmaktadır. Yunusların, bilgi ve zekaları, su altında acayip seslerle haberleşmeleri hakkında çok geniş çalışma ve araştırmalar yapılmaktadır. Bazı ülkeler yunus balıklarını programlayarak su altındaki yabancı gemileri veya batık gemileri bulma araştırmaları yapraktadırlar.



  • Yunuslar, halk arasında sevilen bir memelidir. Pusulasını şaşıran gemilere yol gösteren, boğulmakta olan insanları sırtına alarak sahile çıkaran, birçok yunus'a rastlanmıştır. Yeni Zelanda hükümeti, bu hizmetlerini göz önüne alarak yunusların avlanmasını yasak etmiştir. Birçok ülkede açgözlü avcılar tarafından bol avlandığından nesilleri tükenme tehlikesi göstermektedir. Yağı çıkarılır, etinden özel muameleler sonucu balık unu elde edilir. Gübre veya yem sanayi inde kullanılır. Yaralandığında veya yavrusu yakalandığında insan gibi inleme sesleri çıkarmaktadır.

Yunusların Sosyal Yaşamı


Yunuslar çok büyük gruplar halinde yaşar. Güvenli bir koruma için dişiler ve yavrular böyle bir grubun ortasında yer alır. Grubun hasta üyesi yalnız bırakılmaz, ölene kadar grubun içinde tutulur. Bu güçlü dayanışma bağı, yeni bir yavru gruba katıldığı ilk günden itibaren başlar.

Yunus yavruları önce kuyrukları dışarı çıkacak biçimde doğarlar. Bu sayede doğum tamamlanana kadar yavrunun havasızlıktan ölmesi önlenmiş olur. En son yunusun başı doğum kanalından çıkar çıkmaz, ilk nefesini alması için hızla su yüzeyine çıkarılır. Genellikle, yardım amacıyla anne yunusa bir başka dişi yunusda eşlik eder.

Anne yunus doğumdan sonra hemen yavrusunu emzirir. Süt emmek için dudağı olmayan yavru, annesinin karnındaki bir yarıktan çıkan iki süt kaynağından beslenir. Bu bölgeye ufak ağız darbeleriyle dokunduğunda süt fışkırır. Yavru her gün onlarca litre süt içer. Bu sütün % 50″si yağdan meydana gelir (ineklerde ise sütün sadece % 15″i yağdır). Bu yoğun kıvam sayesinde, yavrunun vücut ısısını dengelemek için ihtiyaç duyduğu yağlı deri tabakası hızla oluşur. Hızlı dalışlar esnasında diğer dişiler yavruyu aşağı doğru iterek yardımcı olurlar. Ayrıca, yavruya avlanmayı ve sonarını kullanmayı da öğretirler. Bu yıllarca süren bir eğitim safhasıdır. Bazıları yıllarca sevdikleri bir aile üyesinin peşinden ayrılmazlar. 30 sene boyunca bu böyle devam edebilir.

Vurgun Yemeyi Önleyen Sistem


Yunuslar insanlarla kıyaslanamayacak kadar derin sulara dalabilirler. Bu konudaki rekor Balinagillerden amber balığına aittir. Amber balığı bir nefes alışla 3000 metre derine dalış yapabilir. Gerek yunuslar gerekse balinalar bu tip dalışlara uygun bir tasarımda yaratılmışlardır. Palet şeklindeki kuyruklar suya dalmayı ve yüzeye çıkmayı oldukça kolaylaştırır.

Dalış için yaratılmış bir başka tasarım da hayvanın ciğerlerinde gizlidir: Hayvan derine daldıkça üzerindeki suyun ağırlığı, yani basıncı artar. Bu basıncı dengelemek için, ciğerlerinin içindeki hava basıncını da giderek artırır. Ancak bu hava basıncı giderek çok yüksek derecelere çıkar. Aynı basınç bir insan ciğerine uygulansa, ciğer yırtılıp parçalanacaktır. İşte bu tehlikeye karşı yunusun vücudunda çok özel bir koruma yaratılmıştır: Yunusların akciğerlerindeki bronşlar ve hava kesecikleri, basınca karşı son derece dayanıklı kıkırdak halkalarla korunmuştur.

