- Sir Kaptan Francis Beaufort tarafından bulunmuş olan ve gemicilikte rüzgâr ve deniz durumunu görsel müşahedelere göre belirlemeye çalışan skaladır. Bofor skalası diye okunur.
- Skala rüzgâr hızını ölçebilen mekanik anemometrelerin geliştirilmesiyle birlikte önemini yitirmesine rağmen hava tahminciler ve gemiciler tarafından hâlâ bilinmekte ve deniz raporlarında kullanılmaktadır. Rüzgârların şiddeti, Beufort ölçeğinden yararlanılarak tahmin edilir. Bu ölçeği İngiliz Amiral Sir Francis Beaufort (1774-1857) savaş gemilerinde kullanılması amacıyla geliştirmiştir. Son yıllarda olağanüstü derecede güçlü rüzgârlar da tabloya alınmış ve bunlar 13'ten 17'ye kadar numaralandırılmıştır.
- Bu ölçekteki Beaufort sayısı ve ortalama rüzgâr hızı uluslararası değerlerdir; ama rüzgârların adı ve tanımlanan belirtileri ülkeden ülkeye değişebilir. Hareket halindeki bir hava kütlesi, yere sürtündüğü yerlerde yavaşlar ve bu nedenle yüzeye yakın kesimlerde rüzgâr daha yavaş eser. Rüzgârın hızı yerden 10 metre yüksekte ölçülür. Denizin yüzeyi yere oranla daha düzgün olduğundan, denizlerin üzerinde rüzgâr hızı karalardaki gibi yüksekliğe bağlı olarak hızla artmaz.
- Rüzgâr hızının yükseklikle birlikte artması, yerden yaklaşık 500 metre yükseğe kadar sürer.
Etiketler
- Av Malzemeleri (3)
- Avlanma şekli (19)
- Balık Türleri (76)
- Balık Yemleri (14)
- Denizcilik Bilgileri (14)
- Düğüm ve Bağlar (13)
- Lingler (7)
- Mevzuat (2)
- Oltalar (24)
- Önlemler (2)
- Sayfalar (3)
- Videolar (8)
- Yapay yemler ve Avcılığı (11)
- Yararlı Bilgiler (7)
- Yeni Başlayanlar için (4)
- Yumuşakçalar (7)
Hava durumu
İzleyiciler
30 Ekim 2010 Cumartesi
Beaufort Rüzgar skalası
Seyirtme(Sırtı)ile Balık Avı
Seyirtme (sırtı-sürtme) ile balık avcılığı esas olarak hareket halindeki bir tekneden denizde yüzen bir balık izlenimi verecek şekilde kaşığın, yemin, yünlü veya seyirtmenin çekilmesi şeklide özetleyebiliriz. Tekne vasıtası ile hareket kazandırılan yem hızla ve acemice (özellikle) yüzdüğünden predatör (yırtıcı) balıkların dikkatini çekerek onların yeme atlayıp kapmasını ve dolayısı ile yakalanmasını sağlar. Seyirtme genel olarak yırtıcı balıkların avlanmasında kullanılan bir avlanma şeklidir ve temel olarak ikiye ayrılır. Bunlardan birincisi yukarıda da belirtildiği gibi hareket halindeki teknenin arkasından sürükleme metodudur ve bu metotla oltanın ucundaki avlanma aletinizi uzun mesafeler boyunca olası balık mahallerinde gezdirirsiniz. Diğer bir yöntem de Boğazlar gibi akıntılı yörelere has olan teknenin akıntıya karşı motor üstünde (motoru çalışır vaziyette) tutulup, avlanma aletinin akıntıya bırakılıp yüzdürülmesi esasına dayanır. Bu iki temel yöntemin yanı sıra yine hareketli tekneden ancak çok yavaş olarak, ya elektrikli motorla ya da genellikle kürekle yapılan levrek sürtmesi vardır. |
13 Ekim 2010 Çarşamba
Canlı Yemler
Mamun |
---|
Bu yüzden mamunları aldıktan sonra ıslak bez içinde tutarak muhafaza etmemiz avımızın bereketli geçmesi açısından önemlidir.. Mamun çıkartılması (Bilgi için tıklayınız!) |
Yengeç |
---|
Yengeç çıkartılması (Bilgi için tıklayınız!) Canlı Yengeç iğneye takılışı(Bilgi için tıklayınız!) |
Boru Kurdu |
---|
Karides(Teke) |
---|
Teke çıkartılması(Bilgi için tıklayınız!) Canlı teke İğneye takılışı(Bilgi için tıklayınız. |
Canlı Balık |
---|
İstavrit, İzmarit, İstrangilos, Kolyoz, Uskumru, Zargana,İskorpit gibi balıklardan elde edilen yemlerdir. |
Yengeç Çıkartılması
- Yengeç çipuranın en popüler yemlerinden biridir.
- Denizdeki sığ ve otluk bölgelerinden gargaloz(resim 1) ile sürülerek toplanır.
- Çıkarılan safra lar içinden özellikle tırnak büyüklüğünde olanları seçilerek toplanır.
- Etrafı küçük delikli ağzı kapaklı plastik kaplarda deniz suyunun içinde canlı olarak muhafaza edilirler.
Gargaloz (Resim2) |
9 Ekim 2010 Cumartesi
Ahtapot Oltası ve Avcılığı
Ahtapot Olta yapımı
Şekil 1 |
Üstteki resimde(Büyütmek için tıklayınız. Şekil 1) görüldüğü gibi hazır sahte yeme bir veya 2 adet 2- 3 no iğne ince sağlam bir iple sıkıca sarılıp düğümlenerek sabitlenir.Yemin halkasına 0.35 veya 0.40 mm 50 cm beden misina,ucuna da kurşunu geriye geçirmeyecek kalınlıkta fırdöndü,Fırdöndünün boşta kalan halkasına da iki tarafı delikli olan kurşununu 0.45 mm misinanın ucundan geçirerek fırdöndüye bağlanır.Burada dikkat edilecek nokta bağlanan iğnelerin kancaları yukarıya gelmesidir.
Hazır sahte yeme iğnenin bağlanması ve eski oltaların ahtapot avı için onarılması üsteki fotoğraflar (Bakınız Resim 1)
Ahtopot avı
Ahtapot avı da da tıpkı kalamar ve sübye avcılığı gibidir.Tekne ile av mahalline gelindiğinde tekne akıntıya bırakılıp oltalar suya bırakılır (Bakınız Resim 2 )ahtapot oltaya vurduğunda oltada bir ağırlık hissedilir.Normal balığın vuruşunun aksine oltaya sert hareket yapılmadan bir kaç saniye bekledikten sonra olta yavaşça çekilir.Ahtapot yemi gördüğü zaman kollarını açarak yemin üzerine kapaklanır.Zaten olta ağırlaştığını hissettiğiniz an oltaya takılmıştır. yakalanan ahtapot kepçe veya kafadan tutularak tekneye alınır.Yakalanan ahtapotu boş bir naylon çuvala koyup ağzını iple bağlayarak kapatmak gerekir.Aksi halde ahtapotu teknede zapt etmek zordur.Teknenin herhangi bir yerine yapışmasına izin verilmemelidir.
Ahtapot çaparisi
Çaparilerde, cezbedici olarak kullanılacak krom levhalar ve
beyaz polietilen parçalar 5-15 cm ve 5-10 cm olmak üzere
2 boy hazırlanır. Diktörtgen şeklinde kesilmiş olan parçaların köşeleri
yuvarlatılır. Ara beden ve ana bedende 100’lük misina kullanılır.
Levhaların ara bedene tutturulmasında 2 numara üçlü fırdöndüler ve küçük halkalar kullanılır.
Yakalayıcı kısımda ise 6/0 numara düz iğnelerden hazırlanmış bir çarpma,
ağırlık olarak ise 500 gr kurşunlar kullanılır.
Çaparilerin hazırlanmasında her bir çapari için altı adet levha kullanılır.
Cezbedici levhalar 15 cm ara ile bağlanmış olup, üçlü fırdöndülere küçük halkalar yardımı
ile tutturulur. Yakalayıcı kısım olarak çarpma ise; iğnelerin, 20 cm uzunluğunda ve 2 cm çapında
yuvarlak ahşap parçaya tutturulması ile oluşturulur.(Bakınız Şekil 3)
Ahşap materyalin üst kısmı inceltilerek, incelen yerden üst üste iki delik açılır.
Misina bu deliklerden geçirildikten sonra ucuna ağırlık bağlanır. Burada çarpmaların zemine
takılmaması için misina önce alt sonra üst delikten geçirilir (Bakınız Şekil 3).