Yunusların vücutlarındaki bir diğer yaratılış örneği ise, vurgun tehlikesine karşı alınan tedbirdir. Dalgıçlar su yüzeyine hızlı çıkışlarda basınç farkından kaynaklanan bu tehlikeyle karşılaşırlar. Vurgunun nedeni, akciğerlere çekilmiş olan havanın ani bir biçimde kana karışarak damarların içinde hava kabarcıkları oluşturmasıdır. Bu baloncuklar kan dolaşımındaki düzeni bozarak ölüm tehlikesi meydana getirir. Balinalar ve yunuslar ise bizler gibi akciğerleriyle solumalarına karşın böyle bir problemle asla karşılaşmazlar. Bunun nedeni, derinlere dalarken insanlar gibi dolu ciğerle değil, boş ciğerle hareket etmeleridir. Ciğerleri hava ile dolu olmadığı için, bu havanın basınç değişikliği nedeniyle kana karışması ve dolayısıyla “vurgun yeme” tehlikesi ile karşı karşıya kalmazlar.

Ama asıl soru burada ortaya çıkar: Eğer ciğerlerini hava ile doldurmuyorlarsa, oksijensiz kalıp boğulmaktan nasıl kurtulurlar?

Bu sorunun cevabı, bu canlıların kaslarındaki yüksek orandaki “miyoglobin” proteinidir. Bu miyoglobin proteinleri, çok yüksek miktarda oksijen molekülünü kendi üzerlerine bağlar ve muhafaza ederler. Yani canlı için gereken oksijen, ciğerdeki havada değil, doğrudan kasların içinde saklanır. Yunuslar ve balinalar bu sayede uzun süre nefes almadan yüzer ve diledikleri kadar da derine dalabilirler. İnsanlarda da miyoglobin proteini vardır, ama çok daha az oranda olduğu için, aynı yüzme serbestliğini sağlamamaktadır. Yunus ve balinalara özel olan bu biyokimyasal ayarlama, elbette bilinçli bir tasarımın açık delilidir. Allah, her canlı gibi deniz memelilerini de içinde bulundukları şartlara en uygun vücut yapılarıyla yaratmıştır.

Vatoz


                                                                                                           
Familyası Latincesi İngilizcesi Mahalli Adı
Rajidae Raja clavata Thomback ray Dikenli vatoz

Morfolojik Özellikleri

Vücut kare şeklinde olup, üstten ve alttan yassılaşmıştır. Yan fazla gelişmiştir. Vücudun üst tarafı sarımsı kahverengi, alt beyazdır. Kuyruğu oldukça kısa olup, üzerinde iki sırt yüzgeci bulunur. Üst tarafı genellikle kaba dikenlerle kaplıdır. Engin erkeklerin üst tarafında, dişilerin alt ve üst tarafında kıvrık dikenli geniş plakalar bulunur.


Maksimum uzunluğu erkek 70 cm, dişi 120 cm.
Ortalama uzunluğu cm.
Maksimum ağırlığı gr.
Ortalama ağırlığı 3-4 kg
Üreme zamanları
Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık

 x  x  x  x
Avlanma Yöntemleri :  Dip trolü, Uzatma ağları

Yılan Balığı

                                                                         
                           
Familyası Latincesi İngilizcesi Mahalli Adı
Anguillidae Anguilla anguilla Eel Yılan Balığı

Morfolojik Özellikleri: 


Vücut uzun yılan şeklinde, yanlarda hafif yassı olup küçük pullarla kaplıdır. Renk üreme zamanına kadar kahverengimsi sarı, üreme zamanı gelince gümüşidir. Ömürlerinin büyük kısmını (6-20 yaşa kadar) tatlı sularda geçirirler. Yumurtlamak üzere tatlı suları terk ederek denize açılırlar. Üremelerini Meksika Körfezinde gerçekleştirirler. Hayatlarında bir defa yumurta kaparlar. Yumurtlayan yılan balıkları ölür. Çıkan yavrular 3 yaşında, 65-70 mm boyuna geldiklerinde karasularımıza ulaşırlar. 20-60 yıl yaşarlar.