Böylece ağırlık aşağıya doğru asıldıkça çarpmanın ucu zemini taramadan kısmen yükselmiş olarak gelir.
Ahtapot çaparisinde olta yemi olarak ısparoz kullanılır.
Avcılık sırasında çapariler zemine deyinceye kadar bırakılır.
Avcılık esnasında eğer rüzgar ve akıntı var ise tekne bırakılarak sürüklenmesi sağlanır.
Böylelikle takımlar da hareket halinde olur. Durgun bir hava varsa tekneye çok yavaş olmak
üzere yol vererek takımın yavaş yavaş dipten sürüklenmesi sağlanır. Aynı zamanda el ile de çapari
yavaş yavaş aşağı yukarı hareket ettirilerek takımın hareketliliği sayesinde cezbedici olarak
kullanılan parlak krom ve beyaz polietilenden hazırlanmış parçaların aşağı yukarı inip çıkması sağlanır.
Böylece çaparinin ahtapot tarafından daha kolay fark edilmesi sağlanmış olur.
Eğer çaparinin aşağı yukarı hareketi esnasında ağırlık hissedilirse muhtemelen
yakalanan bir ahtapot vardır. Bu durumda çapari dikkatli bir şekilde çekilerek
yakalanmış olan ahtapot tekneye alınır ve kafa kısmından tutularak geniş naylon veya bez çuvala koyularak ağzı bağlanır ve ava devam edilir.
beyaz polietilen parçalar 5-15 cm ve 5-10 cm olmak üzere
2 boy hazırlanır. Diktörtgen şeklinde kesilmiş olan parçaların köşeleri
yuvarlatılır. Ara beden ve ana bedende 100’lük misina kullanılır.
Levhaların ara bedene tutturulmasında 2 numara üçlü fırdöndüler ve küçük halkalar kullanılır.
Yakalayıcı kısımda ise 6/0 numara düz iğnelerden hazırlanmış bir çarpma,
ağırlık olarak ise 500 gr kurşunlar kullanılır.
Çaparilerin hazırlanmasında her bir çapari için altı adet levha kullanılır.
Cezbedici levhalar 15 cm ara ile bağlanmış olup, üçlü fırdöndülere küçük halkalar yardımı
ile tutturulur. Yakalayıcı kısım olarak çarpma ise; iğnelerin, 20 cm uzunluğunda ve 2 cm çapında
yuvarlak ahşap parçaya tutturulması ile oluşturulur.(Bakınız Şekil 3)
Ahşap materyalin üst kısmı inceltilerek, incelen yerden üst üste iki delik açılır.
Misina bu deliklerden geçirildikten sonra ucuna ağırlık bağlanır. Burada çarpmaların zemine
takılmaması için misina önce alt sonra üst delikten geçirilir (Bakınız Şekil 3).
Böylece ağırlık aşağıya doğru asıldıkça çarpmanın ucu zemini taramadan kısmen yükselmiş olarak gelir.
Ahtapot çaparisinde olta yemi olarak ısparoz kullanılır.
Avcılık sırasında çapariler zemine deyinceye kadar bırakılır.
Avcılık esnasında eğer rüzgar ve akıntı var ise tekne bırakılarak sürüklenmesi sağlanır.
Böylelikle takımlar da hareket halinde olur. Durgun bir hava varsa tekneye çok yavaş olmak
üzere yol vererek takımın yavaş yavaş dipten sürüklenmesi sağlanır. Aynı zamanda el ile de çapari
yavaş yavaş aşağı yukarı hareket ettirilerek takımın hareketliliği sayesinde cezbedici olarak
kullanılan parlak krom ve beyaz polietilenden hazırlanmış parçaların aşağı yukarı inip çıkması sağlanır.
Böylece çaparinin ahtapot tarafından daha kolay fark edilmesi sağlanmış olur.
Eğer çaparinin aşağı yukarı hareketi esnasında ağırlık hissedilirse muhtemelen
yakalanan bir ahtapot vardır. Bu durumda çapari dikkatli bir şekilde çekilerek
yakalanmış olan ahtapot tekneye alınır ve kafa kısmından tutularak geniş naylon veya bez çuvala koyularak ağzı bağlanır ve ava devam edilir.
7 Ekim 2010 Perşembe
Sübye(Mürekkep Balığı) Oltası ve avcılığı
Mürekkep balığı(SÜBYE)OLTASI |
+ Büyük Halini Görmek İçin Resme Tıklayınız
Sübye(Mürekkep Balığı) avcılığıMürekkep balığı da tıpkı kalamar avcılığı gibidir.Tekne ile av mahalline gelindiğinde tekne akıntıya bırakılıp oltalar suya bırakılır sübye(Mürekkep Balığı) oltaya vurduğunda oltada bir ağırlık hissedilir.Normal balığın vuruşunun aksine oltaya sert hareket yapılmadan bir kaç saniye bekledikten sonra olta yavaşça çekilir ve kepçenin de yardımıyla yakalanan sübye tekneye alınır.Dikkat edilmesi gereken sübye her kafadan bacaklılar gibi kendini korumak için mürekkep püskürtür kepçeye alırken bir müddet kepçenin içinde bekletilerek alınması önerilir.Yoksa yüzünüz ve üstünüz mürekkep olabilir.
NOT:Olta ile Kalamar, mürekkepbalığı(Sübye) ve Ahtapot avının en verimli ayları Kasım,Aralık,Ocak,Şubat
Kalamar Oltası ve avcılığı
Kalamar oltası
Şekil 1
Avcılığı Tekne ile av mahalline gelindiğinde tekne akıntıya bırakılıp oltalar suya salınır.(Şekil 2) Görmek için tıklayınız.) Kalamar oltaya vurduğunda oltada bir ağırlık hissedilir. Normal balığın aksine oltaya sert hareket yapılmadan bir kaç saniye bekledikten sonra olta yavaş yavaş çekilir. Aşağıda kalamar varsa oltayı çekerken tıpkı çaparide olduğu gibi üçlü olta dolar ve ağırlaşır,kepçenin de yardımıyla kalamar'lar tekneye alınır.
Kıyıdan kalamar avı
(Şekil 3)
Kıyıdan avcılığı ise (Şekil 3) Görmek İçin Resme Tıklayınız )tekli olta tercih edilmeli,kamış yardımı ile atabildiğiniz uzaklığa kadar atıp olta dibe batmadan orta suda çekilmeli.Eğer ahtapot veya sübye yakalamak isteniyorsa olta dipten yavaş çekilmeli.
1 Ekim 2010 Cuma
Ölü bütün balıklar yem olarak kullanılması
Ölü bütün balıklar yem olarak kullanılırken dikkat edilmesi gereken iğnenin yemin baş tarafına oturmuş olmasıdır. Bu şekilde bütün balıkları yem olarak sunabilirsiniz. Yukarıdaki şekillerde büyük balık için, büyük iğneye çok sayıda küçük balık ile yem hazırlanması ve yassı balıkların yem olarak kullanılması gösterilmiştir.
Sübye(Mürekkep Balığı)yem olarak kullanılması
Parçalar; (bir arada veya tek tek), kafa ve gövde ve gövdeden kesilmiş şeritler şeklinde kullanılır
Alttaki resimde bir kafadan bacaklı dan kesilmiş şerit şeklindeki yemin kullanılışı gösterilmektedir
Yem Olarak kullanılan hamurlar
Malzemeler:
Hazırlanışı:
Un yumurta ile karıştırılır ve peynir salamura suyu veya yoğurt suyu ile kıvama getirilir ve Ancues karıştırılarak 2-3 saat bekletilir. Daha sonra ullanılacak iğneyi örtecek büyüklüklerde toplar halinde ayrılıp 1-2 dakika kaynayan suya atılır ve un dolu bir kaba kullanmak üzere istiflenir.
Bu şekilde hazırlanan hamur derin ve/veya akıntılı sularda uzun süre dağılmadan kullanılabilir.