Maksimum uzunluğu 1-5 m.
Ortalama uzunluğu 65-70 cm.
Maksimum ağırlığı 4-6kg
Ortalama ağırlığı 0.6-2 kg
Üreme zamanları
Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık

 x  x  x
Avlanma Yöntemleri :Pinter, Çeşitli tuzaklar, Çevirme ağları, Olta

3 Ağustos 2011 Çarşamba

Zargana





                                                                                                           
Familyası Latincesi İngilizcesi Mahalli Adı
Belonidae (Scombrisocidae) Belone belone Gav fish Sargan, İğne balığı, Deniz çulluğu

Morfolojik Özellikleri: 

Vücut ince uzun bir yapıdadır. Her iki çene gaga gibi uzamıştır. Alt çene üst çeneden daha uzundur. Pullar ince olup vücuttan kolayca ayrılır. Renk üstte yeşilimsi olup, siyah uzun bir çizgi vardır. Yan tarafları gümüşidir. Omurga kemikleri yeşilimsi yapıdadır. 18-20 yıl yaşarlar. Özellikleri: Belonidae familyasından olan zarganaların bilim adı Belone belone'dir. Akdeniz, Ege, Marmara ve Karadeniz'de görülen zarganalar dünya üzerindeki bütün ılıman ve sıcak denizlerde yaşarlar.


Maksimum uzunluğu 90 cm.
Ortalama uzunluğu 60 cm.
Maksimum ağırlığı 1 kg.
Ortalama ağırlığı 200-300 gr.
Üreme zamanları
Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık

 x  x  x  x  x  x
Avlanma Yöntemleri :Manyat, Iğrıp, Uzatma ağları, Dalyanlar, Olta



30 Temmuz 2011 Cumartesi

Kıyı oltası

Özellikle kıyıdan çipura avlamak için
olta şeması
Ağustos,Eylül,Ekim ayları arası 1-2 kulaçlara  kadar çipuranın kıyıya yaklaştığı mevsimlerdir.Yem olarak Çipura için Madya,yengeç,kayalara yapışık olarak yaşamını sürdüren kaya midyesi kıyıdan çipura için en popüler yem olarak kullanılabilir.Bu yemlerin dışında mamun,sülünes,teke gibi yemler de kullanılsa da küçük balıklar tarafından atar atmaz tırtıklanıp iğneden çıkarılacağı için çipura yakalama şansınız azalacaktır.

Dip sürtmesi


Kefal balığı Avcılığı


+ Büyük Halini Görmek İçin Resme Tıklayınız

Avlanması

Bu balığın yemlenmesi, hem de yakalanması amacını güder. Piyasada satılan 2 m kadar çapında mantar yada poliüretandan yapılan ortasından tel geçirilerek halka yapılmış şamandıralar kullanılır. Halkanın birine beden bağlamak amacıyla Misinaya iğne bağlama kısmında gösterildiği gibi yapılır. Takım hazırlandıktan sonra ekmeğin kabuk kısmından şamandıranın boyu kadar etrafını saracak büyüklükte kesilerek şamandıranın etrafına sarılır. Alttan sarkan iğneli kösteğin en sonundaki iğneden tutularak ekmeğin üzerinden dolanarak sarılıp son iğne şamandıraya sıkıca saplanır. Ekmeğin dağılmaması için takımı çevirerek değil savurarak atmak gerekir.
+ Büyük Halini Görmek İçin Resme Tıklayınız
Deniz çırpıntılı yada akıntılıysa bedene kurşun takılarak sürüklenmemesi sağlanmalıdır. Kurşun ile mantar arasındaki mesafe takımın kullanılacağı derinlikten 50 cm kadar fazla olmalıdır. Bunu ayarlamak için takımı yemlemeden atarak su derinliği ölçülüp sonra yemlemek gerekir. Biraz daha ustalaştıktan sonra kurşun ile mantar arasına birkaç tane daha iğne bağlanarak dip ve orta sularda gezen balıklarında yakalanma şansı arttırılır. Aynı zamanda dip ve orta sularda gezen balığın bu yemleri takip ederek su yüzünde bulunan esas olta kısmına yönelmesini sağlamış oluruz. Kullanılan kurşun ağırlığı sürüklenmeyi önleyecek ağırlıkta seçilmelidir.

Uzunolta


27 Temmuz 2011 Çarşamba

Yelken


Direk:Yelken bezimizin durmasını sağlayan ve onu destekleyen birimdir.Eskiden ahşap olan direklerin yerini günümüzde alüminyum hatta karbon bileşimler almıştır. 
Ana Yelken:Eğer yelkenli teknemizde 2 yada 3 yelken varsa bunların en büyüğüne veya bumbaya bağlı olanına ana yelken deriz.
Çıta Yerleri:Yelkenimizin arka kısmına şekil vermek için yelkenin arka kısmına çıtalar takılır.Bu çatılar sayesinde yelkenimize istediğimiz trimi verebiliriz.
İskota:Ana yelkenin rüzgarla yaptığı açıyı ayarlamamızı sağlar.İskotayı çekerek veya bırakarak tekneye yön verebiliriz.
Bumba:Ana direğe bağlı ve yelkeni alttan tutan bir parçadır.Yelkenli teknin direk gibi önemli bir ekipmanıdır.Özellikle sert havada,kavança atarken çok hızlı hakeret kabiliyeti olduğu için dikkat edilmelidir.
Pala:Dümenin suya giren ve tekneye yön vermemizi sağlayan parçadır.
Salma:Yelkenli tekneye yelken dememiz için gerekli olan en önemli parça da sayılabilinir.Yelkenli teknenin su içinde ağırlık merkezini dengeler ve teknemizin yana kaymasını önemli bir ölçüde engelleyerek,onun düz bir şekilde rotasına devam etmesini sağlar.Özellikle orsa seyrinin salma olmadan yapılması neredeyse imkansızdır.Günümüzde tekne tiplerine göre çok farklı salma şekilleri üretilmektedir.
Flok:Özellikle çift yelkenli teknelerde ana yelkenin önünde küçük bir yelken daha bulunur.Bu yelkene flok adı verilir.Bu yelkeninde kendine özgü iskotası bulunur ve flok iskotası denir.
Çarmık :Telleri:Çarmık telleri,direği tekneye bağlayan ve rüzgarın şiddetine göre çeşitli ayarları yapılan bir ekipmandır.genelde önde,yanlarda ve arkada bulunular.
Mandar:Direğin üst kısmına verilen addır.
Su Kapakları:Bazı küçük teknelerde içeri giren suyun dışarı atılmasını sağlayan bir kapakçıktır.Ama daha büyük yelkenli teknelerde bu işi sintine motorları yapar.

20 Temmuz 2011 Çarşamba

Oltayla kıyıdan kalamar avı


Kıyıdan kalamar avı


 Yukarıdaki şekilde görüldüğü gibi kendinden ağırlıklı sahte yem ileriye doğru atıp yavaş,yavaş çekilerek kalamarın oltaya atlaması sağlanır.