|
---|
2. HAMUR
Hazırlanışı:
Midye eti ve/veya balık eti bir mikseden geçirilerek macun kıvamında çekilir. Tüm malzeme karıştırılarak sert, kıvamlı bir hamur hazırlanır, dış tarafı bol unlu olareak bir tülbende sarılır ve parçalar kopartılarak yem olarak kullanılır.Bu şekilde hazırlanan hamur yemlemede ve iğneye takıldıgında dağılarak balıkları çekmesi dolayısı ile yaygın olarak kullanılır. |
Yengeç iğneye takılışı
Küçük balıkların bol olduğu yerlerde özellikle çipura yakalamak istiyorsak küçük balıkların bozamayacağı yemleri seçmemiz gerekir.O zaman yanımızda mutlaka yengeç bulundurmalıyız.Yengeç her balığın hemen tırtıklayıp yok edebileceği yemlerden olmadığı gibi,Eğer çipuranın gezindiği sularda isek yengeçle şansımız daha da artacaktır. |
Resim 2 |
Resim 3 |
30 Eylül 2010 Perşembe
27 Eylül 2010 Pazartesi
Kabuklular
Çift Kabuklular |
---|
Çift kabuklular - Bivalvia- yemli balıkçılıkta oldukça önemli bir yer kaplar. Sert kabuğun içindeki et birçok canlının iştahını çeker.Yukarıda soldan sağa sırası ile; Sulina, üstte kıllı midye,midye,pina,istiridye yer almaktadır. Çift kabuklular bütün veya parça kullanılmadan kısa bir süre evvel ayıklanıp, ayıklanan etin suyu süzdürülüp, rüzgar veya güneşte bir süre kurutulmasında yarar vardır.. |
Kaya midyesi(Şapka veya Şemsiye) |
---|
Madya |
---|
Gerektiğinde temin edilebilirse her balık avında kullanılan mükemmel bir yem çeşididir.Özellikle çipura avında çok tercih edilmektedir,Denizlerde taşlık ve kumluk yerlerde bol olarak bulunan kabuklu bir su canlısıdır. Zemin üzerinde yaşar.Yüzerek ve gözlük takılarak bol olarak toplanabilir. Ortamda küçük balık bol ve yumuşak yemleri bozuyorsa madya tercih edilebilir. Kabuk içinden çıkarılması kabuğun çekiçle veya taşla kırılması ile olur. Kırılan kabuktan ayrılan canlının kapak olarak kullanıldığı tırnak şeklindeki sert kısmında bıçakla kesilerek atılması ve bundan sonra yem olarak takılması gerekir. Mercan ve çipura avında kullanılabilir. |
Kurtçuklar
Avlanmaya giderken hangi türden olursa olsun kurtçuklar bir kap içine doğal ortamları (çamur,su,cürümüş otlar vs.) ile beraber konurlar ve böylece uzun bir süre bozulmadan durmaları sağlanır
Canlı teke iğneye takılışı
Karides türleri (Marmara karidesi, çalı karidesi -teke-,kaplan veya Mersin karidesi) yem olarak kullanılırken eğer bütün olarak kullanılacaksa, muhakkak başının önünde yer alan sivri testere gibi boynuzu (Rostrum) kırmak gerekir. Et olarak kullanılacağı zaman ise eğer karidesler taze ise direkt soyarak kuyruk kısmını, yok eğer taze değil iseler kısa bir süre kaynatmadan sonra yine soyarak kuyruk kısmı eti bütün olarak veya ufak parçalar kalinde kullanılır.
Akyem
19 Eylül 2010 Pazar
Çipura Avı ve oltası
- Çipura çok dikkatli ve tedirgin bir balıktır.
- Yeme hemen saldırmaz, iyice kontrol edip emin olduktan sonra küçük darbeler vurmaya başlar.
- Sanki oltaya küçük balık vuruyormuş hissi verir.
- Bu sırada takımı hiç oynatmadan beklemek gerekir.
- Darbeler sıklaşmaya ve şiddetli vuruşlar almaya başlayınca artık balığın oltada olduğu anlaşılır.
- Kısa ve sert bir tasma ile iğne damağa oturtulur ve boşluk vermeden çekilir.
- Çipura tekneye alınana kadar kafa darbelerini kesmez.
- Tekneye alınırken kepçe kullanılması tercih edilir.
- Eğer avlanılan noktada fazla gürültü yapılmaz ve ilk balık da sakince alınabilirse, sonraki balıkların yemi fazla yoklamadan ani vuruşlarla oltaya geldiği görülür.
- Çok kuvvetli bir çene yapısına sahiptir.
- Midye ve diğer deniz canlılarını rahatlıkla kırıp yer.
- Bunun için kullanılan iğnenin çelik dövme veya fazla büyük olmayan kalın yapılı olması gerekir.
- Misinayı kesmekten ziyade koparma ve iğneyi kırma olasılığının olduğu göz önünde bulundurulmalıdır.
- Avlanılan bölgede çupranın varlığı kesin olarak biliniyorsa yem olarak yengeç yavrusu kullanılmalıdır.
- Diğer balıklar bu yeme dokunamadığından meydan çipuraya kalacak ve şansınız artacaktır.
- Sığ ve hafif akıntılı sularda zoka ile, derin sularda ise sarkıtma olta ile avlanılır.
- Beden 0.40 misinadan yapılır.Beden ucuna 1/0 fırdöndü bağlanır. 0.30 misina ucuna kasa gözü düğümü yapılıp fırdöndünün diğer gözüne takılır.
- Bir karış sonra 10 cm lik bir köstek eklenir. 15 cm ara ile iki köstek daha eklenir.
- Üçüncü köstekten 25 cm sonra 20 cm uzunlukta bir köstek daha eklenir. İğneler 2300, 2297 ya da 2310 model 11-15 no arası olarak seçilir.
- Bölge balığının iriliğine göre misina kalınlıkları ayarlanmalıdır.Kasım ayı içinde derin suda Çipura tutmaya başlayacağız,
- Aralık ayı boyunca da bu çipura tutmalar devam edecek, Aralık ayında çipura derin suda oltamıza Rast Gelecek,
- Kıyıdan avlanılan çipuranın normal de iki kere geçidi var biri iğdelerin çiçek açtığı Mayıs ayı iğdeler çiçek açtı ise kıyılar çipura dolar, oltacılar her tarafı kaplar, bir de Ekim sonu dur yine kıyıdan geçit zamanıdır ancak, bu çipura derin suda da av verir, sert poyraz veya lodos hava ile gelir ve bir hafta konaklayabilecekleri gibi bir yada iki günde de sert bir hava ile gidebilirler, aslında fırtına ile gelip fırtına ile gidiyorlar,
- İlkbahardaki geçit daha kısa sürmekle beraber genelde, akın/geçit 30 gün ve 45 gün arası devam eder, Bu tarihler , Lidaki ve kaba lidaki olarak başlayacak,
- Kasım sonlarında Aralık başlarında ise 2 si, 3'u bir kilo'dan tanesi 700-800 gr'a kadar çipura olacak, geçitler süreli olmakla beraber kıyılarda her mevsim çipura yakalamak olası, ayrıca geçit bittikten sonra da tamamen bitmez bazen şubat bazen mart sonlarına kadar da çipura tutulmaya devam edilir.
Çipura Oltası
Derin su oltası
Derin suda Mercan avlar gibi avlayabiliriz .(Şekil 1 ) Oltamızın mercan oltasından farkı yoktur.
0,50 anaç misina sonra fırdöndü ve ucuna 4 köstekli 0,35 lik takım 6-7 numara kancalı ve en altta kurşun burada 100-125-150-200 gr olabilir derinliğe göre değiştirebiliriz yada akıntıya göre.
Derin suda Çipuranın vurusu sanılanın aksine genelde çok hafif, yemi almış gitmiş oluyor ve fark ettirmiyor, onun için en ufak bir tıkırtıda oltayı birkaç kulaç çekmeniz gerekir, birkaç kulaç çünkü oltayı ağzında tutmakta ve bırakmamaktadır, olta bu tasmalama anında genelde damağa veya dudaklara geçmemiş oluyor, ve çipura hayrettir ki, sizin çekiş hızınız ile aynı hızda bazen daha da hızlı yukarıya doğru yüzmektedir, bu an oltacıyı aldattığı andır, oltada balık yok dersiniz, bir durup oltada balık var mı diye kontrol etmek istersiniz, çipura ağzını açar ve iğneyi bırakır.
0.30 veya 0.40 mm kalınlıkta misinaya zoka fırdöndü arasına (30-40 cm) beden bağlanarak yapılır(Şekil 2)Yem olarak yengeç,mamun,sardalya dilimi kullanılır.
Kıyı Oltası
Kıyıdan özellikle çipura avlamak isteyenler için olta şeması. |
Şekil (3)
Ağustos,Eylül,Ekim ayları arası 1-2 kulaçlara kadar çipuranın kıyıya yaklaştığı mevsimlerdir.Yem olarak Çipura için Madya,yengeç,kayalara yapışık olarak yaşamını sürdüren kaya midyesi kıyıdan çipura için en popüler yem olarak kullanılabilir.Bu yemlerin dışında mamun,sülünes,teke gibi yemler de kullanılsa da küçük balıklar tarafından atar atmaz tırtıklanıp iğneden çıkarılacağı için çipura yakalama şansınız azalacaktır.
Şekil (4)
Derin su oltası
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)