3 Temmuz 2011 Pazar

Ahtapot


Ahtapot paylaşan: teksin49
Kafadan bacaklılar sınıfından bir yumuşakça. Vücutları kısa ve yuvarlak yapıdadır. Bir çift gelişmiş gözleri vardır. Başının çevresinden 8 adet kol çıkar. Uzunlukları aynı olup, dipte kısa bir zarla birbirlerine bağlıdır. Her kolda iki sıra vantuz (yapışıcı safiha) bulunur. Yalnız “Eledone” cinsi ahtapotlarının kollarında tek sıra mevcuttur. Ahtapotlar gözleri ve beyinleri iyi gelişmiş, kabuksuz omurgasız hayvanlardır. Manto boşluklarında bulunan solungaçlarıyla solunum yaparlar. # Derin denizlerde kayalıklar arasındaki yarıklarda gizlenerek yaşarlar. Bütün denizlerde bulunmakla beraber, ılık sularda daha yaygındırlar. Boyları 2-3 santimetreden 10 metreye kadar değişik büyüklükte türleri vardır. Alaska’da yakalanan bir Pasifik ahtapotunun kol uzunluğu 10 metreye yaklaşmakta, ağırlığı 300 kg, gövdesinin çapı 46 cm gelmekteydi. Kol uzunluğu 3 m, çapı 22 cm olan bir ahtapotun ağırlığı 20 kg kadardır.

30 Haziran 2011 Perşembe

Kıllı Midye (Modiolus barbatus)


F- Mytildae
L- Modiolus barbatus
İ- Bearded horse-mussel
M- Kıllı midye, At midyesi

Morfolojik Özellikleri:


Kabuk iki eşit parçadan meydana gelmiş olup, umbo kısımları düzgündür. Kabuk üzerinde yatay halkalar, uç kısımlarında tüberküller vardır. Bundan dolayı kıllı midye denir. Kendilerini bissus iplikleri ile bir mesnete tespit ederler. Kabuk rengi açık siyah, iç kısmı beyazdır. Üzerinde mavi ve pembe renginde hatlar bulunur. 
Maksimum uzunluğu 6 cm.
Ortalama uzunluğu 3-4cm.
Maksimum ağırlığı gr.
Ortalama ağırlığı gr.
Üreme zamanları
Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık

 x  x  x
Avlanma Yöntemleri : Dreçlerle avlanır

Akivades(Tapes decussatus)


F- Veneridae
L- Tapes decussatus
İ- Cross-cut, Carpet shell
M- Kum midyesi

Morfolojik Özellikleri:


Vücut iki eşit kabuktan yapılmış, kabukların üzerinde hem dikey hem yatay ışınlar vardır. İç kısmı beyazımsı olup, iki kapama kası vardır. Önde üç adet kardinal diş bulunur, kabuğun içinde monto izi gayri muntazam görüntüdedir. Kabukta esmer benekli noktalar vardır. Solunum ve boşaltım sifonları bulunur. ayakları gelişmiş olup, toprağı kazmaya yarar. Zeminin 5-25 cm derinliğinde kumluk çakıllık ortamlarda yaşar.

Maksimum uzunluğu 6 cm.
Ortalama uzunluğu 3-4 cm.
Maksimum ağırlığı gr.
Ortalama ağırlığı gr.
Üreme zamanları
Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık

 x  x
Avlanma Yöntemleri : Kürek, Çeşitli tip dreçlerle

Akivades(Tapes decussatus)


F- Veneridae
L- Tapes decussatus
İ- Cross-cut, Carpet shell
M- Kum midyesi
Morfolojik Özellikleri:

Vücut iki eşit kabuktan yapılmış, kabukların üzerinde hem dikey hem yatay ışınlar vardır. İç kısmı beyazımsı olup, iki kapama kası vardır. Önde üç adet kardinal diş bulunur, kabuğun içinde monto izi gayri muntazam görüntüdedir. Kabukta esmer benekli noktalar vardır. Solunum ve boşaltım sifonları bulunur. ayakları gelişmiş olup, toprağı kazmaya yarar. Zeminin 5-25 cm derinliğinde kumluk çakıllık ortamlarda yaşar. 


Değerler cm metre gr kg
Maksimum uzunluğu  6
Ortalama uzunluğu  3-4
Maksimum ağırlığı
Ortalama ağırlığı
Üreme zamanları:
Üreme Zamanları:
Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık
Avlanma Yöntemleri:  Kürek, Çeşitli tip dreçlerle

Pinna nobilis



Morfolojik Özellikleri:



Pinna nobilis
 Ortak adı "soylu kalem kabuk" türlerin kalem kabuk , büyük bir deniz çift kabuklu yumuşakça aile Pinnidae , 'kalem kabukları'. Çift kabuklu kabuğu yaklaşık 91 cm (3 metre) uzunluğunda büyüyebilir ve şekli değişkendir. Tüm kalem kabukları gibi nispeten kırılgan. İpek gibi tüyleri, ya da byssus, kabuk üreten lif oluşan güçlü bir "kablo" kullanarak kayalara tutunur. Kabuğun içinde parlak, anne-sedef kaplı . Bu türlerin kökeni Akdeniz'in ve 20 metre derinliğe kadar denizlerde yaşar. Ne yazık ki, son yıllarda, Pinna nobilis kısmen aşırı avcılık nedeniyle yok olma tehdidi haline gelmiştir.

 Kabukları genelde sütlü kahverengidir. Bazen kızıl kahverengiye yakın renkte olanları da görülür. Kabuk üzerinde gri renkte noktalar bulunabilir. Genellikle kumlu bölgelerde yaşarlar. Deniz çayırlarının arasında sıkça görülürler. Sivri uçları ile kumun içinde dik dururlar. Dışarıda kalan kısımlarının üzeri liflidir. Tepe kısımları yuvarlaktır. Beslenme ve solunum için açılır, tehlike anında hızla kapanır.Kabuk parçaları eşit, uzun üçgen şeklindedir ve arkada birbirinden ayrılır. Kabukların tabanı düzdür ve yaşadıkları zemin üzerine sabit lenmiştir. Kabuğun dış kısmında çeşitli canlılar (kabuklu canlılar, yosunlar vb.) bulunabilir. Böylece kamuflaj sağlayarak düşmanlarından korunur. Canlı kısmı kabuğun içindedir. Kapaklarını açıp kapatarak plankton ve organik besin maddeleri ile beslenir.

Maksimum uzunluğu 3 m.
Ortalama uzunluğu 45 cm.
Maksimum ağırlığı gr.
Ortalama ağırlığı gr.
Üreme zamanları
Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık

X X X
Avlanma Yöntemleri :Koruma altında

Zebra midyesi


Midyeler birbirine eklemlenmiş iki parçalı kabukları olan yumuşakçalardır. Denizlerin kıyıya çok yakın kesimlerinde kayalara ve birbirlerine sıkıca tutunmuş binlerce midye görülebilir. Çenet denen bu kabuk parçaları gerçek midyelerde düz yüzeyli, siyaha yakın koyulukta, oval, birbirine benzer biçim ve iriliktedir.

Bünyelerinde bulundurdukları sedef sayesinde zararlı maddelerden kendilerini korumak için onu inciye dönüştürürler.Midyeler sindirim yapmazlar. Aynı zamanda yemek olarak da tüketilirler.

Zebra Midyesi ( Dreissena polymorpha)

Hazar Denizi'nin ve Karadeniz'in yerli türüdür.Şu anda Birleşik Krallık (UK),Batı Avrupa,Kanada ve ABD'ye yayılmış bulunmaktadır.Besin için zooplanktonlarla mücadele halindedir,bu yüzden yerel besin zincirlerine zarar verir.Yerel yumuşakçaların ekolojik görevlerini yerine getirmelerini engelleyerek büyük ekonomik zararlara sebep olur.


Tanımlanması:

En fazla 3 santimetre uzunluğunda olabilir. Kabuğu siyah veya kahverengidir ve kabuğun üzerinde beyaz çizgiler vardır. Kabuk fazlaca kabarıktır. Ön ve arka yüzey arasında bir açı vardır. Renk şablonları fazlaca çok biçimlidir. Neredeyse tamamı ile siyahtan,renksize kadar, çizgi formlarının çeşitliliği ile birlikte değişkenlik gösterir.

Bulunduğu Yerler:

Nehirlerin denizle birleştiği yerlerde,su yollarında,göllerde,kentsel alanlarda

Yaşayabileceği Koşullar:

Tuzluluk, 6 ppt ye kadar
Sıcaklık yaklaşık olarak 29 santigrat dereceye kadar
Saniyede 2 metreden daha hızlı akıntı olan yerde yaşayamaz.

Genel Etkileri:

Zebra Midyesi 7 ile 400 mikron aralığındaki organik ve inorganik parçacıkları süzer,Yerli planktoncullarla besin için rekabete girer.

3 Haziran 2011 Cuma

Knot Nedir?



Eski zamanlarda gemi süratini ölçmenin tek yolu, suya bir tahta parçası atarak gemiden ne kadar hızla uzaklaştığını gözlemlemek idi. Bu çok kaba ölçme yöntemi, “Chip log” yönteminin bulunduğu 1500-1600 yıllarına kadar kullanıldı. (Her iki yöntem de muhtemelen Hollandalı denizciler tarafından bulunmuştur.)

“Chip Log” aparatı, bir makaraya sarılı olan ipe irtibatlı, küçük ağırlık parçası olan ahşap bir panel ve bir zaman ölçer’den (30 sn.lik kum saati) oluşmakta ve Chip Log ipi boyunca eşit aralıklarla (7 kulaç/42 ft.) düğümler bulunmakta idi. (Kum saati bitene kadar 10 düğüm geçtiyse gemi sürati 10 Knot’tur.)

Denizciler ahşap paneli geminin kıçından suya attıklarında, üzerinde düğümler olan ip makaradan akmaya başlamakta ve gemi ileri doğru daha hızlı hareket ettikçe ip te daha hızlı akmakta idi. Kum saati ile ölçülen belirli bir zaman aralığında geçen düğüm adedinin sayılması ile geminin süratini söyleyebiliyorlardı.

Bu yöntem denizdeki sürat birimi olan “Knot”un başlangıcıdır. İngilizce de “Knot” Türkçede “düğüm” demektir. Yani geminin bir saate aldığı yolun deniz mili cinsinden ifadesi “Knot” olarak tanımlanır.

19 Nisan 2011 Salı

Jig ile avlanma yöntemleri (Jigging)

Jigging ülkemizde henüz yaygınlaşmamış olsada dünya ülkelerinin bir çoğunda kullanılan yaygın bir avlanma tekniğidir. Genellikle Tekneden dibe doğru Jig suni yemleri (Demir balık) sarkıtılarak düzenli aşağıda yukarı hareketler ile veya düzensiz hareketlerle hızlı ve yavaş sarma yapılarak yukarı doğru yemi çekmelerle yapılan bir avlanma tekniğidir. Bunun dışında tekneden veya derin sularda kıyılardan uzağa atıp çekme yöntemiyle de yapılmaktadır.
TEKNEDEDEN SARKITMA YÖNTEMİ İLE AVLANMA ŞEKLİ


Jig ile avlanmada suniyemi dibe indirip belirli derinlikleri kontrol ederek hızlı ve yavaş sallama hareketleri ile yukarı çekin veya düzenli düzensiz olarak makinenizi sararak kıskandırıcı hareketler ile hedef balığı avlanmaya çalışın.
TEKNEDEDEN UZAĞA ATMA YÖNTEMİ İLE AVLANMA ŞEKLİ


Tekneden uzağa atma yöntemide bulunduğunuz yerden daha geniş alanı taramanız açısında faydalı olacaktır.



Kıyıdan atarak avlanma yapabilmeniz için derinliğin yeterli olması gerekir sığ sularda bu işlem çok iyi netice vermez. Yüksek akıntılı boğaz geçişlerde bu tip avlanmaya uygun olabilir.

Jigging için Çıkrık makinede kullanılabilir fakat bunun yerine yüksek devirli ve güçlü dişli tertibatı olan spin makineleri kullanmak daha doğru olur.


16 Kasım 2010 Salı

Haritalar

  1. TÜRKİYE HARİTASI
  2. Ege Denizi
  3. Marmara Denizi
  4. Karadeniz
  5. Ak Deniz
  6. Kıbrıs
  7. İzmir
  8. Istanbul
  9. Mersin
  10. Antalya
  11. Adana
  12. Trabzon
  13. Sinop
  14. Çanakkale
  15. Ayvalık
  16. Dikili
  17. Foça

Program Siteleri

  1. Tam indir
  2. İnndir com
  3. Koyote Soft
  4. Download TR
  5. Gezginler
  6. Downloadarsivi.com

Kamu kurum Siteleri

  1. Başbakanlık
  2. Adalet Bakanlığı
  3. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı
  4. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı
  5. Çevre ve Orman Bakanlığı
  6. Dışişleri Bakanlığı
  7. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı
  8. Emniyet Genel Müdürlüğü
  9. Kültür ve Turizm Bakanlığı
  10. Jandarma Genel Komutanlığı
  11. Maliye Bakanlığı
  12. Milli Eğitim Bakanlığı
  13. Sağlık Bakanlığı
  14. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı
  15. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı
  16. Ulaştırma Bakanlığı
  17. Karayolları Genel Müdürlüğü
  18. Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğü
  19. Meteoroloji Genel Müdürlüğü

Ulusal gazeteler

Ege Gazeteleri

Av malzemeleri Shop



  • Alba Shop
  • AV Marketleri.com
  • ARMER
  • AV Marketi
  • En kolay.com
  • Okyanus Market
  • Balık Malzemeleri
  • Güreller
  • Deniz Tutkusu
  • Balıkçi Market.com
  • Balık Markedim.com
  • Deniz ve İnsan
  • Deniz Dükkanı
  • FİRAR
  • TSUNAMİ
  • Captain
  • Kısık
  • marintekstore.com
  • MARMARA balik.com
  • Murat Balık
  • RASGELE Av.com
  • REMİXON
  • TAN BALIK
  • Hepsi Denizde com
  • YABAN AV
  • Ergin Balıkçılık
  • Önemli Lingler


  • Şans topu,Sasyısal loto sonuçları
  • Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı
  • Gelir İdaresi Başkanlığı
  • Milli piyango çekiliş sonuçları
  • TJK
  • ÖSYM
  • PTT
  • İEM
  • Yurtdışı Domain İsmi
  • turktelekom.com
  • Selçuk Ecza fiatları
  • Hava durumu
  • Sahil Güvenlik Komutanlığı
  • Valilikler
  • Kaymakamlıklar
  • Acil Telefon numaraları
  • Nöbetçi Eczaneler(izmir)
  • Son Depremler
  • Taksiler(İZMİR)
  • TCDDY Demiryolları
  • THY Havayolları
  • Türkiye Deniz İşletmeleri AŞ
  • Otobüs İşletmeleri ve Terminaller Turizmı
  • Oteller Rehberi
  • TC Kültür ve Turizm Bakanlığı
  • Spor Kulupleri
  • Muhtarlıklar(İZMİR)
  • İZMİR Büyük Şehir Belediyesi
  • Ulaşım ve Turizm rehberi
  • Son depremler
  • İzmir Haritası
  • Denizlerimizde Hava
  • Ayın Durumu
  • Atatürk
  • 14 Kasım 2010 Pazar

    Canlı Teke(Karides) iğneye takılması(Video)


    Gargaloz ile Teke(Karides)Çıkartılması

    Resim 1

    Gargaloz ile Teke(Karides)Çıkartılması:
    Yengeç çıkartılması ile aynı yöntem kullanılır.Gargaloz ile otluk sığ bölgelerde sürülerek  toplanır. (resim1)Tekelerin çıkamayacağı boyda küçük delikleri olan plastik kaplarda ağzı kapalı olarak deniz suyunun içinde canlı olarak muhafaza edilir.
    Resim 2
     Gargaloz ile çıkarılan tekeler (Resim2) ayıklanarak suyun içerisinde canlı olarak saklanır.Gargaloz içindeki diğer canlılar zarar verilmeden tekrar suya bırakılmalıdır.

    Ebedi takvim

    Ebedi Takvim






     
     
     

    Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı